Matsara

Allergivänlig Mat

Skurna kakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Enkel och snabb kakdeg som ger snabba,goda, enkla, skurna kakor. Smaksätt efter eget önskemål.

Du behöver:

  • 100 g rumstempererat mjölkfritt margarin (jag använder Flora mjölkfritt bredbart)
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 3 dl mjölblandning (ex. 1dl vardera av majsmjöl, rismjöl, majsstärkelse)
  • 1/2 tsk Xanthangummi
  • 1/2 tsk bikarbonat

Förslag på smaksättning

  • ingefärakakor – 2 tsk mald ingefära
  • kanelkakor – 2 tsk kanel
  • pepparkakor – 1 msk pepparkakskryddor
  • chokladkakor – 2 msk kakao (ta bort 1 msk mjöl)
  • Citruskakor – riv i skal från apelsin/citron/lime
  • kardemummakakor – 2 tsk mald kardemumma
  • saffranskakor – 1 kuvert saffran i med sockret
  • vaniljkakor – 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Rör ihop margarin, sirap och socker till en jämn smet
  2. Blanda samman alla torra ingredienser och rör ihop med dom våta
  3. Knåda ihop en deg
  4. Rulla till en cylinder, plasta in och kyl 1 h
  5. Skär tunna skivor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda 8-10 minuter i 175 grader

3 kommentarer

  1. Hej,
    har du provat detta recept med kokosmjöl istället för majsmjöl? Alt bovetemjöl? Sonen har majsallergi. Sonens dagis tycker orginalreceptet fungerar fint men nu dök ju ännu en allergi upp.

    • Kokosmjöl istället för majsmjöl blir inte det bästa bytet, det gör degen mycket torrare och mer porös. I sådana fall behöver du minska mängden rejält. Rismjöl däremot funkar, alternativt bovete. Jag har bakat kakorna på enbart bovete och då 1/5 mindre mängd totalmängd mjöl. Vi bakar just nu främst med bovete då vår minsting inte tål majs eller ris ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑