Frö- och sesamkakor (man kan skippa sesam)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Många recept (så som min falska omelett, stanning till paj, ugnspannkaka 2.0 och solrosfrödryck) ger en fuktig frömassa som restprodukt. Jag brukar tipsa om att man kan blanda denna massa i fröknäcke eller bröd men man kan även använda den som bas till dessa frö- och sesamkakor. Degen fungerar dessutom alldeles utmärkt som pajdegsbotten, både till matpaj och efterrättspaj.

Du behöver:

  • 3 dl frömassa (solrosfrön som lagts i blöt för att mjukna och sen mixats i ny vätska för att sedan silas till en blöt grynig massa) -en restprodukt från flera av mina recept (se ovan)
  • 1/2 dl honung (sirap går bra om du vill ha det veganskt)
  • 1 dl sesamfrön, gärna rostade (bara rosta i het torr panna tills gyllenbruna)
  • 1/2 dl olja (ex raps)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1 nypa salt till degen
  • ca 5 dl mjölblandning (ex 3 dl majsmjöl och 2 dl majsstärkelse) -mängden kan variera lite
  • kokosmjölk för pensling
  • flingsalt eller salt från kvarn att toppa kakorna med

Gör så här:

  1. Blanda frömassan med olja, honung (om den är fast, värm den först så att den blir flytande), salt, bakpulver, sesamfrön och fiberhusk -låt svälla 5 minuter
  2. Blanda samman mjölerna, ta 3 dl av mjölblandningen och blanda samman med resterande torra ingredienser och rör sen ner i frömassan
  3. Arbeta degen och tillsätt samtidigt lite av mjölet i taget, degen ska bli fast och gå att arbeta med mjölade händer men absolut inte torr och smulig. Ibland får man ta lite mindre mjöl än vad som anges (dvs inte alls som uppges) och ibland får man ta aningens mer (det beror mycket på hur väl man mixat och därefter silat frömassan)
  4. När degen börjar bli smidig kan man lägga ut den på välmjölat bakbord och kavla ut den med en mjölad kavel, kavla till ca 1-2mm i tjocklek
  5. Stansa ut och lägg på bakplåtspappersklädd plåt
  6. Pensla med kokosmjölk, strö på salt och grädda sen i 200 grader i ca 10-15 minuter -det är klart när kanterna precis börjar bli lite gyllenbruna (tiden varierar lite beroende av mjöl men också förstås på tjockleken av kakorna)
  7. Ta ut och låt svalna på plåten. Klart!

Örtsalt

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a

Som ni säkert märkt så älskar jag örtsalt. Örtsalt ger så oerhört mycket smak i en endaste krydda, den i sig kan ersätta så himla många kryddor. Örtsalt och peppar (gärna 5-pepparmix), det och möjligen lökpulver -det är mina 3 viktigaste kryddor. Örtsalt fungerar också utmärkt tillsammans med hett vatten som ersättning för buljong. Vi här hemma tål just Herbamare idag. Får dock då o då höra av folk som inte tål just selleri, som undrar vad dom kan byta ut mot. Då vill jag säga att dels finns det örtsalt att köp utan selleri MEN jag kan också mycket varmt rekommendera att göra ditt eget örtsalt. Det är oerhört enkelt och billigt att göra storskaligt. Du väljer då också smidigt din egen smaksättning. Det gör jag iaf.

Många gör örtsalt genom att blanda salt med torkade örter. Så gör INTE jag. Jag mixar salt med färska örter och grönsaker ock torkar allt tillsammans, det ger helt klart mer smak tycker jag.

nymixat salt, fortfarande blött

Gör så här:

  1. Ta salt, helst grovsalt.
  2. Välj din smaksättning. Exempelvis selleri (om ni tål), lök, vitlök, purjo, morot, palsternacka, libbsticka, färska örter (ex persilja, basilika, mejram mm). För MIN del är selleri, lök och vitlök det viktigaste. Som ört föredrar jag basilika.
  3. Till 1 del salt tar du ca. 2-3 delar finhackad/finriven smaksättning. Så har du Exempelvis 1 dl salt så tar du 2-3 dl finhackad smaksättning. Jag gör dock alltid en större sats, minst 3 dl salt och således 6-9 dl smaksättning. Mängden smaksättning kan variera lite, beror lite på vilken smaksättning man använder sig av.
  4. Blanda salt och smaksättningen (riv eller hacka den förs) i en blender och kör till en grov och väl blandad massa. Har du inte blender så funkar stavmixer alldeles utmärkt, jag använder det nuförtiden.
  5. Häll sedan ut blandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och torka i ugnen på ca 40-50 grader till torrt, man kan öppna luckan för att släppa ut fukt lite då och då och även röra om. Tiden det tar beror till stor del på vad du har använt för smaksättning. Man kan även låta bara torka utan ugn, tar bara längre tid då.
  6. Se till att saltet torkat fullständigt. HELT!
  7. Nu kan du antingen mortla/mixa saltet fint eller hålla upp i kvarn (föredrar jag).
bild på torkat salt gjort av kär vän enligt konceptet

Filsås till fisk (eller annat panerat)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Såsen är i sig även vegansk.

Kommer ni ihåg den där klassiska filsåsen till fisk i skolmatsalen? Det var typ det bästa någonsin i skolmatsalen (på min tid). Aja, jag minns den såsen iaf. Nu har jag gjort en allergivänlig tappning på den. Gott!

Du behöver:

  • 1,5 dl Vegansk majo (köpt eller hemmagjord, exempelvis McSara-dip från bloggen )
  • 1 dl violife spread, naturell smak (falsk Philadelphia)
  • 1 krm mjölksyra (pulver) -har inget med mjölk att göra, är alltså mjölkfritt. Väl värt att investera till köket MEN går att utesluta här med aningens sämre resultat.
  • ca. 1/2 dl vatten (beroende av konsistens på majon)
  • Saft från 1/2 citron
  • 2 tsk senap
  • 1 dl bostongurka
  • 1 kruka hackad dill eller 1/2 förpackning fryst dill i kartong (ni vet dom där små?)
  • Salt
  • Peppar 

Gör så här:

  1. Mixa samman majo, violife och vatten (justera mängd) till önskad konsistens (som filmjölk)
  2. Tillsätt all smaksättning
  3. Servera

Italiensk torskgryta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer ett lite festligt recept på torsk med italienska smaker. Inspiration från Mathem.se. Serveras förslagsvis till potatismos eller ris.

4-6 personer

Du behöver:

  • 10 cm purjolök, det vita
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 100g soltorkade tomater i olja
  • 100g cocktailtomater
  • 100g svarta oliver utan kärnor
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2 dl äppelmust, fin ofiltrerad sådan -alternativt vitt vin (men obs för allergener i vin)
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt, gärna örtsalt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 600g torskfilé
  • skal från 1 citron
  • 2,5 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri
  • 2 tsk vinäger, ex äppelcidervinäger
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1/2 röd chili -inga kärnor (går att skippa)
  • Gärna några klickar av hemmagjord variant på ”vitlökssmör”
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Skala lök o vitlök, finhacka.
  2. Skölj purjolöken och strimla.
  3. Finhacka chilin
  4. Dela även soltorkade tomater och cocktailtomater åtminstone i halvor/klyftor
  5. Fräs lök, purjo, vitlök och chili i olja i het panna tills glansigt
  6. Tillsätt soltorkade tomater, färska tomater, oliver och oregano.
  7. Tillsätt juice, kokosmjölk, vinäger, vatten, salt, peppar och hälften av basilikan och låt puttra några minuter för att ta smak
  8. Smaka av
  9. Skär torsken i önskad storlek och lägg i grytan, låt sjuda under lock i ca 5 minuter (lite beroende av storlek på fiskbitarna)
  10. Ta av, kontrollera att fisken är klar
  11. Klicka över eventuellt ”vitlökssmör” över fiskbitarna i grytan, toppa med citronskal och resten av basilikan som du finhackat
  12. Servera med ris eller potatismos exempelvis.

Tonfisksås (till pasta)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt snabb och makalöst enkel rätt, en krämig och smakrik Tonfisksås -förslagsvis till pasta

2 portioner

  • 1 burk tonfisk i vatten, obs -kontrollera innehållet
  • 10 cm purjolök, det vita
  • 1 liten gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • 2 dl passerade tomater eller mixad taco-salsa
  • 1,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl pastavatten alternativt vatten + någon tsk mjöl för redning (ex majsstärkelse)
  • 1/2 dl av valfri hackad ört, Ex basilika eller persilja
  • salt
  • svartpeppar
  • tabasco (valfritt)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Tvätta och skiva purjon tunt
  2. Skala och hacka löken
  3. Fräs alla löksorterna i olja i het panna
  4. Tillsätt avrunnen tonfisk, kapris, tomatsås och kokosmjölk och låt puttra någon minut
  5. Tillsätt pastavatten
  6. Salta och peppra efter smak
  7. Lägg i örterna
  8. Smaka av med tabasco
  9. Servera med ofta och gärna en klick ”vitlökssmör” (recept finns på bloggen)

Frukt- och frökusar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Jag hoppas att receptet smakar lika bra för er som för min familj. Det här är ett recept som jag gjorde på önskemål från en följare (skulle kopiera Fazers kusar) men blev genast en storfavorit här hemma. Jag har bakat brödet nu med flera varianter på mjöl beroende av olika allergier (för att ge er variation), finns därför flera förslag.

Du behöver:

  • 50g jäst (färsk)
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1/2 dl mörk sirap eller flytande/smält honung
  • 1/2 dl olja, gärna nån med lite smak -ex en fin olivolja men även en neutral olja funkar finfint
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk xanthangummi
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • valfritt med 1-2 tsk brödkryddor, inte för mycket (passar bra om man bakar enbart på bovetemjöl framförallt)
  • 2 msk Nyponskalsmjöl (alternativt sötpotatismjöl -ger t.o.m lite sötare smak, går även att byta mot annat mjöl men bör då justeras till 3-4 msk ungefär, lite beroende av val av mjöl)
  • 2 dl majsmjöl (eller rismjöl alternativt bovetemjöl)
  • 2 dl majsstärkelse (alternativt bovetemjöl)
  • 1 dl hirsmjöl (alternativt majs, ris eller bovete) -Ja jag har bakat brödet på enbart bovete också 👌👌👌
  • 1 dl frön (ex solrosfrön eller pumpafrön)
  • 1 dl finriven morot
  • 2 dl finhackade torkade frukter och/eller bär efter eget tycke -ex russin, plommon, aprikos, tranbär, blåbär, lingon mm -vår favorit blev 50/50 tranbär och aprikos)
  • 1 dl boveteflingor (går att helt att skippa eller byta mot andra flingor, jag föredrar dock att skippa eftersom att jag inte tycker andra glutenfria flingor är riktigt jämförbara när havre inte funkar)
  • olja att ringla över
  • frön/gryn/flingor att toppa brödet med

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Häll på vattnet, se till att den verkligen har rätt temperatur eftersom att kall vätska ökar på jästiden rejält och varm vätska dödar jästen
  3. Tillsätt olja, salt, sirap/honung, fiberhusk, xanthan och bakpulver och vispa samman
  4. Tillsätt mjölerna (och eventuella brödkryddor) och arbeta degen rejält med degkrokar, degen förblir kladdig
  5. Sist kan du tillsätta morot, frön, torkad frukt och flingorna och fortsätt arbeta ihop till en homogen men kladdig deg
  6. Samla ihop degen i bunken och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
  7. Häll ut på välmjölade bakplåtspapper och se till att ha välmjölade händer, knåda inte degen mer nu utan skär bara i 3 delar på längden och rulla/kläm försiktigt ihop till rullar som du sen plattar ut -låt dom alla ligga tätt längs med varandra (alternativt bara platta ut degen)
  8. Skåra ut bröden (dela varje längd i 4 också med en vass kniv)
  9. Sätt ugnen på 200 grader och låt brödet återigen jäsa under bakduk, i ca 20 minuter
  10. Ringla över rikligt med olja, toppa med valfri topping
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  12. Ta ut och låt svalna. Behöver inte svalna helt för att skäras upp.

Majsplättar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Matiga majsplättar med en ljuvligt frasig yta.

Du behöver:

  • Ca 300g majskorn på burk, avrunna
  • 1 dl vatten eller växtdryck
  • 2 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • 1 dl mjöl (förslagsvis bovetemjöl eller 50/50 majsmjöl/majsstärkelse
  • valfri smaksättning med ex hackad gräslök, persilja etc
  • Rikligt med olja för stekning

Gör så här:

  1. Mixa ca 2/3 av majsen med vattnet till en puré
  2. Blanda majspurén med mjöl, bakpulver, bikarbonat och smaksättning
  3. Vänd till sist ner resterande hela majskorn
  4. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja
  5. Stek små plättar av smeten på het värme och fyll på olja vid behov, oljan gör så att ytan blir nästan friterad och därmed riktigt frasig.

Must-have-dressing (balsamico-majo)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer receptet på min nya favoritdressing. Passar till grönsallad, pastasallad, ja även till varmrätter med kyckling och fisk framförallt. Superenkelt!

Du behöver:

  • 1,5 dl vegansk majo, köpe eller förslagsvis receptet HÄR
  • 1 msk balsamico, gärna en krämig o h riktigt fin en (jag är lite kräsen här jag)
  • 2 msk olivolja (även här bättre desto lyxigare och kryddigare variant, även här har jag en klar favorit)
  • peppar, gärna från kvarn
  • valfritt med lite örter

Gör så här:

  1. Bara vispa ihop eller mixa ihop ingredienserna
  2. Peppra efter smak
  3. Blanda eventuellt i örter
  4. Klart!

Snabbt vitlöksbröd i form

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett enkelt, mjukt bröd med vitlökssmakande topping. Bakas med fyllningen direkt så inga extra förberedelser där man först måste baka brödet och sen fixa vitlökssmaken.

Du behöver:

brödet

  • 50g jäst
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 2 msk olja, gärna olivolja för lite smak
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk xanthangummi
  • 2 dl majsmjöl (går att byta mot rismjöl)
  • 2 dl rismjöl/hirsmjöl (går att byta mot mer majsmjöl)
  • 1,5 dl majsstärkelse

fyllningen

  • 1 dl solrosfrön
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 50 g mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl kokosmjölk (asiatiskt och ren tillsatsfri) -går att byta ut
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk hackad persilja
  • olivolja att ringla över
  • flingsalt att toppa med

Gör så här:

  1. Börja med degen
  2. Smula ner jästen i bunke
  3. Tillsätt vätskan och rör ut jästen
  4. Tillsätt olja, salt, Fiberhusk, xanthan och bakpulver och rör ihop
  5. Tillsätt mjölerna och arbeta till en smidig deg, gärna med degkrokar i hushållsmaskin
  6. Degen ska vara kladdig
  7. Smöra och bröa (olja och valfritt mjöl funkar bra för detta) en form i storlek ca 25×25 cm alternativt klä med bakplåtspapper, även brödform funkar
  8. Häll i degen och fördela jämntjockt i formen
  9. Låt jäsa 30-40 minuter medan ugnen hettas upp till 200 grader
  10. Mixa samma alla ingredienserna förutom persiljan till fyllningen, ska bli en lätt grynig massa
  11. Blanda ner persilja också i fyllningen när den mixats färdigt, du kan även spara lite att toppa med
  12. Skär snitt i degen och fyll dessa med fyllningen
  13. Ringla över olja på brödet och strö på flingsalt
  14. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter, ta ut och låt svalna åtminstone aningens innan du stjälper ur formen
  15. Brödet måste inte svalna helt innan det skärs upp, väldigt gott bröd att servera varmt med lite mjölkfritt bredbart margarin på

Nachopraliner

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt. Extremt enkelt att även göra sockerfritt eftersom att det enda tillsatta sockret finns i chokladen, välj bara en sockerfri choklad 👌

Galet enkla små praliner gjorda av 3 ingredienser (eller ja, 3 produkter om vi ska vara helt korrekta). Nachobollar täckta i allergivänlig choklad, i vårt fall choklad från bästa Lyckorus of Sweden.

Du behöver:

  • Nachos, eller tortilla chips som det så ofta heter -jag tycker att Santa Marias ekologiska är klart bäst. Innehåller majs, solrosolja och salt.
  • vatten, varierar beroende av nachos men ca 3 msk (9 teskedar) på en påse av den ovannämnda sorten. Man tillsätter 1 tsk i taget så du kan prova dig fram.
  • allergivänlig choklad, ca 150g för 1 påse av ovannämnda nachos

Gör så här:

  1. Mixa/krossa/mortla nachosen till grynigt ”mjöl”. Jag använder en kanna och stavmixer, glöm inte kökshandduken ovanpå så det inte sprätter överallt. Det här gryniga mjöler fungerar för övrigt makalöst bra som panering 👌👌👌
  2. Blanda nachomjölet med vatten, lite i taget, tills du nätt o jämnt kan forma. Ha i pyttelite till. Det ska absolut inte bli en kladdig ”deg” utan mer en grynig massa som lätt faller isär men som man ändå kan forma till bollar. Lägger upp ett videoklipp om detta på instagram. https://www.instagram.com/p/CECpW3lnKrT/?igshid=a7jr8r1xstk4
  3. Gör små bollar
  4. Torka bollarna i ugnen på 70-100 grader i ca 10 minuter (tiden varierar förstås beroende av hur stora du gjort eller om du haft i mer vätska än nödvändigt för en mer lätthanterlig smet, men dom ska alltså bli torra -helt torra 👌)
  5. Låt kallna helt (gärna även inne i ugnen -efter att du stängt av och ställt luckan på glänt)
  6. Smält chokladen i mikro (tät omrörning) eller över vattenbad
  7. Doppa bollarna o chokladen, ta ur och lägg på bakplåtspappersklädd form/tallrik -ringla eventuellt över annan choklad för dekoration och smak, eller strö på lakritspulver, hallonpulver, flingsalt etc
  8. Kyl
  9. Servera

« Äldre inlägg

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑