Matsara

Allergivänlig Mat

Stekt lax med ljummen somrig potatissallad och pepparrotsmajonnäs

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Här kommer en rätt med underbara somriga smaker. Stekt lax som serveras med ljummen potatissallad gjord på kall färskpotatis, nykokt vit sparris med lätt citronsmak, färska rädisor, ugnsrostade rädisor, spenat, persilja och olja. Både i potatissalladen och sen vid sedan om serveras den underbara pepparrotsmajonnäsen.

Du behöver:

Laxen

  • Laxfile
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • olja för stekning

Pepparrotsmajonnäsen

  • sats McSaradip (majonnäs) enligt recept HÄR
  • riven pepparrot i önskad mängd, jag som gillar mycket smak tog 1/2 dl men prova dig fram

Potatissalladen

  • Färskpotatis (kokt men avsvalnad, gärna t.o.m. kall -ex. rester från annan måltid)
  • Vit sparris som du kokat enligt recept HÄR
  • Rädisor där du delar och rostar i ugnen med olja/salt/peppar i ca. 15 minuter på 200 grader
  • Skivade rädisor
  • Bladspenat/babyspenat
  • Färsk persilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Förbered alla komponenter till potatissalladen. Potatisen ska vara avsvalnad och får gärna vara helt kall. Du kan däremot göra rädisorna o sparrisen så att den är ljummen vid färdigställande av potatissalladen.
  2. Blanda samman pepparrotsmajonnäsen
  3. Blanda majo (men spara lite till servering) med potatisen och dom andra komponenterna i potatissalladen.
  4. Salta o peppra laxen
  5. Stek laxen i het oljad panna tills krispig yta och färdigt inre.
  6. Servera.

Marshmallows (skumbananer, kokosknappar och sockerbitar bl.a.)

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har sagt det förut men jag säger det igen. Receptet för äggfria maränger som du hittar på bloggen och enligt länk nedan fungerar som maränger när gräddat men blir marshmallows i ogräddad form. Det här alltså egentligen inte så mycket av ett nytt recept som en påminnelse och en enklare instruktion och tips på varianter.

Du behöver:

  • Marshmallows/maräng-smet enligt recept HÄR (gjord av vatten, socker, gelatin)
  • Gärna aromer eller annan valfri smaksättning
  • Valfritt med färgsättning med ex. livsmedelsfärg/karamellfärg bl.a.
  • Valfritt med choklad av allergivänlig sort att doppa i.

Gör så här:

  1. Förbered smeten enligt receptet. Kom ihåg att smeten är klar först när den formar fina toppar och vispats närmast helt sval med andra ord.
  2. Smaksätt och/eller färga enligt eget önskemål (ex. bananarom och gul färg för skumbananer, kokosflingor och ev. kokosarom för kokosknappar, jordgubbsarom och röd/rosa färg för skumhjärtan etc -alternativen är oändliga)
  3. Spritsa ut smeten till valfri form alternativt bred ut i florsockerpudrad form för att stelna
  4. Låt stå i rumstemperatur någon timme till två (kan variera lite hur stora bitar man gjort. När smeten stelnar förblir den mjuk men inte längre kladdig, den håller formen även när den förflyttas.
  5. När du enkelt kan vända/flytta på/välta ur smeten utan att den tappar formen, då har du en färdig marshmallow. Ofta får man dock vända/välta ur och låta torka/stelna en liten stund igen för att undersidan inte heller ska vara kladdig.
  6. Nu kan du antingen skära upp och förvara i tätslutande burk eller påse alternativt doppa i choklad och låta stelna i kyl innan förvaring.
  7. Gott gott gott! Och förvånansvärt enkelt. Jag gör samtidigt gärna dubbel sats så får jag lite maränger på köpet också

Krämig svamppasta på allergi- och veganvis

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En krämig både allergivänlig och vegansk pastarätt med extremt mycket smak.

Du behöver:

Pasta enligt mått för 3-4 personer

  • Välj valfri pastasort av glutenfri/spannmålsfri variant och måtta upp mängd som motsvarar för 3-4 portioner (här valde vi en bandpasta av majs/ris)

Såsen

  • 200 g valfri svamp, gärna Karl-Johan som har så oerhört mycket smak och helt klart min favorit, annars champinjon eller kantarell om så önskas
  • 1,5-2 msk svampmjöl (även här föredrar jag karl-johan alternativt blandsvampsmjöl av soppar men stor mängd K-J men kantarellmjöl funkar troligen bättre om du valt den smaksättningen)
  • 1 dl kokosmjölk
  • 3-4 dl vatten
  • 1 rågad msk klibbrismjöl eller annat mjöl för redning
  • salt, gärna örtsalt -jag föredrar tveklöst Herbamare/Trocomare
  • peppar, gärna 5-pepparmix men svart/vit-peppar går utmärkt
  • 2 tsk vinäger, gärna en fin balsamvinäger/balsamico om du hittat en ren variant som du tål men annars fungerar äppelcider- eller ex. risvinäger nästan lika bra.
  • olja för stekning

Topping

  • 1 knippe sparris
  • 100 g färsk svamp, jag valde här champinjoner trots att jag använt Karl- Johan i såsen
  • 1 rödlök
  • 10-15 blad av örten svampört men jag vill nog påstå att om du inte har tillgång till detta kan du byta ut svampörten mot några nävar färsk blad/babyspenat eller ruccola alternativt 10-15 blad basilika
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Olivolja av god kvalitet

Gör så här:

  1. Börja med såsen. Hetta upp en panna med olja och skiva svampen till såsen
  2. Fräs svampen i oljan, salta och peppra rikligt, och låt den fräsa på tills vattnet kommer ur den. Häll på vinägern, rör om och låt ånga bort
  3. Tillsätt även svampmjölet o rör om
  4. Tillsätt kokosmjölk och vattnet som du först vispat ner redningen i
  5. Låt såsen puttra på låg värme för smak
  6. Smaka av efter ca 10 minuter med salt och peppar, snåla inte!
  7. Du kan nu börja koka pastan
  8. Samtidigt kan du förbereda toppingen, bara fräs skivad svamp först i olja, salta och peppra tills den får rejält med yta. Fräs sen sparrisen likvärdigt tills den börja mjukna men fortfarande har tuggmotstånd. Sist steker du den skivade löken i svamp- och sparris-saften enbart tills den svettas (blir glansig) och får lite yta.
  9. När pastan är klar. Sila och blanda med såsen
  10. Toppa med sparris, svamp, lök och hackad ört eller spenat. Ringla över olivolja. Salta. Peppra. Klart!

Tips! Är du inte ute efter veganskt kan du topps med knaperstekt bacon

Bosnisk fläskköttgryta serverad med ris/potatis och en fänkåls- och gurksallad

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Allergianpassning och smakanpassning utifrån våra behov och preferenser på en köttgryta som jag själv serverats en gång. Mitt eget val dock att servera nu med en fänkåls- och gurksallad och vitlökssås, jag tycker smakerna gifte sig oerhört väl.

Köttgrytan

Du behöver:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 stor gul lök
  • 3 stora morötter
  • 1 stor paprika av valfri färg
  • 2 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 400g passerade tomater, förslagsvis POLPAS märke -tveklöst godast anser jag och dessutom rent innehåll
  • vatten/köttbuljong
  • salt
  • peppar
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 dl chilisås
  • Olja för stekning

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär först tjocka skivor och sen lagom stora munsbitar ur skivorna
  2. Salta och peppra och fräs för yta i olja i het gryta
  3. Tillsätt hackad lök och grova bitar av skalad morot
  4. Tillsätt lagerblad, pressad vitlök, paprikapulver och chilisåsen och låt fräsa på lite
  5. Tillsätt krossade tomater och buljong/vatten (men kom ihåg att salta mer sen om du väljer vatten) så att alla ingredienser täcks helt
  6. Tillsätt också halva krukan basilika och låt koka upp
  7. Sänk sen temperaturen och låt småputtra under lock i ca 1 h tills köttet är alldeles mört och fint
  8. Smaka av med salt och peppar och vänd sist ner resten av basilikan, hackad

Fänkåls- och gurksallad

  1. Följ recept för valfri pizzasallad men byt ut vitkålen mot tunt skivad fänkål.
  2. Jag gör min sallad med fänkål, vinäger/ättika, socker/honung, olja, salt och peppar -ett receptförslag på pizzasallad kommer HÄR
  3. När du är klar med fänkålssalladen som dessutom gärna fått dra till sig lite så blandar du ner tunna halvor av skalad gurka.

Servera köttgrytan med ris/potatis/hirs/quinoa, fänkåls- och gurksalladen och gärna en vitlökssås, ex. majonnäs enligt detta eller detta recept smaksatt med vitlök

Knäckig rabarberpaj

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk!

Du kan förstås byta rabarber mot valfria bär/frukter.

Du behöver:

  • 6dl rabarber skuren i små bitar
  • 125 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara)
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl sirap
  • 2 dl socker
  • 2 dl mjölblandning (1/2 dl majsmjöl, 1/2 dl rismjöl, 1 dl majsstärkelse) -går att byta, har även gjort med enbart bovetemjöl
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl boveteflingor
  • 1/2 dl kokosflingor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Lägg rabarbern i botten i en ugnsfast form
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom boveteflingorna
  4. Smält alla väta ingredienser i kastrull och låt svalna aningens innan du häller det över dom torra ingredienser o vispar till en smet
  5. Vänd sist ner biveteflingorna (dom behåller mer krisp om man inte tillsätter dom förrän nu)
  6. Häll smeten över rabarbern och bred ut
  7. Grädda ca 50-60 minuter tills gyllenbrun
  8. Lår svalna åtminstone en aning för bättre knäckighet
  9. Servera med glass eller vaniljsås förslagsvis. Du har flera olika recept på vaniljsås och vaniljkräm på bloggen.

Kyckling med bambuskott och lök

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En av mina favoriter från det asiatiska köket men på allergivis

4-6 personer

Du behöver:

  • 500-600 g kycklingbröst
  • 200 g champinjon eller (ännu bättre) Karl-Johan svamp (en twist)
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk riven färsk ingefära (ungefär en tummes storlek)
  • 200 g bambuskott
  • 2 msk honung eller lönnsirap
  • 1 msk vinäger, helst en fin balsamico men obs på innehållet
  • 1,5 dl buljong (eller vatten + salt)
  • 1,5 dl kokosmjölk, ren och tillsatsfri
  • örtsalt
  • peppar, gärna pepparmix med ex. svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar, kryddpeppar och rosépeppar men det du har o tål blir bäst -bara inte enbart grönpeppar
  • olja för stekning
  • 4 stjälkar salladslök
  • några msk hackad persilja
  • frivilligt med chili
  • frivilligt med sesamolja och sesamfrön för topping
  • också frivilligt med tabasco för topping
  • Du kan även toppa med falsk soja gjord på svamp, recept finns på bloggen

Servera med ris eller nudlar/pasta

Gör så här:

  1. Strimla kyckling, salta o peppra rikligt.
  2. Fräs kycklingen enbart för yta i het panna med olja, ta av
  3. Stek nu svampen som du skivat, stek länge tills vätskan som kommit ur stekts bort o du fått lite yta på svampen, salta o peppra
  4. Tillsätt löken som du skivat och stek tills glansig
  5. Tillsätt bambuskott, ingefäran och pressad vitlök
  6. Tillsätt också honung/sirap och vinäger och blanda samman o stek nån minut för att få fram smakerna
  7. Återför kycklingen och tillsätt även kokosmjölken o buljongen
  8. Låt småputtra några minuter o tills kycklingen är färdigstekt
  9. Smaka av med salt och peppar, beroende av buljongens smak kan det behövas varnande mängd ytterligare
  10. Servers toppad med sesamolja, sesamfrön, tabasco o persilja förslagsvis

Rhode island dressing

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk!

En underbar klassiker bland såser. God både till sallad men även till varmrätt.

Du behöver:

  • 2 dl McSara majonnäs enligt recept HÄR (eller annan vegansk majo)
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk senap
  • 1-2 tsk sirap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 2 krm örtsalt
  • 2 krm paprikapulver
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda bara samman ingredienserna och servera 😀

Chokladtårta med blåbär och lavendel

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter/mandel b.la. Vegansk!

En tårta med rejäla Chokladbottnar, en fyllning med härlig kombination av blåbärssylt smaksatt med lavendel och en luftig choklad”smör”kräm. Toppa på valfritt vis men blåbär passar verkligen bra till, härligt färska bär och frukt ger en extra kick 😋

Du behöver:

Chokladbottnar

  • 5dl mjölblandning (förslagsvis 1,5 dl vardera av majsmjöl och rismjöl + 2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 dl florsocker
  • 2 dl kakao
  • 4 dl vätska (ex 2,5 dl kokosmjölk och 1,5 dl vatten)
  • 3 msk lönnsirap
  • 1 tsk vinäger
  • 0,75 dl neutral olja
  • 50g mjölkfri choklad (eller ytterligare 1/2 dl vätska)
  • något att smöra och bröa form med (jag använder rapsolja och kakao)

Blåbärssylt med lavendel

  • 300g blåbär (svenska)
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk torkad lavendel

Choklad”smör”kräm (räcker både för fyllning och att täcka tårtan med)

  • 400g mjölkfritt mjukt och rumstempererat margarin, jag använder Floras bredbara och det ger enligt mig tveklöst godast och lenast resultat i slutändan (av dom vi tål)
  • 2,5 dl kakao
  • 7 dl florsocker
  • 1/4 dl kokosmjölk (ren och tillsatsfri)

Gör så här:

  1. Börja med sylten. Koka upp ingredienserna och låt puttra tills vätskan kokat bort nästan helt och du är nöjd med konsistensen. Anledning varför jag tillsätter vätska som ändå ska koka bort är för att få till en längre tillagningstid o därmed mer lavendelsmak. Låt svalna.
  2. Gör bottnarna. Det här är bottnar som jag föredrar att göra en och en för bäst resultat, INTE i en stor form och sen delar till flera bottnar. Går att göra i både engångsformar och i springform.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Smöra och bröa formar, jag föredrar här kakao att bröa med för att behålla bottnarna helt chokladtäckta även runtom (inget ströbröd etc)
  5. Smeten: börja med att blanda alla våta ingredienser och koka upp, tillsätt sen chokladen o rör om tills den smälter. Lät svalna.
  6. Blanda sedan alla torra ingredienser för sig, sikta gärna mjöl, kakao florsocker för bästa resultat
  7. Tillsätt sen dom våta ingredienserna tilldom torra och blanda till en jämn smet
  8. Fyll formarna och grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter
  9. Ta ut och låt svalna helt.
  10. Förbered ”smörkrämen”
  11. Vispa margarinet mjukt.
  12. Sikta i kakao och vispa samman.
  13. Tillsätt sedan kokosmjölken och vispa till jämn kräm.
  14. Tillsätt sist florsocker 1 dl i taget medan du vispar hårt (jag använder hushållsassistent för detta).
  15. Ställ i kylen att stelna lite medan bottnarna svalnar färdigt.
  16. Sen är det bara att montera. Varva sylt och ”smör”kräm. Täck eventuellt hela tårtan med smörkrämen.
  17. Dekorera
  18. Låt gärna stå till sig någon eller ett par timmar innan du skär upp

Spruckna brownie-cookies

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter, majs och ris bl.a. Vegansk! 

Underbara brownies med krispig yta och lätt segt inre.

12 cookies

Du behöver:

  • 100 g mjölkfritt margarin, jag bakar nästan uteslutande på Floras bredbara
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker (obs. Kontrollera innehållet, finns med bl.a potatis och det tål inte vi och väljer därför utan)
  • 1/2-1 krm salt (jag tycker att choklad o salt är en så himla fin kombo)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kakaopulver
  • 2,5 dl bovetemjöl (eller annan mjölblandning -ex 1,5 dl rismjöl och 1 dl klibbrismjöl men minska då vätskan till 2 tsk)
  • 1 msk kokosmjölk

Garnering

  • 0,5-1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman margarin, socker, farinsocker och vaniljsocker till en jämn smet
  3. Tillsätt även kokosmjölken och blanda ut jämt
  4. Sikta i alla torra ingredienser (kakao, bakpulver, salt och mjöl) och rör till en jämn och lättarbetad deg
  5. Dela degen i 12 delar och rulla bollar
  6. Rulla bollarna i florsocker och lägg 6 i taget på bakplåtspappersklädd plåt, platta till så att dom blir max 1 cm tjocka
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 8-10 minuter
  8. Låt svalna på plåten

Tips! Du kan även hacka i ca 50-75g choklad i degen

Här tillsammans med snickerdoodles

Snickerdoodle-cookies

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även fri från majs och ris bl.a. självklart nötfritt. Veganskt.

Brownie-cookies med smak av kanel, eller snickerdoodle som dessa brukar kallas. En krispig yta och ett lätt segt inre.

12 cookies

Du behöver:

  • 100 g mjölkfritt margarin, jag bakar nästan uteslutande på Floras bredbara
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker (obs. Kolla innehåll, finns med och utan potatis, vi tål inte potatis och väljer därför den utan)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl bovetemjöl (eller så kan bu byta mot annan mjölblandning, ex. 1,5 dl rismjöl och 1 dl klibbrismjöl men då kan du skippa den lilla mängden vätska)
  • 1 tsk vatten eller kokosmjölk

Garnering

  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Rör samman margarin, socker, farinsocker o vaniljsocker till en len o slät massa
  3. Tillsätt bakpulver och mjöl och arbeta till en lätt smulande deg
  4. Använd den lilla mängden vätska för att få till en lättarbetad deg
  5. Dela degen i 12 bitar och rulla bitarna till bollar
  6. Rulla bollarna i socker/kanel-blandning och lägg 6 i taget på ugnsplåt
  7. Platta till, så att dom blir enbart någon cm höga
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter
  9. Ta ut och låt svalna på plåten
« Äldre inlägg

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑