Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Med inspiration från en underbar bloggare har jag gjort en allergivänlig variant på detta recept på blåbärspajrutor. Har även bakat med andra bär, ex. röda vinbär och hallon/björnbär. Byt bara ut till det du gillar.

Du behöver:

pajdegen

  • 3 dl mjölblandning (ex 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse alternativt 2 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl om man inte tål majs/ris)
  • 1/2 tsk Xanthangummi (men går att utesluta)
  • 3 dl valfria gryn/flingor som substitut för havre, jag föreslår 2 dl bovetemjöl och 1 dl kokosflingor
  • 1 dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 200 g mjölkfritt margarin

fyllningen

  • 0,5 liter / 250-300 g bär (helst frysta tycker jag)
  • 0,5 dl socker
  • 1-2 msk valfritt fint glutenfritt mjöl (ex klibbrismjöl) 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Klä en form med bakplåtspapper (20 x 20-30cm)
  3. Blanda samman alla torra ingredienser.
  4. Tillsätt margarinet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg med hjälp av händer eller degkrokar förslagsvis.
  5. Tryck ut hälften av degen i botten av formen
  6.  Blanda samman ingredienserna till fyllningen och fyll ovanpå degbottnen.
  7. Sist fördelar du över resten av degen.
  8. Grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter, tills gyllenbrun
  9. Klart!
  10. Ät varm, ljummen eller kall. Med vaniljsås, glass eller bara som den är. Jag låter min svalna, kyler sen och delar i rutor. Enkelt att ta en ruta i farten 👌