Matsara

Allergivänlig Mat

Saffransplättar/Saffranspannkakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. 

Mer ett tips än ett recept men så gott att det förtjänar ett inlägg. Perfekt nu i juletider eller egentligen även till vardags för oss som älskar saffran.

Enkelt dessutom. Smaksätt bara din plätt- eller pannkakssmet med saffran och gärna aningens kardemumma (lyfter saffranssmaken).

Du kan använda receptet för plättar, tunnpannkakor eller amerikanska pannkakor, eller vilket annat recept på pannkakor från bloggen eller vilket annar recept som helst som du föredrar.

Grädda sen som vanligt 👌

Juliga biskvier

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandel bl.a. Veganskt. Även fritt från kokos och majs (LÄS hela beskrivningen)

Sedan länge finns recept på chokladbiskvier på bloggen. Du finner receptet HÄR. Jag brukar även göra exempelvis hallonbiskvier och citronbiskvier, lägger upp recept på detta nedan, men NU var det dags för biskvier med juliga smaker. Så. Låt mig presentera saffransbiskvier, polkagrisbiskvier, pepparkaksbiskvier och lingonbiskvier. Recepten är enbart modifieringar av originalreceptet men du får dom nedan. Du får också ett tips på hur du gör biskvierna ÄVEN fria från både kokos och majs.

Du behöver:

Bottnar

Antingen följer du receptet som länkas ovan eller så följer du den modifierade varianten utan majs och kokos här.

  • 1dl solrosfrön (eller andra likvärdiga frön)
  • 1 dl melonkärnor (eller mer solrosfrön) -originalreceptet säger kokosflingor
  • 2 dl florsocker
  • 3 msk vatten (originalreceptet säger kokos)
  • 4 msk bovetemjöl (originalreceptet säger majsstärkelse)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • skippa helt xanthangummi som originalreceptet har (bovete gör att detta inte behövs)
  • 2 krm mandelarom

Fyllning, basen

  • 100 mjölkfritt margarin
  • 2-2,5 dl florsocker

smaksättning

  1. citronbiskvier – skal från 2 citroner
  2. hallonbiskvier – 2-3 msk hallonsylt
  3. saffransbiskvier -1 kuvert saffran och 1 krm mald kardemumma (framhäver saffranssmaken)
  4. polkagrisbiskvier -ett par droppar pepparmintsolja (alternativt något krm pepparmintsarom, även om det inte är riktigt lika gott) OCH 2 msk kakao (passar utmärkt ihop)
  5. pepparkaksbiskvier –  1 tsk pepparkakskrydda OCH 1 msk kakao (passar utmärkt ihop)
  6. lingonbiskvier -2-3 msk lingonsylt

topping

  • 150-200 g mjölkfri choklad (vit eller vanlig) -recept har du HÄR om du inte hittat någon allergenfri
  • förslagsvis pepparkakssmulor till pepparkaksbiskvier, lingon/lingonpulver till ingonbiskvier, polkagrissmulor till polkagrisbiskvier och kanderad apelsin eller ringlad choklad till saffransbiskvier

Gör så här:

  1. Börja med bottnarna
  2. Mixa samman solrosfrön och melonkärnor med hjälp av vattnet i en blender eller med stavmixer
  3. Tillsätt florsockret och mjölet
  4. Mixa tills fin krämig och seg konsistens (påminner om mandelmassa)
  5. Tillsätt sist bakpulvret och mandelaromen och mixa /blanda samman
  6. Klicka ut 12st på bakplåtspapper med hjälp av inoljade skedar, bre ut till runda cirklar med höjd på kanske 5-7mm (eller gör ännu fler MINI-biskvier
  7. Grädda i 175grader i TOTALT ca 12minuter (blir bara lätt gyllenbruna på ytan/kanterna och reser sig) -minska ner tiden om du gör mindre storlek
  8. Genom halva gräddningen kan man platta till bottnarna OM dom har rest sig för mycket (ska ändå inte vara för höga)
  9. Låt svalna när klara
  10. Nu gör du fyllningen
  11. Blanda samman florsocker och margarin till homogen smet
  12. Tillsätt smaksättning
  13. Ställ gärna i kylen för att stelna aningens
  14.  Bre ut fyllning på kakorna, släta till låga och fina toppar
  15. Ställ återigen för att stelna i kylen
  16. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro under omrörning (passa så att det inte bränns)
  17. Låt svalna
  18. Doppa biskvin med fyllningssidan i chokladen, håll med fingerspetsarna på bottnen så den förblir odoppad
  19. Toppa med ev. topping
  20. Ställ  i kylen för att stelna
  21. Går enligt uppgift från följare att frysa men står sig även länge i kylen

Kycklingfilé med falsk fetaoströra

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Servera med förslagsvis ris, råraka eller stekt potatis

Du behöver:

fetaoströra

  • 1 pkt (200g) Violifes falska fetaost
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 rödlök
  • saft från 1 lime
  • 5-10 cm gurka
  • salt
  • peppar
  • 2 msk olivolja eller annan olja
  • Ev. 1 msk vatten

kycklingfilé

  • kycklingbröstfile
  • Salt (örtsalt)
  • peppar
  • lökpulver
  • olja för stekning

råraka

  • rå potatis
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

Stekt potatis

  • kokt potatis
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Börja med fetaoströran.
  2. Hacka upp hela fetaosten i små kuber.
  3. Ta hälften av kuberna och mixa samman med olja, limesaft och ev. lite vatten tills du får en helt len fetaostkräm. Denna är redan god att ex bre på mackan och gärna kombinera med peppar och salami (TIPS!) MEN nu fortsätter vi…
  4.  Skala gurkan och finhacka den, rödlök och paprika och blanda samman med fetaostkrämen och resterande fetaostkuber. Salta och peppra efter smak.
  5. Nu gör du kyckligen
  6. Dela kycklingfiléerna på höjden, d.v.s. gör dom hälften så tjocka ALTERNATIV banka ut dom så att du får dom tunnare
  7. Krydda dom
  8. Stek i olja i medelvarm panna (ca. 2 minuter på varje sida) och lägg på tallrik för att vila medan du gör potatisen

råraka på potatis (råraka på sötpotatis finner du recept för HÄR)

  1. Skala potatis och riv grovt på rivjärn
  2.  Salta och peppra och krama ur överflödig vätska
  3. 1 råraka blir lagom storlek av 1-2 potatisar
  4. Ta en näve (eller ett par matskedar) riven, kryddad, potatis och lägg en hög i oljad het stekpanna. Platta försiktigt ut med handen eller med stekspade/sked
  5.  Vänd först när undersidan börjar bli krispig och gyllenbrun, man ser att den börjar bli lite frasig (tar ca 3-5 minuter)
  6. När genomstekt och gyllenbrun på bägge sidor

stekt potatis

  1. Skär den kokta kalla potatisen i kuber
  2. Stek i het oljad panna tills gyllenbrun

Servera tillbehöret med fetaostkrämen och kycklingen samt ev. toppad med någon hackad ört (basilika eller timjan passar bra) samt ringlad olivolja

Lösviktsgodis för allergiker

Plock-godis för allergiker.

Alltså även om man tål innehållet i godis kan plock-godis (lösgodis) vara en omöjlighet p.g.a. kontaminationsrisken mellan diverse godisar. Många personer klarar inte av plock-godis alls trots att det egentligen finns flera sorter som man borde/skulle tåla utifrån innehållet.

Jag är en sån där person som bara ÄLSKAR allt nytt som kommer för allergiker, allt som underlättar, ger variation eller bara en guldkant i vardagen. Det kan handla om nya produkter på marknaden eller utökade försäljningsställen. Är ofta snabb med att tipsa, sponsra och ge lite heja-rop vid dessa tillfällen -även om det är produkter vi personligen inte kan använda. Jag tycker liksom att det är roligt att det kommer ut nytt och att sortimenten utökas, att det finns både lust och ekonomi i att tillfredsställa även allergikers intressen.

Så nu kommer ett sånt tips som jag helt ärligt anser förtjänar lite extra heja-rop. Det gäller nu FRAMFÖRALLT dig som är nötallergiker, men även faktiskt för dig som undviker gluten, mjölk eller ägg exempelvis. Tipset är LYCKOBOXEN, lösgodis från nätet. Nätsidan specialiserar sig på nötfritt gott och på nötfri, glutenfri och äggfri hantering framförallt. Det är alltså ett tillfälle för allergiker att via nätet plocka ihop just plock-godis från en säkrare hantering. Visst… det är inte som att springa till affären när suget kickar in men det är iaf som att öppna ett gotte-paket ett par dagar senare när posten anländer 😉

Jag har p.g.a. multiallergi här hemma varit i kontakt med VD för Lyckoboxen och svaren jag fått om hanteringen är otroliga. Inte nog med att jag möttes av ett oerhört fint bemötande och förståelse, jag möttes även av en genomtänkt idé och planer för att säkra upp för än fler och svårare drabbade allergiker.

Kort och gott kan jag berätta att när varje godissort anländer i sin stora plastlåda (från återförsäljare/tillverkare) fördelas dessa genast (med hjälp av nya handskar för varje låda) upp i mindre portioner, dessa portioner läggs i förslutna plastpåsar. På så vis förvaras sedan godiset i sina påsar fram tills det skickas hem till kunder. Kontaminationsrisk finns idag till viss del men klart på ovanligt välkontrollerad nivå och det planeras att utökas med utrustning för att hantera även ex. mjölkfritt för sig o.s.v. Risken ser jag främst utifrån detta svaret därför på plastpåsarnas utsida, så… tvätta av påsarna.

Det kanske inte är något jag bjuder den svårast allergiska på i familjen, ännu, men bara att möjligheterna öppnar sig är ju himla roligt.

Så, titta in hemsidan och ta kontakt med Lyckoboxen på FB med dina frågor.

Saffransambrosia

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. veganskt.

En enkel och supergod mjuk kaka perfekt för julstämning med en touch.

Du behöver:

kakan

  • 1 paket saffran
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker
  • 1/2 tsk kardemumma
  •  2 tsk bakpulver
  • 50 g smält mjölkfritt margarin
  •  2 dl valfri vätska, jag föredrar antingen 50/50 av kokosmjölk/vatten eller färskpressad apelsinsaft/kokosmjölk 
  • Olja och polenta eller majsmjöl som förslag för att smöra och bröa formen

glasyren

  • 2,5 dl florsocker
  • 1 tsk sirap
  • 2-3 msk färskpressad apelsinsaft

topping

  • kanderade apelsinskal, köpta eller hemmagjorda (recept HÄR)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält margarin och låt svalna
  3. Blanda i saffran och vätskor i margarinet
  4. Blanda alla torra ingredienser för sig och blanda sedan i vätskorna
  5. Fyll i smörad o bröad eller bakplåtspappersklädd form (ex springform)
  6. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
  7. Ta ut och låt svalna
  8. Blanda samban glasyren, toppa kakan och strö över kanderade apelsinskal

Asiatiskt inspirerade kycklingspett med apelsinsirap och vitlökssås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

6-8 personer

Du behöver:

kycklingspetten

  •  1 kg kycklingfärs
  • 1/2 dl apelsinjuicekoncentrat
  • 1 msk mjöl (ex. bovete, klibbris, majs etc)
  • 2 tsk örtsalt
  •  1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk hackad färsk chili
  • 1 tsk hackad färsk koriander men går för dig som inte gillar koriander att byta ut mot basilika, thaibasilika, timjan eller bara skippa
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk vinäger
  • spett

apelsinsirap

  • 2 dl apelsinjuice
  • 2-3 kvistar färsk koriander (eller byt ut/skippa som ovan)
  • 1 tsk vinäger
  • 2 msk sötning (jag föredrar honung men socker, rörsocker etc funkar också)
  • 1 msk tomatpuré

Gör så här:

  1.  Om du använder träspett, lägg dessa i blöt 30 minuter innan tillagning
  2. Blanda samman ingredienserna till spetten och klicka med sked eller slickepott (gärna oljad) ut på bakplåtspapper och forma till ett spett, stick in pinnen i efterhand (det är helt enkelt enklare såhär än att forma kladdig kycklingfärs på en pinne)
  3. Kör in kycklingspetten i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter (tiden lite beroende av storlek på spetten)
  4. Koka upp sirapen, bara lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra tills det reducerats till ca 1/3 av mängden -det har då blivit sirapslikt i konsistens
  5. När några minuter återstår av kycklingens tillagningstid kan man pensla dom med sirapen och köra på grilleffekt på ugnen
  6. När klart servera spetten med ris/potatis/hirs exempelvis, apelsinsirapen och gärna en vitlökssås (ex DENNA)

VILTLAX på allergivis

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Inspiration från @hopemalin på Instagram. En laxrätt där laxen serveras med viltsmakande sås. Låter kansle lite konstigt men tro mig, det var utsökt. Viltsmaker går förstås att variera (vanlig viltkryddning) så jag skriver ett par alternativ.

Du behöver:

Laxen

  • Laxsida eller laxfilé
  • salt
  • peppar
  • färsk rosmarin eller timjan
  • olivolja
  • lingon
  1. Lägg laxen på en oljad ugnsplåt med skinnsidan nedåt. Salta, peppra och strö över örter o lingon samt ringla över olivolja. Ugnsbaka ca 15-20 minuter på 175 grader

Såsen

  • Följ recept för brunsås HÄR och välj gärna en så lyckad buljong som möjligt (jag använder buljongen som blir över av Pulled pork-tillagning)
  • Tillsätt 2-4 kvistar färsk rosmarin eller timjan och 1-2 tsk krossade rosépeppar eller enbär vid uppkok
  • Red av och smaka av

Tillbehör

  • Förslagsvis potatismos, blomkålsmos, ris eller ugnsrostade rotfrukter samt rårörda lingon

Servera!

Mazarininspirerad saffranskaka med hallontopping

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt! Även fri från såväl majs och ris som bovete. Helt utan spannmål!

En saffrans- och kardemummasmakande superenkelt kaka med konsistens liknande mazarinfyllning. Toppas med hallonsmakande kristyr. Om du inte gillar saffran kan du dubbla mängden kardemumma, alternativt istället för både saffran och kardemumma tillsätta något kryddmått bittermandelarom (ej äkta utan sådan som inte tillverkas ur mandel) för en mer mazarinlik kaka.

Du behöver:

Kakan

  • 2 dl av antingen melonkärnor eller blandning melonkärnor/kokosflingor alternativt solrosfrön/kokosflingor eller enbart solrosfrön
  • 2 dl vätska (jag tar 1 dl vardera av kokosmjölk och vatten)
  • 2 msk mjölkfritt margarin eller neutral olja
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 pkt (0,5g) saffran
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 3/4 dl kokosmjöl

Topping

  •  2,5 dl florsocker
  • 1 tsk ljus sirap
  • ca 3 msk kallt vatten
  • 2-3 msk hallonsylt

Gör så här:

  1. Mixa samman ditt val av solrosfrön/melonkärnor/kokosflingor med vätska, margarin/olja, kardemumma och saffran till en len smet
  2. Tillsätts sockret, bakpulvret och mjölet och blanda samman
  3. Bred ut smeten i en bakplåtsklädd form om ca storlek 20x20cm. Smeten är så pass tjock att du även kan bre ut den på bakplåtspappersklädd ugnsplåt och bara forma den storlek som önskas. Använd gärna en slickepott eller oljad sked när du brer ur för att smeten inte ska fastna.
  4. Grädda mitt i ugnen på 200grader i 15 minuter
  5. Ta ut och låt svalna
  6. Blanda samman florsocker med sirap och vatten till kristyr
  7. Toppa kakan med kristyren.
  8. Klicka ut sylten jämnt över kakan och bred ut för lite mönster
  9. Förvara gärna i kylen någon timme för att stelna en aning

Provokation

Kvarstår allergin och hur kraftig är den? Hur försiktig och ”rädd” behöver jag vara?

Det här är funderingar som börjar växa nu när åren gått, efter många år med ”fri-från-kost” och med en alltmer kontrollerad allergibild. I och med att tonåren och faktiskt vuxenlivet närmar sig, med snabbare steg än vad man vill tro, känns det som att man kommer behöva svar.

När vissa prover har visat kraftigt sjunkande IgE-värden (antikroppar), även om detta per automatik inte betyder att allergin minskat eller försvunnit (kan även vara ett uttryck för att allergin inte påfrestats när man skött sig) så börjar man förstås undra. Vi en del, sonen ännu mer och sjukvården förstås allra mest (som ni säkert känner igen). Dessa provokationer, ofta tjatas det om dessa. ”Dags att prova”, ”undvik inte i onödan”.  Ja, visst -det ligger sanning i det också men man ska även ha ett bra läge vid provokationer. Ett symtomfritt läge. Ett kontrollerat läge. En kontrollerad provokation. Och gärna förstås inte så att man riskerar reaktion PRECIS när något annat som man längtat till väntar bakom hörnet (typ jul, födelsedag, bröllop mm). Det ska helt enkelt passa perfekt. För många funkar provokationer under vissa årstider bättre med just tanke på annan påfrestning på allergin, den sk. allergibägaren. För oss är loven det bästa. Självklart vill vi inte vara sjuka under ledighet men loven är den tid då bägaren är som minst fylld.

Med den senaste långlediga sommaren var det dags för oss. Vi valde ut 2 saker att provocera. 2 saker där antikropparna sjunkit rejält. Det var vete och soja.

Eftersom att vi sedan tidigare har konstaterat mycket kraftiga reaktioner och även grav reaktivitet även vid hudkontakt väljer vi alltid en kontrollerad provokation i flera steg där huden blir det första. Reagerar man redan då kommer det ju inte på tal att gå vidare.

Hemmagjort ”lapptest”. 

Under kontrollerad form läggs allergenet under ett tätt slutande plåster på underarmen eller på ryggen. Sen väntar man. Läser av efter 5-10 minuter och återigen efter 30-60. Om inga reaktioner går vi vidare. Många saker får även en luftburen provokation i samband med att det måste tillagas, ex potatis. Sen kommer förtäringsbiten. Dutta på läppen, vänta. På tungan, vänta. Tugga o spotta ut. Äta lite. Äta mera. Vänta på snabba reaktioner. Och sen över dagar på långsamma reaktioner. Först när man provat något i ganska stor mängd i flera dagar utan reaktioner kan vi börja känna oss säkra. Men egentligen är det mest dom allvarliga reaktionerna som vi väntar ut med hjärtat i halsgropen.

Men obs! Dom ABSOLUT värsta allergierna provocerar vi absolut INTE hemma (för oss ägg, mjölk, nötter). 🙈

Lyckat resultat 

Att få känna att man tål något som man förut inte tål är otroligt, både för sonen och för oss andra. Inte så oerhört mycket för att vi eventuellt kan lägga till något i kosten i första taget (vi har ju redan en väldigt varierad och bra kost) men mycket för trygghetens och hoppkänslans skull. Att få känna lite trygghet, att något som tidigare var ”farligt” inte är det längre. Att man inte behöver passa sig lika mycket. Som nu med vete, det var ett lyckat resultat. 👍 Och hoppet 😀 Det blir bättre, allergierna börjar växa bort. Vilken frihetskänsla 👍👍👍 Vi är dock av uppfattningen att vi inte vill pressa för hårt med något som man tidigare haft kraftig allergi emot, inte i närmsta taget. Morot som vi också haft allergi emot kan vi nu dock efter flera år äta nästan dagligen.

Och så bakslag

Nästa provokation var soja. Här gick det inte lika bra. Många undrade om mitt hemmagjorda ”lapptest”, funkar det verkligen? Ja, för oss gör det verkligen det. Vi gjorde samma förfarande med soja. Minimal mängd soja under tätt slutande plåster. Innan vi hann vänta in avläsning fick vi avbryta. Nässelutslag spred sig över hela armen, mot ryggen, armhålan, ansiktet. Röda kliande ögon. Astma. Snabbt. Medicin. Bort med  plåstret. Tvätta av. Duscha. Soja tåls INTE! Tur vi provocerar kontrollerat, tänk om han bara hade fått äta 🙈 Så… några steg framåt -massa lyckokänslor. Ett steg bakåt -lite i chock.

Laxmedaljonger med dillmajo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett oerhört enkelt och gott recept, även för den kanske som inte är fullständigt förtjust i fisk. Byt ex. ut dillmajonnäsen mot ketchup (eller currydip, sötsur sås alternativt vitlökssås) för mer nuggetskänsla.

Du behöver:

laxmedaljongerna

  • 500g lax
  • 1 msk finhackad dill (jag använder för enkelhetens fryst dill här) -går att utesluta eller byta mot annan ört
  • 1 tsk örtsalt (eller valfri annan kryddning men jag föredrar örtsalt då man får både sälta och smaksättning i ett)
  • 1 msk valfritt mjöl (ex. majsstärkelse, klibbrismjöl, rismjöl, majsmjöl, potatismjöl eller bovetemjöl)
  • valfri panering (krossade cornflakes, ströbröd, boveteflingor exempelvis)
  • olja för stekning

dillmajonnäs

  • 1 sats majonnäs enligt recept HÄR
  • 2 msk hackad dill
  • 1 msk hackad persilja
  • skal från 1 citron
  • saft från 1/3 citron
  • peppar

Gör så här:

  1. Förberedd majonnäsen
  2. Smaksätt den med dill, persilja, citronskal och citronsaft, peppra efter tycke och ställ i kylen
  3. Finhacka laxen (antingen med kniv eller grovt med matberedare)
  4. Blanda laxen med smaksättning och mjölet
  5. Rulla bollar av pingisbollsstorlek och rulla i paneringen
  6. Hetta upp en panna med olja
  7. Lägg laxbollarna i den heta oljan och platta ut till medaljonger
  8. Fräs i oljan tills gyllenbruna på bägge sidor
  9. Klart.
  10. Servera med majonnäsen och valfritt tillbehör (ris, quinoa, hirsgryn, potatis eller rotfrukter exempelvis)

Tips! Rätten går även att göra utan paneringen, se nedan.

« Äldre inlägg

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑