Matsara

Allergivänlig Mat

Choklad- & marshmallowrutor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Chokladbotten med seg marshmallowfyllning och len chokladtopping.

Du behöver:

  • Chokladbotten antingen enligt recept nr 1 för kladdkaka HÄR eller enligt recept för drömtårtebotten HÄR
  • marshmallows, ca 16-20 stora för en kaka
  • choklad”smörkräm”/topping enligt receptet HÄR eller HÄR
  • kakao att pudra med

Gör så här:

  1. Gör kakan (Här i en form på 20x30cm) och låt svalna en aning, inte helt
  2. Toppa med marshmallows, lägg dom glest över kakan, och grädda mitt i ugnen i ca 225-250 grader i ungefär 5 minuter -tills dom svällt upp rejält men INNAN dom blir brända
  3. Ta ut och låt svalna HELT, kyl gärna
  4. Blanda samman smörkrämen och toppa kakan med
  5. Pudra över kakao
  6. Klart!
  7. Står sig bra i kylen 👌

Lax i gräddsås med soltorkade tomater och basilika

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt god och lite annorlunda fiskrätt.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 4-6 laxfileer
  • 100-150g soltorkade tomater i olja (hackade eller hela, välj själv)
  • 1 kruka basilika
  • 2,5 dl buljong, gärna en viltbuljong om du har tillgång till det (eller fond/vatten+salt+ kanske lite svampmjöl)
  • 2,5 dl kokosmjölk (garants asiatiska rosa)
  • 1/2 dl svartvinbärsgelé eller svartvinbärssaft)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk redning (ex. klibbrismjöl, bovetemjöl, majsstärkelse) blandat i 2 msk vatten
  • salt (gärna örtsalt)
  • svartpeppar eller ännu hellre fem-peppar-blandning
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Salta och peppra laxen
  2. Fräs enbart för yta i het oljad panna
  3. Ta ur laxen för att vila på ett fat (ska inte vara helt färdig) och gör nu såsen i pannan
  4. Lägg tomaterna, hälften av basilikan, buljongen, kokosmjölken, vinägern och gelén i pannan och låt koka upp
  5. salta och peppra, smaka av framförallt med pepparn
  6. Sänkt temperaturen och låt småkoka medan du smakar av
  7. Red av
  8. Lägg tillbaka laxen och låt småputtra tills färdigtillagad (tar några minuter
  9. Toppa med resten av basilikan

Kolakakor

 

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Underbara klassiska, enkla, kaka

Du behöver:

  • 200 mjölkfritt margarin (jag använder Floras mjölkfria bredbara)
  • 2 dl socker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 msk sirap
  • 5 dl mjöl (ex. 1,5 vardera av majs- och rismjöl + 2 dl majsstärkelse, går även att variera för majs- och risfri variant -jag bakar nu på hirsmjöl och bovete bl.a.)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Blanda samman margarin, socker, vaniljsocker och sirap
  2. Tillsätt alla torra ingredienser
  3. Rör ihop till en deg
  4. Med hjälp av välmjölade händer dela degen i 4 lika stora delar och rulla vardera till en rulle lika lång som en ugnsplåt
  5. Lägg 2 av rullarna åt gången på bakplåtspappersklädd plåt, platta till med händerna, och grädda mitt i ugnen i 175 grader i 12 minuter
  6. Ta ut, skär diagonala skivor innan kakan stelnar
  7. Låt svalna helt på plåten
  8. Klart.
  9. OM det fortfarande skulle vara lätt mjuka kakor, risken finns ex. om man byter ut mjöler i fel proportioner -då är det bara att vända på kakorna och låta torka i ugnen på ca 50-70 grader i någon timme och låt sen kallna helt på nytt

Drömtårta utan ”allt”

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Veganskt. Även fri från majs och ris bl.a.

Ja inte riktigt fri från allt förstås, något är den ju bakad på 😉 men ytterligare en variant utifrån ursprunget som du hittar HÄR med bas på majs och ris samt med xanthangummi. Denna även fri från dessa tre. Det var nämligen en liten ansträngning att göra en ny variant utan att ta till exempelvis andra baljväxter som bindning när xanthan togs bort. Detta var ett av få recept där man inte bara kunde byta ut mjölsort och xanthan utan sedvanlig standardregel. Därav eget recept för dom det kan behövas.

Du behöver:

Kakan

  • 5 msk bovetemjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck)
  • 1/2 dl rapsolja eller annan valfri neutral olja

Fyllningen (chokladsmörkräm -ev. med en touch av kaffe) eller så gör du vanlig smörkräm enligt receptet HÄR

  • 100 g mjölkfritt margarin, använd mjukt bredbart för bästa och godaste resultat (jag använder Floras blåa)
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • VALFRITTT MEN SUPERGOTT 1 msk pulverkaffe (går att ta koffeinfritt) blandat i 1 tsk hett vatten och sen avsvalnat
  • socker att rulla i

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 250 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till drömtårtan
  3. Rör ner vätskorna och bred ut på en bakplåtspappersklädd form (ca. 20/25-30 cm i storlek / ungefär en halv ugnsplåt)
  4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter
  5. Ta ut och dra av från plåten till en kall plåt eller till ett bord
  6. Låt svalna under tunn bakduk
  7. Blanda samman fyllningen
  8. När kakan helt svalnat, toppa den med socker och vänd den genom att lägga ett nytt bakplåtspapper på bottnen och en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  9. Bred försiktigt på fyllningen
  10. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering

Bananmums

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk. Även enkel att variera mjölet utifrån vad som tåls.

Med inspiration ur kärleksmums, ett för övrigt väldigt populärt recept, kommer denna banan- & chokladsmakande mjuka kaka. Perfekt att ta till när man har lite övermogna bananer till övers.

Du behöver:

Kakan

  • 2-3 mogna bananer, ca 2-2,5dl mosade
  • 1/2 dl neutral olja eller smält margarin
  • 2,5 dl mjöl (ex 2dl majsmjöl eller hirsmjöl + 1/2 dl kokosmjöl)
  • 1 dl kakaopulver
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 krm salt
  • 2,5 dl kokosmjölk

Topping (man kan förstås bre på med annan glasyr/topping också -ex. originalet från kärleksmums eller en choklad”smör”kräm)

  • 200g violifes spread eller en sats av den hemmagjorda varianten på färskost enligt recept HÄR
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 3-4 msk kakaopulver
  • 1/2 dl kokosmjölk (garants asiatiska)

Gör så här:

  1. Mosa bananen och blanda med socker, olja och kokosmjölk
  2. Tillsätt alla torra ingredienser och rör till en homogen smet
  3. Bred ut på bakplåtsklädd form, ca 25×30 cm i storlek
  4. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25-30 minuter
  5. Ta ut och låt svalna helt
  6. Till toppingen, blanda samtliga ingredienser och bred ut på kakan
  7. Låt gärna kakan stelna i kylen någon timme men går även att servera direkt

Mikrad smulpaj -tips och trix

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Har tidigare tipsat om att ha färdig ogräddad smuldeg i frysen, bara att toppa frukter/bär och grädda i ugnen direkt från frysen. Har också berättat att man kan steka smuldeg, även det direkt från frysen. Därtill har vi förut bakat muffinsfika snabbt och enkelt i mikron. Men nu, tack vare en smart fråga på Facebook, fick jag testa och lära mig att JA, man kan även göra smulpaj i mikron med underbart resultat. Det blir inte mycket snabbare eller enklare än så.

Du behöver bara ta smuldeg enligt recept, antingen HÄR eller HÄR. Ha gärna förberedd i frysen för dom stunder med oväntat besök. Lägg bär/frukt i en pajform, toppa eventuellt med socker. Toppa sist med smuldegen, grädda i mikron på maxeffekt några minuter (man ser när själva fyllningen bubblar och blir klar), tiden beror på storlek på formen. Öppna och känn försiktigt om smuldegen är krispig.

Resultatet blir krispigt och smakrikt, även om inte gyllenbrun gräddningsyta.

Kycklinggryta med curry

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Snabblagat och enkelt. Supergott. Har flera varianter på currygrytor på bloggen men denna är klart enklast och just nu en ny favorit hos barnen.

4-6 personer

Du behöver:

  • 4 kycklingbröstfileer
  • 1 liten gul lök
  • 1 röd paprika
  • 1 dl chilisås alternativt passerade tomater eller 2-3 msk tomatpuré eller ketchup
  • 1,5 msk currypulver (ta mer eller mindre om så önskas)
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 tsk vinäger
  • olja för stekning
  • örtsalt
  • peppar
  • 1 näve persilja

Gör så här:

  1. Ansa köttet och krydda bygger sidor med örtsalt och peppar
  2. Hetta upp olja i en panna och fräs kycklingen för yta enbart, ta sedan av.
  3. Finhacka löken och fräs i olja
  4. Tillsätt tomat/chilisås och kokosmjölk + curry och låt koka upp
  5. Lägg till baka kycklingen och paprikan som du finhackat och låt småputtra i såsen några minuter
  6. Ta ur och skär i kuber, gör inget om fortfarande inte färdigtillagat
  7. Smaka av såsen vad beträffar kryddningen
  8. Lägg tillbaka kycklingen och låt allt puttra ytterligare några minuter
  9. Toppa med persilja vid servering
  10. Servera med förslagsvis ris

Drömtårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett av få recept där man inte kan byta ut mjöl och xanthangummi rakt av enligt sedvanliga regler för att göra receptet fritt från majs och ris också. Men ett sådant recept kommer. Det här ger en lätt och snabb rulltårta i normal köpe-storlek (8-10 personer) men du kan enkelt dubblera alla ingredienser för en helplåt i storlek.

8-10 bitar

Du behöver:

  • 1dl majsmjöl
  • 0,5 dl klibbrismjöl
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk xanthangummi (kontrollera ursprunget utifrån allergier)
  • 2 msk kakaopulver
  • 1dl socker
  • 1-2tsk vaniljsocker/vaniljextrakt (går att utesluta)
  • 1tsk bakpulver
  • 1krm bikarbonat
  • 1,5 dl  växtdryck (kokosmjölk) eller vatten
  • 1/4 dl neutral olja (ex. raps) eller mjölkfritt margarin (smält och avsvalnat)

Fyllning:

  • 100mg mjölkfritt margarin
  • ca. 2dl florsocker
  • Smaksättning (ex. 1-2 msk kakopulver, 2 tsk vaniljsocker, apelsinskal, några droppar pepparmintolja)
  • Strösocker att vända rulltårtan i

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250grader och förbered en stor plåt med bakplåtspapper i botten. 
  2. Blanda alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig 
  3. Tillsätt vätskan till det torra
  4. Vispa snabbt eller vänd med slickepott tills du får en jämn smet (sväller lite efter några minuter men det behöver inte inväntas)
  5. Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt)
  6. Grädda mitt i ugnen i 5minuter
  7. Ta ut
  8. Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt
  9. Toppa med socker och låt svalna HELT
  10. Lägg sen ett nytt bakplåtspapper på bottnen och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  11. Gör fyllningen och bred ut, rulla försiktigt med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering
  12. Klart!

Kycklingbröst i pepparsås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Du behöver:

  • Kycklingbröstfile, 1 per person
  • Ingredienser till pepparsås enligt recept HÄR, 1 sats för ca 2-3 personer
  • olja för stekning
  • 1 näve färsk persilja, valfritt

Gör så här:

  1. Vispa samman ingredienserna (förutom mjöl för redning) till såsen och marinera kycklingbrösten i den i ca 2h
  2. Ta ur kycklingen
  3. Stek kycklingen för yta i het oljad panna
  4. Ta ur kycklingen, ska inte vara genomstekt
  5. Häll istället såsingredienserna i pannan och koka upp
  6. Lägg i kycklingen och låt småputtra under lock några minuter, tills kycklingen lr genomstekt
  7. Ta ur kycklingen igen och låt vila
  8. Red eventuellt såsen OM det behövs
  9. Skiva kycklingen och lägg åter bland såsen, toppa med persiljan
  10. Servera med valfritt tillbehör så som potatis, ris eller ugnsrostade rotfrukter exempelvis

Friterad banan

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

6 portioner

Du behöver:

  • Banan, tveklöst bäst med rejält mogen banan -åtminstone brunprickig
  • Frityrsmet enligt recept HÄR ( ca 3-4 stora bananer på 1 sats frityrsmet)
  • Olja för fritering, ex. rapsolja eller solrosolja
  • Mjöl, ex. klibbrismjöl, bovetemjöl eller majsstärkelse för att vända bananen i innan det doppas i frityrsmet -detta gör att frityrsmeten fastnar lättare.

Gör så här:

  1. Blanda samman frityrsmeten och låt stå några minuter
  2. Hetta upp olja till ca 170-190 grader (jag använder inte fritös)
  3. Skär eventuellt bananen i delar efter önskad storlek
  4. Vänd bananen i mjöl så att den är helt täckt
  5. Doppa och rulla runt i frityrsmeten så att ett rejält lager täcker bananen
  6. Lägg bananen i frityroljan och låt fritera tills gyllenbrun och krispig
  7. KLART. Servera förslagsvis med glass och lönnsirap. GALET gott.
« Äldre inlägg

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑