Fritt den mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Vegansk!

Ni kanske redan vet att mina barn inte brukar äta choklad, att dom helt enkelt inte gillar smaken 😮 (skumma ungar) men det är ju SÅ många som ÄLSKAR choklad (inklusive jag). Så, hur möter man bägge behov? Jo, genom att göra en lyxig kladdkaka både med OCH utan choklad samtidigt 👌 Du kan förstås göra den här kladdkakan med enbart chokladbotten eller ljus botten, men såhär får du det bästa av bägge världar 🙌

Du behöver:

kakan

  • 2,5 dl socker
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1,25 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk -ren asiatisk och tillsatsfri variant)
  • ca. 2,5 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 0,5dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver (du kan öka på mängden för mindre kladdig kaka)
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao (4 om du bara vill göra chokladbotten, uteslut då majsstärkelse nedan)
  • ytterligare 2 msk majsstärkelse (4 om du vill göra enbart ljus botten, uteslut då kakao ovan)
  • Något att smöra och bröa en form med, jag föredrar margarin och majsmjöl

kokostosca

  • 2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsattsfri
  • ett par nypor salt
  • 200g kokosflakes och/eller flingor. Tål ni kan ni även ta mandelflarn, hackade nötter, frön etc

Gör så här:

  1. Börja med kakan. Blanda samman alla torra ingredienser FÖRUTOM kakao och den sista majsstärkelsen
  2. Smält margarinet och blanda med vätska, häll sen över dom torra ingredienserna och vispa samman till en jämn smet
  3. Dela smeten i två, till den ena halvan vispar du i det sista av majsstärkelsen och till den andra kakao
  4. Häll smeten på 2 ändar av en smörad och bröad springform och bred sen ut så att dom täcker exakt vardera halva
  5. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter i 175 grader
  6. Ta ut och låt svalna åtminstone något
  7. Gör nu toscan. Koka upp alla ingredienser förutom kokosen och låt puttra under omrörning i några minuter
  8. Tillsätt kokosen och rör om, fortsätt puttra under omrörning ytterligare några minuter men ha koll så att det inte bränns
  9. Smeten blir kletig och tjocknar, ta av och häll över kakan -bred ut och låt svalna
  10. Klart!