Enklaste brödet med stor variation

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Veganskt.

Det finns redan mängder av brödrecept på bloggen, recept med olika smaker och olika svårighetsgrader. Här följer dock ett nytt recept på ett mjukt bröd med kort bett (liksom lätt att tugga eller vad man ska säga), neutral smak, enkelt att baka och tämligen snabbt ordnat trots att det är deg med jäst -i och med att det är ovanligt kort jästid men ändå bra jäseffekt och god smak. Dessutom ett bröd som utan problem går att skära upp och servera nybakt och varmt utan degig känsla. Variera mellan att göra limpor, frallor, korvbröd, baguetter eller tunnbröd ur ett och samma recept. Du kan även använda receptet som pizzabotten. En ny universaldegen helt enkelt, universaldeg nr 3 alltså 😊Helt utan någon tillsatt sötning.

2 limpor, 4 hellånga baguetter, 16 hamburgarebröd eller 20-24 korvbröd, antal tunnbröd styrs av vald storlek. 4-6 pizzor.

Du behöver:

  • 2 st 50 g jäst (färsk helst)
  • 8 dl vatten, 37 gradigt
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 msk salt
  • 3 msk fiberhusk
  • 1/2 msk xanthangummi
  • 1/2 msk bakpulver
  • 4 dl majsmjöl (eller ris eller durra)
  • 4 dl hirsmjöl (eller ris)
  • 3 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • mjöl för utbak

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i bunke
  2. Häll på den varma vätskan och rör ut så jästen smälter ut
  3. Tillsätt olja, salt och Fiberhusk -vispa samman
  4. Tillsätt bakpulver, mjöl och xanthangummi och arbeta till en homogen och ännu kladdig deg
  5. Ställ för att jäsa, 30 minuter räcker -Jäser till dubbel storlek
  6. Häll ut på välmjölat bakbord och dela i önskat antal bitar med hjälp av vass kniv eller degskärare
  7. Forma till önskad form utan att arbeta degen för mycket, rulla baguetter, korvbröd, limpor eller frallor. Alternativt kavla ut pizzabottnar eller tunnbröd
  8. Värm upp ugnen, detta räcker som tid för jäsning nr 2
  9. 200-250 grader, gärna varmluftsugn om du har -annars möjligen lite längre gräddtid
    -Limpa, baguetter och frallor gräddas mitt i ugnen på 200 grader ca 10-25 minuter beroende av storlek -ju mindre desto kortare tid
    -Pizza toppas och gräddas mitt i ugnen på 250 grader i ca 10 minuter (Varierar lite beroende av tjocklek på botten och mängd topping) -grädda gärna pizzan på en redan het plåt som du låtit stå i ugnen (dra över pizzan till het plåt).
    – Tunnbröd kavlas riktigt tunt, naggas eventuellt och gräddas HÖGT upp på 250 grader på förvärmd plåt (Kasta in eller dra över bröden på plåten), grädda ca 1,5-2 minuter och vänd sedan för att grädda ytterligare 30 sekunder
  10. Ta ut, låt svalna under bakduk (bara ett par minuter räcker för att återfå mjuk skorpa). Låt sen antingen svalna helt eller skär upp och servera nybakt och varmt 🙌🙌

4 kommentarer

  1. Maria

    Mums!! Jag bytte hälften av majsmjölet mot en kombination av durra och teff, och eftersom jag hade tid tog jag bara halva mängden jäst och lät degen jäsa desto längre istället. Tack för ett jättebra recept!

    • Sara

      Oh vad roligt. 🙌🙌

  2. Helena

    Hej och tack för att du delar ditt recept! jag står mitt i baket nu och efter jäsningen i 30 min är degen bara en tjock sås.. Jag kan inte äta majs så har använt 4 dl hirs, 4 dl durra och 3 dl potatismjöl. Har du varit med om detta? tips?

    • Sara

      Hej. Såg fin fråga först nu. Du har möjligen inte glömt fiberhusken? Hur gjorde du med xanthan? Mvh Sara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑