Matsara

Allergivänlig Mat

Äggfria maränger

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns även recept på veganska maränger gjorda av kikärts- eller annat bönspad, sök recept på Google, men dom är då INTE baljväxtfria då, och personligen föredrar jag den här smeten både när det gäller att arbeta med och sen även smaken på det färdiga resultatet.

Ingredienser:

  • 3,5dl socker
  • 1dl vatten
  • 4gelatinblad
  • 1-2msk majsstärkelse (kan helt uteslutas men ger lite ”segare” maräng)

Gör så här:
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i 5minuter.

Koka upp 3,5dl socker med 1dl vatten, tills allt socker lösts upp -du kan låta sjuda några minuter tills den får en aningens sirapslik konsistens

Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i vatten/socker-uppkoket.

Vispa sen den varma vätskan med elvisp eller gärna i matberedare med ballongvisp på snabb effekt tills det bildar ett vitt skum (och svalnar under uppvispningen). VAR FÖRSIKTIG DÅ UPPKOKET ÄR OERHÖRT HETT TILL EN BÖRJAN (jag brukar ha kökshandduk över skålen). Brukar ta kanske 5min, lite varierande beroende på visp.

Rör ev. ner 1-2msk majsstärkelse (eller potatismjöl för er som kan) och fortsätt vispa tills det blir stabila toppar i smeten. Om topparna rinner ut är smeten inte riktigt klar, blir förstås maränger men för finare form ska topparna stanna kvar.

Klicka sen ut maränger på bakplåtspapper, eller spritsa (vilket jag helt klart föredrar). Går att göra minimaränger, vanliga eller även botten. Bara varierande tid i ugnen.

 

OM det önskas färg på marängerna blandas detta i efter att smeten är klar, använd livsmedelsfärgspulver eller karamellfärg, kakao eller naturliga färger ur ex. rödbeta eller spenat. Har även gjort med saffran och lakritspulver.

Grädda mitt i ugnen i ca 50-max 100 grader (lite beroende av marängstorleken). OM marängerna spricker kan man öppna luckan lite (då är det för varmt), jag håller mig oftast kring 85 grader. Grädda i 20-50minuter beroende av storleken (om du puttar på dom släpper dom lätt från bakplåtspapperet när dom är klara), stäng av  och låt marängerna svalna där inne (eller om det blir flera plåtar så låt åtminstone svalna på plåten)

View this post on Instagram

Äggfria maränger på G #matsara #allergifika

A post shared by MatSara (@allergimatsara) on

6 kommentarer

  1. Hej Sara! Om jag vill byta gelatinbladen mot gelatin i pulverform, hur mycket gissar du att det motsvarar? Har köpt halal-gelatin men det finns inte som blad.
    Kram!/Moa

    • Sara

      7 december, 2015 at 10:49

      Hej Moa! Jadu. Om man jämför bladgelatin (från gris) med gelatinpulver (från gris) då motsvarar 1tsk gelatinpulver ungefär 2gelatinblad. Men halalgelatin antar jag inte bara är halalslaktad utan även av kyckling?! Eller har jag fel? I sådana fall är jag inte helt säker på om gelatinet är lika starkt eller starkare än från gris. Själv vet jag att det gelatin man får ut när man kokar kycklingbuljong skiljer sig från gång till gång, beroende på bl.a. eko-kyckling eller inte. Försöker googla omvandlingstabell från grisgelatin till kycklinggelatin men hittar tyvärr inte. Så mitt förslag är att kanske helt enkelt ta den mängd pulver som skulle motsvarat bladen av grisvariant och hoppas att det är åtminstone ungefär likadant. Eller?! Tror inte det är så jätteavgörande om det är lite svagare eller lite starkare, du kan också hjälpa smeten på traven med mer stärkelse exempelvis alternativt florsocker om den inte vill sätta sig. Så för 1 sats då, 2tsk gelatinpulver. Om du inte hittar någon som är mer expert på kycklinggelatin vs grisgelatin då 😉

      • Sara = mest hjälpsam! 😀
        Gelatinet kommer från nöt, vad tror du om det? Jag kan testa med 2 tsk så får vi se! Väntar på chokladleverans och sen ska det bli lite julgodistillverkande.

        • Sara

          10 december, 2015 at 14:24

          Ja, jag har inte provat med det heller men jag tycker att det bästa ingångsläget är att testa som om det vore gris-gelatin. D.v.s. 2tsk pulver för 4gelatinblad. Hoppas det går bra. Berätta gärna om resultatet.

  2. Vilket fantastiskt recept! Smakar ju precis som vanliga maränger! Mumsigt Tack! Brukar de bli lite hårda o ihåliga eller hade jag dem i ugnen för länge kanske? 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑