Matsara

Allergivänlig Mat

Lyckorus of Sweden

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a.

Köpechoklad trots multiallergi. Köpechoklad utan spår av. Köpechoklad med ljuvliga smakkombinationer. Köpechoklad som bara smälter i munnen. Kört va?!

Inte en chans. Lyckorus of Sweden ger lyckorus på riktigt.

Smakprov

Jag börjar med att göra det tydligt att även om det här är allergivänlig och vegansk choklad så tål jag personligen ALLT och har således ätit diverse oerhört mumsig helt ”vanlig” choklad många gånger genom åren. Glöm inte det när ni får höra mitt betyg.

Jag  personligen var främst intresserad av och sugen på vit choklad med blåbär och på salt karamell i och med att det är mina stora favoritkombinationer bland vanlig choklad. Vi börja med hallon och jordgubb som egentligen inte är bland mina favoritkombinationer, dom höll ändå måttet GALET bra, detta förstås tack vare både den oerhört fina chokladen och den fina smaken i just bärbitarna. SÅ goda!!!! Den naturella chokladen är därav alldeles ljuvlig. Den bara smälter i mun ☺️😋 Blåbär var som förväntat och önskat LJUVLIG!!! 😋😋Passionsfrukten verkligen överraskade mig, makalös kombination. Älskart!! ☺️Men vinnaren är tveklöst salt karamell, jisses AMALIA!!!! Ge mig MERA!!! I totalen för alla 10/10, både för utseende, valmöjligheter och smak men salt karamell slår tamej tusan skalan i spillror. 👏🙌🥰😋❤️ Tack underbara lyckorus of sweden för denna makalösa choklad.

Missa inte att det också finns chokladknappar 🙌🙌

Moussaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Min allergivänliga moussaka gör jag på ett speciellt vis, inte bara med aubergine utan också med zucchini, sötpotatis/potatis och béchamelsås för att kompensera både konsistens och smak när ägg och ost utesluts ur denna klassiska rätt.

Du behöver:

  • Köttfärssås, ett förslag på recept finns HÄR men ska jag vara ärlig varierar jag oerhört i mina köttfärssåser
  • Béchamelsås enligt recept HÄR
  • Aubergine, ca 1 stor aubergine för 1 sats köttfärssås + béchamel ger ca. 4 portioner
  • 1 stor zucchini
  • 2 stora sötpotatisar alternativt 6-8 normalstora potatisar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 näve hackad persilja
  • 100g Violifes falska fetaost (går att utesluta)
  • salt till auberginen
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Förbered både köttfärssås och béchamelsås
  2. Skiva zucchini och aubergine med ca 3mm tjocklek
  3. Salta aubergineskivorna på bägge sidor och låt stå några minuter, torka sen av vattnet som sipprat ur dom med hjälp av hushållspapper och stek för lite yta i het oljad panna
  4. Skala och skiva potatisen tunt
  5. Lägg olja i botten av en form
  6. Varva nu olika lager, ex. aubergine – zucchini – köttfärssås – béchamelsås -potatis/sötpotatis -köttfärssås – béchamelsås – aubergine – zucchini – béchamelsås (viktigt att toppa med béchamelsås)
  7. Pressa över vitlök på toppen och strö över persilja
  8. Fyll eventuellt med lite vatten i formen så att 2/3 av alla lager är under vätskeyta (för att moussakan absolut inte ska bli torr)
  9. Toppa med hackad falsk fetaost
  10. Kör in i ugnen på ca 200 grader i ca 20-30 minuter
  11. Låt gärna stå några minuter och sätta sig innan ni serverar

Körsbärspaj, i mini-format

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Körsbärspaj är en av mina personliga favoriter bland pajer, även om jag förstått att just körsbärspaj är sådant man antingen älskar eller hatar. Man kan därför förstås byta ut fyllningen efter eget önskemål. Pajen består av en tjock och spröd botten, ett saftigt inre och en lätt krispig topping av degdekoration.

ca 12-15 mini-pajer eller en normalstor

Du behöver:

Botten -deg nr 1

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse) -Du kan dock absolut byta ut mjölerna, senast gjorde jag på en blandning av hirs- och bovetemjöl med en aning kokos.
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1/2-1 krm bittermandelarom (går att utesluta men jag ÄLSKAR kombinationen) -kom ihåg att det finns arom UTAN mandel även om det smakar mandel

Fyllning

  • 6 dl urkärnade körsbär
  • 1/2-1 dl socker (efter eget önskemål)

Topping -deg nr 2

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 1,5dl mjölblandning (ex. 1/2 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse/klibbrismjöl) -du kan förstås variera denna mjölblandning också
  • 1 nypa salt
  • 1msk florsocker (vanligt socker går också bra men florsocker ger mindre ”grynighet” eller annan sötning -helst i ströform, annars minska bara ner vattenmängden)
  • 1/2tsk xanthangummi (går att utesluta)

Sockertopping

  • vätska att pensla med, ex. kokosmjölk eller flytande/smält margarin
  • strösocker att toppa med

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till deg nr. 1 (blir en lös deg) och till deg nr 2 (blir en fast deg).
  2. Deg nr 1 kan du lämna i rumstemperatur men deg nr 2 ska plastas in och kylas
  3. Förbered fyllningen, koka upp körsbären med sockret tills en hel del av vätskan reducerats och du har en syltliknande konsistens. Om du kokar hårt tar detta max 5 minuter
  4. Låt fyllningen svalna
  5. Fyll små formar (jag föredrar stabila stora muffinsformar) med deg nr 1, använd välmjölade händer för att täcka botten och kanter
  6. Lägg i fyllning
  7. Kavla ut deg nr 2 på mjölat bakbord och stansa/skär ut valfria dekoration att toppa pajerna med
  8. Pensla toppen av pajen och strö på lite socker
  9. Grädda pajerna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter, tills gyllenbruna
  10. Servera med glass och/eller vaniljsås, ex. enligt recept HÄR

Ätovilja -alla symtom är inte så tydliga

Stor skillnad på olika symtom och deras tydlighet

Ni som följt oss en längre tid har nog koll på att vi har en hel del väldigt tydliga men också väldigt allvarliga reaktioner mot livsmedel. Vårt svårast allergiska barn riskerar livshotande reaktioner mot flera allergener, redan vid små mänger. Ett omedelbart nässelutslag, svullnad, akut klåda, rodnader, astma och anafylaxi är ju inte särskilt svårtolkat. Då VET man att man inte tål och det går oftast också att koppla ganska snabbt till vad man reagerar mot, med tanke på att reaktionen kommer i så nära anslutning till att man utsatts. Eksem däremot, det kan komma med en hel del fördröjning, även här har vi dock också tämligen snabbt förlopp och det blir åtminstone väldigt tydligt. När huden är sårig, kliar, vätskar och är röd -då VET vi att något är fel. Men hur är det med andra symtom? På allergier kan man reagera med mycket mer diffusa symtom. Beteendeförändringar, sömnrubbning, humörsvängningar och ja, ÄTOVILJA (”kräsen”, ”tycker inte om” etc.)

Innan vi hade fått full ordning på allergibilden tampades vi inte bara med hemska eksem, tortyrliknande klåda, extrem astma etc. utan vi tampades också med ett barn som matvägrade. Han blev snabbt mätt, tyckte inte om några smaker, vägrade prova något nytt, åt minimala portioner och var egentligen alltid antingen jättehungrig eller jättemätt, oavsett om han ätit eller inte ätit. I och med att han utvecklade allergierna så tidigt i livet kan vi i efterhand nästan tolka beteendet mer som någon form av obehagskänsla, en känsla som han egentligen aldrig lärde sig att definiera. Han sa aldrig att han hade ont i magen, men i efterhand är det tydligt att även detta var ett symtom för honom.

När vi väl fick kontroll på allergierna åt han plötsligt både mer regelbundet, mer smakrikt, större portioner och mer villigt. Det tog dock ett tag att även lära in beteendet efter en längre tids symtomfritt tillstånd.

Att ätovilja var ett symtom blev än mer tydligt nu på senare tid. Om ni följt oss vet ni att vi ibland får lov att provocera sådant där man misstänker (och hoppas) att allergin vuxit bort. Ibland med väldigt tydligt misslyckat resultat, d.v.s. med tydliga symtom redan vid hudkontakt (ex. soja). Ibland med lyckat resultat (vi kunnat återinföra fisk efter nära på 10 år utan). Ibland med väldigt svårtydda resultat om man inte har allergiglassögon av högsta styrkan på sig.

VETE

Vi provocerade för 1 år sedan med vete. Vete har tidigare gett mycket tydliga och allvarliga reaktioner. Känsligheten har varit väldigt hög även för små spår. Det blev tydligt med åren att känsligheten åtminstone minskat rejält, något som även blodprover kunde bekräfta att antikropparna också gjort. Vi provocerade. Först på huden. Sen med långsamma steg med förtäring. INGA reaktioner. Ingen magont. Inga eksem. Ingen klåda. INGENTING. Ingenting av det vi förväntade oss. Vi fortsatte och det verkade lugnt. Det verkade lugnt ganska länge även om det inte var med särskilt stora mängder eller ens med någon extrem regelbundenhet som han fick inta. Men sen kom det tillbaka…. ÄTOVILJAN. Plötsligt ser vi att han äter allt mindre portioner. Sällan säger sig vara hungrig. Tycker att det mesta, även hans favoriträtter, smakar ”konstigt”. Fortfarande INGEN magont, inga eksem och inga förändrade avföringsvanor. Maten är plötsligt bara inte intressant, den smakar inte, han är inte hungrig. Han blir helt enkelt ”liten i maten” och väldigt ”kräsen” igen. Nu ser vi sambandet, trots att det faktiskt tog månader för dessa symtom att återkomma.

Vi tog bort vetet igen. Ingen skillnad, ingen skillnad DIREKT. Men vi höll i. Efter flera veckor… sakta sakta började han återigen äta allt större portioner. Sakta började han känna både hunger och mättnad på det vis som vi kände igen från vår tidigare välmående son. Vi ser nu också att han faktiskt tar igen på vikten, han hade nämligen snabbt börjat tappa i vikt under sin period med ätovilja. Efter en längre tid åt han återigen som vanligt och det gör han än idag.

Så, alla symtom är inte så tydliga som man önskade. Ätovilja, viktnedgång, tillväxthämning. För oss är det tydligt, det är ett symtom på allergin. Inget vete här inte, inte ännu iaf.

Silltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Med inspiration från https://maudonnermark.allas.se/silltarta-med-dillpicklad-lok/ blev det en allergivänlig variant på samma rätt. Påminner egentligen inspirationsmässigt också mycket om mina moussetårtor som går att göra både matiga och med efterrättsvariant enligt recept HÄR men ändå med smaksättning enligt Mauds matmagasin.

Du behöver:

Botten

  • en limpa kavring enligt recept HÄR, du kan även justera recept oerhört, jag gjorde ex. här senast helt utan majs och ris och även utan någon sylt/bär/frukt
  • 75 g smält mjölkfritt margarin

Fyllning

  • 5 st gelatinblad
  • 3 dl falsk majonnäs, antingen köpevariant eller enligt recept HÄR
  • 200g violifes spread ELLER helt enkelt mer falsk majonnäs, har provat bägge varianter
  • 200g matjessill
  • 1 dl finskuren färsk gräslök
  • 1 finhackad rödlök
  • 4 msk rom
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Baka brödet och låt svalna, åtminstone något sånär
  2. Förbered majon
  3. Smula ner brödet och blanda med det smälta margarinet och forma till en massa
  4. Täck form med massan och grädda 5-10 minuter i 200 grader
  5. Ta ut och låt svalna
  6. Finhacka samtliga ingredienser till fyllningen och lägg gelatinblad i blöt
  7. Värm upp majonnäsen + violife (eller mer majo) långsamt i kastrull på låg värme, låt INTE börja koka.
  8. När varm, lägg i gelatinbladen och låt dessa smälta
  9. Ta av och låt svalna
  10. Blanda med fyllningen
  11. Fyll formen med kavringsbotten med fyllningen och ställ i kylen för att stelna några timmar eller helst över natten
  12. Toppa förslagsvis med rom, gräslök, rädisor och picklad rödlök, min snabbvariant på rödlöken finner du HÄR

Stekt lax med ljummen somrig potatissallad och pepparrotsmajonnäs

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer en rätt med underbara somriga smaker. Stekt lax som serveras med ljummen potatissallad gjord på kall färskpotatis, nykokt vit sparris med lätt citronsmak, färska rädisor, ugnsrostade rädisor, spenat, persilja och olja. Både i potatissalladen och sen vid sedan om serveras den underbara pepparrotsmajonnäsen.

Du behöver:

Laxen

  • Laxfile
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • olja för stekning

Pepparrotsmajonnäsen

  • sats McSaradip (majonnäs) enligt recept HÄR
  • riven pepparrot i önskad mängd, jag som gillar mycket smak tog 1/2 dl men prova dig fram

Potatissalladen

  • Färskpotatis (kokt men avsvalnad, gärna t.o.m. kall -ex. rester från annan måltid)
  • Vit sparris som du kokat enligt recept HÄR
  • Rädisor där du delar och rostar i ugnen med olja/salt/peppar i ca. 15 minuter på 200 grader
  • Skivade rädisor
  • Bladspenat/babyspenat
  • Färsk persilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Förbered alla komponenter till potatissalladen. Potatisen ska vara avsvalnad och får gärna vara helt kall. Du kan däremot göra rädisorna o sparrisen så att den är ljummen vid färdigställande av potatissalladen.
  2. Blanda samman pepparrotsmajonnäsen
  3. Blanda majo (men spara lite till servering) med potatisen och dom andra komponenterna i potatissalladen.
  4. Salta o peppra laxen
  5. Stek laxen i het oljad panna tills krispig yta och färdigt inre.
  6. Servera.

Marshmallows (skumbananer, kokosknappar och sockerbitar bl.a.)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har sagt det förut men jag säger det igen. Receptet för äggfria maränger som du hittar på bloggen och enligt länk nedan fungerar som maränger när gräddat men blir marshmallows i ogräddad form. Det här alltså egentligen inte så mycket av ett nytt recept som en påminnelse och en enklare instruktion och tips på varianter.

Du behöver:

  • Marshmallows/maräng-smet enligt recept HÄR (gjord av vatten, socker, gelatin)
  • Gärna aromer eller annan valfri smaksättning
  • Valfritt med färgsättning med ex. livsmedelsfärg/karamellfärg bl.a.
  • Valfritt med choklad av allergivänlig sort att doppa i.

Gör så här:

  1. Förbered smeten enligt receptet. Kom ihåg att smeten är klar först när den formar fina toppar och vispats närmast helt sval med andra ord.
  2. Smaksätt och/eller färga enligt eget önskemål (ex. bananarom och gul färg för skumbananer, kokosflingor och ev. kokosarom för kokosknappar, jordgubbsarom och röd/rosa färg för skumhjärtan etc -alternativen är oändliga)
  3. Spritsa ut smeten till valfri form alternativt bred ut i florsockerpudrad form för att stelna
  4. Låt stå i rumstemperatur någon timme till två (kan variera lite hur stora bitar man gjort. När smeten stelnar förblir den mjuk men inte längre kladdig, den håller formen även när den förflyttas.
  5. När du enkelt kan vända/flytta på/välta ur smeten utan att den tappar formen, då har du en färdig marshmallow. Ofta får man dock vända/välta ur och låta torka/stelna en liten stund igen för att undersidan inte heller ska vara kladdig.
  6. Nu kan du antingen skära upp och förvara i tätslutande burk eller påse alternativt doppa i choklad och låta stelna i kyl innan förvaring.
  7. Gott gott gott! Och förvånansvärt enkelt. Jag gör samtidigt gärna dubbel sats så får jag lite maränger på köpet också

Krämig svamppasta på allergi- och veganvis

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En krämig både allergivänlig och vegansk pastarätt med extremt mycket smak.

Du behöver:

Pasta enligt mått för 3-4 personer

  • Välj valfri pastasort av glutenfri/spannmålsfri variant och måtta upp mängd som motsvarar för 3-4 portioner (här valde vi en bandpasta av majs/ris)

Såsen

  • 200 g valfri svamp, gärna Karl-Johan som har så oerhört mycket smak och helt klart min favorit, annars champinjon eller kantarell om så önskas
  • 1,5-2 msk svampmjöl (även här föredrar jag karl-johan alternativt blandsvampsmjöl av soppar men stor mängd K-J men kantarellmjöl funkar troligen bättre om du valt den smaksättningen)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3-4 dl vatten
  • 1 rågad msk klibbrismjöl eller annat mjöl för redning
  • salt, gärna örtsalt -jag föredrar tveklöst Herbamare/Trocomare
  • peppar, gärna 5-pepparmix men svart/vit-peppar går utmärkt
  • 2 tsk vinäger, gärna en fin balsamvinäger/balsamico om du hittat en ren variant som du tål men annars fungerar äppelcider- eller ex. risvinäger nästan lika bra.
  • olja för stekning

Topping

  • 1 knippe sparris
  • 100 g färsk svamp, jag valde här champinjoner trots att jag använt Karl- Johan i såsen
  • 1 rödlök
  • 10-15 blad av örten svampört men jag vill nog påstå att om du inte har tillgång till detta kan du byta ut svampörten mot några nävar färsk blad/babyspenat eller ruccola alternativt 10-15 blad basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja av god kvalitet

Gör så här:

  1. Börja med såsen. Hetta upp en panna med olja och skiva svampen till såsen
  2. Fräs svampen i oljan, salta och peppra rikligt, och låt den fräsa på tills vattnet kommer ur den. Häll på vinägern, rör om och låt ånga bort
  3. Tillsätt även svampmjölet o rör om
  4. Tillsätt kokosmjölk och vattnet som du först vispat ner redningen i
  5. Låt såsen puttra på låg värme för smak
  6. Smaka av efter ca 10 minuter med salt och peppar, snåla inte!
  7. Du kan nu börja koka pastan
  8. Samtidigt kan du förbereda toppingen, bara fräs skivad svamp först i olja, salta och peppra tills den får rejält med yta. Fräs sen sparrisen likvärdigt tills den börja mjukna men fortfarande har tuggmotstånd. Sist steker du den skivade löken i svamp- och sparris-saften enbart tills den svettas (blir glansig) och får lite yta.
  9. När pastan är klar. Sila och blanda med såsen
  10. Toppa med sparris, svamp, lök och hackad ört eller spenat. Ringla över olivolja. Salta. Peppra. Klart!

Tips! Är du inte ute efter veganskt kan du topps med knaperstekt bacon

Bosnisk fläskköttgryta serverad med ris/potatis och en fänkåls- och gurksallad

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Allergianpassning och smakanpassning utifrån våra behov och preferenser på en köttgryta som jag själv serverats en gång. Mitt eget val dock att servera nu med en fänkåls- och gurksallad och vitlökssås, jag tycker smakerna gifte sig oerhört väl.

Köttgrytan

Du behöver:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 stor gul lök
  • 3 stora morötter
  • 1 stor paprika av valfri färg
  • 2 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 400g passerade tomater, förslagsvis POLPAS märke -tveklöst godast anser jag och dessutom rent innehåll
  • vatten/köttbuljong
  • salt
  • peppar
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 dl chilisås
  • Olja för stekning

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär först tjocka skivor och sen lagom stora munsbitar ur skivorna
  2. Salta och peppra och fräs för yta i olja i het gryta
  3. Tillsätt hackad lök och grova bitar av skalad morot
  4. Tillsätt lagerblad, pressad vitlök, paprikapulver och chilisåsen och låt fräsa på lite
  5. Tillsätt krossade tomater och buljong/vatten (men kom ihåg att salta mer sen om du väljer vatten) så att alla ingredienser täcks helt
  6. Tillsätt också halva krukan basilika och låt koka upp
  7. Sänk sen temperaturen och låt småputtra under lock i ca 1 h tills köttet är alldeles mört och fint
  8. Smaka av med salt och peppar och vänd sist ner resten av basilikan, hackad

Fänkåls- och gurksallad

  1. Följ recept för valfri pizzasallad men byt ut vitkålen mot tunt skivad fänkål.
  2. Jag gör min sallad med fänkål, vinäger/ättika, socker/honung, olja, salt och peppar -ett receptförslag på pizzasallad kommer HÄR
  3. När du är klar med fänkålssalladen som dessutom gärna fått dra till sig lite så blandar du ner tunna halvor av skalad gurka.

Servera köttgrytan med ris/potatis/hirs/quinoa, fänkåls- och gurksalladen och gärna en vitlökssås, ex. majonnäs enligt detta eller detta recept smaksatt med vitlök

Knäckig rabarberpaj

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk!

Du kan förstås byta rabarber mot valfria bär/frukter.

Du behöver:

  • 6dl rabarber skuren i små bitar
  • 125 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara)
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjölblandning (1/2 dl majsmjöl, 1/2 dl rismjöl, 1 dl majsstärkelse) -går att byta, har även gjort med enbart bovetemjöl
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl boveteflingor
  • 1/2 dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Lägg rabarbern i botten i en ugnsfast form
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom boveteflingorna
  4. Smält alla väta ingredienser i kastrull och låt svalna aningens innan du häller det över dom torra ingredienser o vispar till en smet
  5. Vänd sist ner biveteflingorna (dom behåller mer krisp om man inte tillsätter dom förrän nu)
  6. Häll smeten över rabarbern och bred ut
  7. Grädda ca 50-60 minuter tills gyllenbrun
  8. Lår svalna åtminstone en aning för bättre knäckighet
  9. Servera med glass eller vaniljsås förslagsvis. Du har flera olika recept på vaniljsås och vaniljkräm på bloggen.
« Äldre inlägg

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑