Quinoa- och fudgebitar med chokladtryffel

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Supermumsiga små rutor till fikat. Superenkelt att göra.

Du behöver:

quinoa-fudgen

  • 2 dl kokosmjölk (ren asiatisk tillsatsfri, inte ”dryck”
  • 2 dl socker
  • 1/2 dl sirap
  • 1 msk mjölkfritt margarin (går att skippa)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt eller 2
  • 2 dl puffad quinoa (går att byta mot puffad hirs, puffat bovete eller puffad ris men med det sistnämnda skulle jag hacka upp det en del, går även att byt ut mot cornflakes)

tryffeln

  • 200g mjölkfri choklad, gärna en med exempelvis apelsinsmak
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 msk mjölkfritt margarin
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Först kokar man fudge. Det är väl lite enkelt beskrivet en kola som man vispat under avsvalning vilket ger en mycket mjukare och luftigare konsistens, inget segt eller kladdigt.
  2. Koka upp ingredienserna och låt puttra (rör om då och då och se till att det inte kokar över) tills det når en temperatur på ca 117-120 grader
  3. Ta av och vispa under avsvalning tills det tjocknar, blir mer matt istället för glansigt i utseende, ofta krävs det att man vispar till ca 60 grader i vanliga fall men då även quinoan kommer att sänka temperaturen så kan man stanna tidigare här, vid ca 70/80-grader.
  4. Vänd ner quinoan och platta ut allt i en form, ca 15×20 är lagom i storlek, som du klätt med bakplåtspapper
  5. Ställ i kylen
  6. Gör tryffeln
  7. Hacka upp chokladen och lägg i värmetålig skål
  8. Koka upp resterande ingredienser och häll över chokladen, låt det stå en stund för att chokladen ska börja smälta
  9. Rör sen runt tills all choklad smält och du fått till en men chokladröra, låt svalna till rumstemperatur och täck sen quinoa-fudgen, strö på lite salt och kyl på nytt
  10. Skär upp i lagom munsbitar

Slime

Livet med barn liksom. ”Vi vill köpa slime” 😝😮 Äh! I fix! Giftfritt. Parfymfritt. Hemmagjort. Klart på 2 minuter.

Du behöver:

  • 3 msk fiberhusk
  • 2,5 dl vatten
  • 1 tsk majsstärkelse eller potatismjöl
  • Eventuell livsmedelsfärg, några droppar

Gör så här:

  1. Blanda samman vatten, majsstärkelse och färg i en värmetålig och mikrotålig skål.
  2. Vispa i fiberhusken (snabbt för det sväller)
  3. Mikra på maxeffekt 1 minut
  4. Ta ut och arbeta slimen lite med en sked eller slev för mindre kladdighet och för att kyla ner
  5. Klart!

Fröbollar, veganskt alternativ till köttbullar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Smaksättning och innehåll går att variera massor men här kommer en av mina favoriter. Fungerar både som bollar och biffar.

1 portion

Du behöver:

  • 1 dl solrosfrön (eller andra frön, ex pumpafrön)
  • 1/2 dl soltorkade tomater, i olja eller valborgs torkade som du lagt i blöt så att dom inte är torra vid användning (funkar även att byta ut mot oliver, inlagd paprika, inlagd kronärtskocka, mos av rödbeta/potatis eller sötpotatis exempelvis)
  • 1 msk hackade örter (ex persilja eller basilika)
  • 1 msk hackad lök
  • 1 krm färsk vitlök
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 krm fiberhusk
  • 1 nypa vardera av salt och peppar
  • 2 krm svampmjöl (om du har)

Gör så här:

  1. Lägg fröna i blöt åtminstone 3 minuter, är inget måste men jag tycker att resultatet blir bättre -mer smet än grynigt
  2. Sila fröna ifrån vattnet
  3. Mixa samman allt förutom mjöl o fiberhusk till en så slät massa som möjligt
  4. Rör i fiberhusk och mjöl, lät svälla några minuter
  5. Rulla bollar med hjälp av mjölade händer
  6. Går utmärkt att förbereda och förvara i kyl eller frys
  7. Stek i oljad panna

Citron- och vallmomums

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En makalöst saftig kaka med den underbara kombinationen av citron och vallmo.

Du behöver:

kakan

  • skal från 2 citroner
  • 1 msk mörka vallmofrön
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl mjöl (ex 1 dl varder av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)
  • 1 dl smält mjölkfritt margarin (eller neutral olja)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk (går att byta ut mot mer vatten men ger lite mer fyllighet i smaken)
  • Något att smöra och bröa en form med (ex margarin och majsmjöl)

glasyren

  • 2,5 dl florsocker
  • saft från 1/2 citron
  • lite vatten, mängd varierar beroende av önskad tjocklek på glasyr men också beroende av märke på florsocker
  • lite mer vallmo att toppa med, alternativt citronskal, strössel etc

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Börja med kakan
  3. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig (citronskal blandas med våta)
  4. Vispa i dom våta bland dom torra, vispa till en jämn smet och häll i en smörad och bröad form
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 minuter
  6. Ta ut och låt svalna, lägg gärna en handduk ovanpå så att ”puckeln” på kakan sjunker ihop och kakan blir vackert jämnhög igen
  7. Blanda samman florsocker och citronsaft. Tillsätt sen kallt vatten lite i taget, max 1 tsk åt gången, tills du är nöjd med konsistensen
  8. Bred ut på den helt avsvalnade kakan, strö eventuellt över lite mer vallmo
  9. Klart!

Falsk jordnötssås

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och jordnötter bl.a.

Såsen görs på bas av solrosfrösmör eller sesamsmör (tahini) men tål du jordnötter så använd för jösse namn det 🙌

Du behöver:

  • 1,5 dl tahini eller solrosfrösmör av den riktigt lena sorten
  • 1/2 dl chilisås
  • 1 vitlöksklyfta, ca 1 tsk riven
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 2,5 dl kokosmjölk (asiatisk ren och tillsatsfri sort)
  • 1 msk falsk soja, svampsoja eller exempelvis coconut aminos
  • 2 msk socker (kokossocker är utmärkt här) eller honung (blir då inte men passar verkligen bra med tahini)
  • 1 krm currypulver (obs. Kolla innehållet)
  • 1/2 dl solrosfrön (för crunch)
  • salt (här är det den egna smaken som styr mängden)
  • saft från 1/2 lime
  • valfritt med jordnötsarom (en jordnötsfri sådan)

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser förutom saltet, solrosfröna (som du måste tillsätta efter smak) och limen
  2. Koka upp och smaka av med salt, tänk salta jordnötter så snåla inte men prova efter eget tycke
  3. Prova dig fram om du vill ha mer sötning eller smaksättning
  4. Tillsätt eventuellt jordnötsarom (men är inget måste)
  5. Mixa eller krossa solrosfröna till crunch och vänd ner i såsen, pressa i limesaft.
  6. Klart

Vitsås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En klassisk vitsås, perfekt för fisk men smakar även gott till exempelvis kyckling eller vegetariskt. Oerhört snabb och enkel att tillaga.

Du behöver:

  • 2 dl kokosmjölk av tillsatsfri ren asiatisk variant (inte dryck)
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1,5 tsk örtsalt alternativt 1 tsk lökpulver och 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk majsstärkelse eller annat fint mjöl för redning (ex hirs eller klibbris)
  • 50-75g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara

Gör så här:

  1. Vispa samman alla ingredienser förutom margarinet i en kastrull och koka upp under omrörning
  2. När såsen tjocknat av uppkoket, ta av från plattan
  3. Tillsätt nu margarinet ca 1 msk i taget och vispa samman innan du tillsätter nästa kub/bit
  4. Klart.

Black & white kladdkaka med kokostosca

Fritt den mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Vegansk!

Ni kanske redan vet att mina barn inte brukar äta choklad, att dom helt enkelt inte gillar smaken 😮 (skumma ungar) men det är ju SÅ många som ÄLSKAR choklad (inklusive jag). Så, hur möter man bägge behov? Jo, genom att göra en lyxig kladdkaka både med OCH utan choklad samtidigt 👌 Du kan förstås göra den här kladdkakan med enbart chokladbotten eller ljus botten, men såhär får du det bästa av bägge världar 🙌

Du behöver:

kakan

  • 2,5 dl socker
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 1,25 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk -ren asiatisk och tillsatsfri variant)
  • ca. 2,5 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 0,5dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk bakpulver (du kan öka på mängden för mindre kladdig kaka)
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk kakao (4 om du bara vill göra chokladbotten, uteslut då majsstärkelse nedan)
  • ytterligare 2 msk majsstärkelse (4 om du vill göra enbart ljus botten, uteslut då kakao ovan)
  • Något att smöra och bröa en form med, jag föredrar margarin och majsmjöl

kokostosca

  • 2 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsattsfri
  • ett par nypor salt
  • 200g kokosflakes och/eller flingor. Tål ni kan ni även ta mandelflarn, hackade nötter, frön etc

Gör så här:

  1. Börja med kakan. Blanda samman alla torra ingredienser FÖRUTOM kakao och den sista majsstärkelsen
  2. Smält margarinet och blanda med vätska, häll sen över dom torra ingredienserna och vispa samman till en jämn smet
  3. Dela smeten i två, till den ena halvan vispar du i det sista av majsstärkelsen och till den andra kakao
  4. Häll smeten på 2 ändar av en smörad och bröad springform och bred sen ut så att dom täcker exakt vardera halva
  5. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter i 175 grader
  6. Ta ut och låt svalna åtminstone något
  7. Gör nu toscan. Koka upp alla ingredienser förutom kokosen och låt puttra under omrörning i några minuter
  8. Tillsätt kokosen och rör om, fortsätt puttra under omrörning ytterligare några minuter men ha koll så att det inte bränns
  9. Smeten blir kletig och tjocknar, ta av och häll över kakan -bred ut och låt svalna
  10. Klart!

Falska mandelmusslor

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a. Veganskt.

Mandelmusslor på falskt vis innehåller absolut ingen mandel men däremot smak av mandel tack vare arom. Tål du mandel kan du förstås använda mandelmjöl i receptet.

Här serverar jag musslorna med citronkräm, vegansk grädde från schlagern (sprutgrädde), bär och kokossocker. Se recept för citronkrämen längst ner i inlägget.

8-10 musslor beroende av storlek

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin, rumsvarmt -jag föredrar Floras bredbara
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 dl kokosmjöl (eller mandelmjöl om du tål det, kanske behöver du justera mängden något)
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi
  • 1 nypa salt
  • mandel eller bittermandelarom efter tycke, jag tycker att något kryddmått blir lagom.
  • mjukt margarin (mjölkfritt) att smöra formarna med


Gör så här:

  1. Blanda samman samtliga ingredienser till en deg
  2. Rulla med hjälp av mjölade händer ut till en cylinder och dela i 8-10 lika stora delar
  3. Smöra formarna noggrant
  4. Tryck med hjälp av mjölade händer ut en del deg i vardera form
  5. Ställ i kylen för att stelna medan du hettar upp ugnen till 200grader
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter, tills kanterna blir gyllenbruna
  7. Låt svalna åtminstone något innan du vänder ur musslorna ur formarna
  8. Låt svalna och serves sen med valfri fyllning

Citronkräm

Koka upp 1 dl socker med 1/2 dl saft från citron (man brukar få det ur en stor citron). Koka upp och låt koka hårt ett par minuter under omrörning, det blir en sirap -låt svalna helt. Vispa sen sirapen ordentligt tillsammans med skal från en citron och 200g violifes falska Philadelphia (naturell spread) eller annan färskostliknande vegansk variant till en kräm. Klart!

Pumpakaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Jag är ju en sån där person som älskar att ta tillvara och inte kasta mat. Därför kommer här ett tips som passar perfekt i dessa Halloweentider. Innanmätet från pumpan som karvats fungerar som bas i denna underbara kaka. Du kan förstås baka den även under andra tider men just nu passar den perfekt för att slippa kasta mat i onödan.

Du behöver:

kakan

  • 3 dl rå puré av pumpa, mixa bara samman innanmätet och urskrap + bortkarvat kött (utan frön och skal) till en puré. Räcker det inte riktigt till så karva ur mer av pumpan bara.
  • 1 dl smält mjölkfritt margarin
  • 1 dl kokosmjölk eller vatten
  • 1 tsk vinäger
  • 1,5 dl socker
  • 5 dl mjölblandning (ex. 1,5 dl vardera av majsmjöl och rismjöl/hirsmjöl samt 2 dl majsstärkelse men går att variera, ett annat alternativ är ca 4 dl bovetemjöl enbart istället)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1 krm riven muskot
  • 2 krm mald nejlika
  • nåhot att smöra och bröa en form med (ex olja/margarin + majsmjöl) alternativt bakplåtspapper

glasyren

  • 200g Violife spread naturell
  • 3 dl florsocker
  • skal från 1 citron

Gör så här:

  1. Blanda samman alla våta ingredienser och sockret
  2. Blanda sist ner alla resterande torra ingredienser (sikta gärna) och rör till en jämn smet
  3. Häll ner i smörad o bröad alternativt bakplåtspappersklädd form på ca 25/30 x 25/30 cm och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter
  4. Ta ut och låt svalna helt
  5. Blanda samman ingredienserna till toppingen, jag föredrar att mixa ingredienserna för slätare resultat
  6. Bred ut på kakan
  7. Strö eventuellt över strössel

Dammsugare-kladdkaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter/mandel bl.a.

Med inspiration från veganska bakdrottningen Frida på Fridas vegobak har jag tagit fram en allergianpassad variant på hennes recept som du hittar HÄR.

Du behöver:

Kladdkakan

  • 2,5 dl socker
  • 50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 4 msk kakao
  • ca. 3 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse men går att variera)
  • 1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 3 krm bakpulver

Arrackfyllningen

  • 100 gram mjölkfritt margarin
  • 3-4 dl florsocker, beroende på vilken stärkelse florsockret innehåller eller om du använder en utan stärkelse
  • 3 msk kakao
  • 2 msk kokosgrädde
  • Arraksarom efter tycke
  • Ev någon droppe romarom (man kan även byta ut 1 msk kokosgrädde mot rom om det är för vuxna) eller mandelarom också

Köpt eller hemmagjord sockerpasta (med lite mandelarom i) att toppa med (Eller marsipanlock om ni tål det)

Smält choklad att toppa med, jag dekorerar även sidorna och då gick det åt ca 80g

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Börja med kladdkakan. Rör ihop socker och margarin med vätskan
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan, sikta gärna
  4. Blanda ordentligt till en homogen smet
  5. Häll ner smeten i en smörad och bröad form (jag penslar med olja och bröar med kakaopulver i det här fallet)
  6. Dra smeten verkligen ända ut i kanterna, slickepott är bra för detta -det som detta gör är att kakan reser sig mer jämnt och blir jämnhög över hela kakan (blir snyggare sen med toppingen)
  7. Grädda i ca 35 minuter
  8. Låt kladdkakan svalna innan du toppar
  9. Nu är det dags för fyllningen.
  10. Smält margarinet precis, ska inte stormkoka
  11. Sikta i kakao och 3 dl florsocker och vispa ihop
  12. Tillsätt kokosmjölken och arracksaromen, smaka av tills du är nöjd med smaken (jag kör mycket 😬) och har även i någon droppe mandelarom 👍
  13. Fyllningen ska vara en trögflytande chokladkräm, känns den för flytande kan du tillsätta den sista decilitern av florsocker
  14. Häll ut över kakan och bred ut
  15. Kyl så det stelnar
  16. Toppa med tunt kavlad sockerpasta (Gärna lätt smaksatt med mandelarom) eller med marsipanlock om du tål det
  17. Ringla över och bred sidorna med smält choklad och kul igen
  18. Sen är det bara att servera
« Äldre inlägg

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑