Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En perfekt kaka att baka när man råkar ha lite övermogna bananer till övers. Inspirerad av Zeinas kitchens blogg men ytterligare allergianpassad och justeras efter mitt tycke. Originalet finner du HÄR.

Du behöver:

  • 2 riktigt bruna och mogna stora eller 3 mindre bananer (verkligen sådana där bortglömda bananer) 😬
  • 1 dl kokosmjölk (asiatisk ren, tillsatsfri -inte kokosdryck)
  • 1/2 dl sirap, ljus eller mörk beroende av hur mycket smak du vill ha
  • 75 ml rapsolja (eller annan neutral olja)
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse, dvs totalmängd 3 dl (går även att ta enbart bovetemjöl)
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 30-50g choklad (gärna vit) att toppa med -går bra att skippa

Gör så här:

  1. Börja med att mixa samman banan, kokosmjölk, sirap och olja (det går även bara att mosa bananen och sen blanda allt men jag tycker ändå mixandet ger tveklöst bättre resultat)
  2. Blanda alla torra ingredienser för sig och rör sen ner i dom våta
  3. Rör samman till en homogen smet (du kan mixa här också -det gör jag, med stavmixer)
  4. Häll i en smörad o bröad alternativt bakplåtspappersklädd brödform (blir bäst med det sistnämnda tycker jag)
  5. Toppa med choklad
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35-40 minuter
  7. Låt svalna innan servering