Matsara

Allergivänlig Mat

Superenkelt bovetebröd

På bilden ser du limpor i miniformat (portionsstorlek)

Fritt från mjölk, ägg, gluten, jäst och soja bl.a.

Ett bröd gjort på enbart bovete som mjöl. Eliminerar således även ris och majs vilket jag i vanliga fall baserar recepten på. Har dock testat och receptet fungerar även att översätta till andra mjöler. Man kan alltså använda receptet för att gör på majsbas eller risbas också bl.a. Receptet är utan jäst och går snabbt och enkelt att röra ihop, sleva i formar och grädda -inga kladdiga händer. Ger oerhört gott, lätt och luftigt, mjukt bröd. Variera smaken utifrån valfri kryddning. Du kan göra brödet både med och utan sötning. Vald storlek på brödet avgör gräddningstiden, går att göra som styckbröd eller som limpa (då dubbel sats). Flera av ingredienserna går att byta ut, fråga bara så hjälper jag dig. Receptet är dock i grunden gjort just för att ge så lite ”bismak” av bovete som möjligt.

ca. 6 st frallor

Du behöver:

  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk xanthangummi eller ytterligare 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor (valfritt) eller exempelvis enbart mald ingefära
  • 1 tsk vinäger
  • 1/2 dl juice (förslagsvis äpple eller apelsin/clementin -antingen juice eller färskpressad saft)
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2-1 dl osötad puré/mos av frukt – förslagsvis äpple, päron eller lingon (köp exempelvis barnmatsburk eller koka upp, låt svalna och mixa). OBS! 1/2 dl om du väljer att använda sötningen nedan och 1dl om du avstår sötningen
  • 0-1/2 dl sirap (mörk för mer smak, ljus för mild smak)  OBS! om du avstår sötningen ökas mängden av fruktpuré enligt ovan.
  • ev. olja för att smörja form samt för att pensla brödet

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig
  2. Rör samman torra och våta snabbt till en homogen och kladdig smet
  3. Stjälp eller sleva upp smeten i oljad form eller formar (jag föredrar portionsstorlekar) eller i silikonformar (behövs inte oljas)
  4. Platta till ytan
  5. Pensla brödet med olja
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter för portionsstorlek
  7. Ta ut och ta gärna ur formarna
  8. Låt svalna åtminstone aningens men behöver inte svalna helt för att gå att skära

2 kommentarer

  1. Hej! Hur länge behöver man köra i ugnen om man gör i limpform? Med vänlig hälsning, Sophie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑