Boveteknäcke

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Ett underbart enkelt tunt knäcke med bovete som enda mjölsorten. Smaken påminner helt ärligt och konstigt nog lite om sk. finn crisp. Något tidskrävande i och med lång jäsning och gräddningstid men svårighetsgraden är låg o brödet sköter sig själv vid jäsning o gräddning.
1 plåt
Du behöver:
  • 3 dl vatten
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl boveteflingor
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fiberhusk
  • 0,5 dl  fibrexflingor
  • 1/2 tsk bakpulver
  • lite flingsalt eller torkade örter att strö över

Gör så här:
  1. Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen så att den löses upp helt.
  2. Blanda samman alla torra ingredienser och häll i, rör om med slev tills det blir en homogen blandning -en lös deg.
  3. Låt jäsa 2h (men helt ärligt har jag även helt glömt bort den och låtit jäsa 4-5 h också)
  4. Kavla ut degen på bakplåtspapper, använd plastfolie ovanpå som skydd för kaveln så att den inte fastnar eftersom att degen är riktigt kladdig
  5. Kavla riktigt tunt, det ska täcka bakplåtspapperet
  6. Nagga eller kör över med kruskavel men använd gärna foliet fortfarande
  7. Ta bort foliet
  8. Strö över lite flingsalt och eventuella örter/kryddor (ex. kummin)
  9. Du kan även skåra för brödskivorna för att lättare kunna bryta ut sen
  10. Grädda mitt i ugn på 200 grader i 15-20 minuter och sedan längst ned ytterligare lika länge (20 min) så att knäckebröden blir hårda men inte brända.
  11. Sist stänger du av ugnen och låter brödet gå ytterligare tills krispigt, det beror lite på ugn så man får känna och titta till dem lite då och då eller bara låta kallna i ugnen.
  12. Låt kallna, dela.
  13. Njut!

9 kommentarer

  1. Cecilia

    Hej! I vissa recept ser jag Fibrex som en av ingredienserna. Hittar inte Fibrex någonstans och jag har för mig att det utgått. Vad kan man istället använda? 🙂 Mvh
    Cecilia

    • Sara

      Enbart fibrex-flingor har utgått. Inte fibrex, strömald. Om receptet anger flingor kan man ersätta med ungefär 1/3 av mängden men i strömald form.

    • Pia

      På Dansukkers egen sida föreslår de pofiber som ersättning.

  2. Carin

    Jag undrar hur ni bär er åt när ni kavlar. Jag kavlar mellan två bakplåtspapper, och degen kladdar fast vid båda. Bakplåtspappret skrynklar ihop sig, och jag får halvgrädda med det på i ugnen. Drar sedan bort det försiktigt. Har även prövat med mina silipat under och över, men det kladdar fast lika mycket och vill inte baka med dem på i ugnen. Några tips??

    • Sara

      Bakplåtspapper under, plastfolie ovanpå (som det står), plastfolie fastnar inte lika lätt. Prova 👍

    • Carin

      Jag får göra likadant, grädda med båda bakplåtspappren och dra av det överska försiktigt när det är halvgräddat. Trodde bakplåtspapper skulle vara det bästa både över och under.
      Bättre är plastfilm

      • Sara

        Jag gräddar alltså inte med plastfolie utan den tar jag bort innan gräddning

  3. Carin

    Jättegott, men omöjligt att kavla tunt, både med plastfilm och bakplåtspapper. Har prövat med att ha i lite mer mjöl, men det blir skrynkligt bakplåtspapper/plastfilm, hur jag än bär mig åt.

    • Sara

      Men vad tråkigt. Men byter du ut några ingredienser? Eller vilket bovetemjöl använder du? Nu vet ju jag att fibrexflingor inte går att få tag i längre (väl?), ersätter du den? Jag har gjort den många gånger men ännu inte utan fibrex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑