Matsara

Allergivänlig Mat

Sourcreamlax

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt enkelt och oerhört smakrik lax med smaker av sourcream och dill på allergivis.

Du behöver:

4 portioner

  • 4 laxfiléer
  • 1 dl kokosmjölk (resultatet kommer att smaka allt annat än kokosmjölk)
  • 1 dl äppelmust/ofiltrerad juice (ex. Garants eller Innocent)
  • 1 dl buljong eller vatten
  • 1 tsk senap
  • 2 tsk vinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk av kryddblandningen med smak av sourcream och dill som du hittar recept för HÄR (salt, socker, dill, vitlökspulver, lökpulver)
  • 1 msk hackad färsk eller fryst dill
  • 2 msk mjöl för redning (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl)
  • 1-2 msk olja till formen
  • peppar

Till servering

  • Servera med förslagsvis ris eller potatis
  • och en vitlökssås på falsk majonnäsbas, antingen utifrån recept HÄR med kikärtsbas eller recept HÄR på valfri bas av majs, ris, potatis, tapioka eller bovete exempelvis. Krydda majonnäsen med vitlök och persilja efter eget tycke


Gör så här:

  1. Olja en ugnsfast form
  2. Lägg i laxen
  3. Peppra laxen
  4. Vispa/mixa samman äppelmust, buljong/vatten, tomatpuré, vinäger, senap, kokosmjölk och mjölet till en homogen blandning
  5. Blanda sist ner kryddmixen och häll sen såsen över laxen
  6. Toppa med den färska/frysta dillen
  7. Kör in i ugnen på 15-20 minuter på 200grader

Fiskgratäng med smak av soltorkade tomater och dragon

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt enkel fiskgratäng, görs med valfri fisksort och sköter sig mest själv i ugnen. Servera till valfritt tillbehör, ex. potatis, potatismos, ris, quinoa eller hirs.

Du behöver.

4 portioner (vi gör dubbel sats men behöver ju många portioner)

  • 4 portionsstorlekar av valfri fisk, jag har provat både torsk och lax
  • 2 dl kokosmjölk (slutresultatet smakar INTE kokos tack vare vinägern, tomaten, dragonen och senapen)
  • 2 dl buljong (recept på hemmagjord hittar du HÄR eller använd valfri buljongtärning eller -pulver med vatten) -du kan även bara använda vatten och salt
  • 1 msk senap
  • 1 tsk vinäger (ex. äppelcidervinäger)
  • 1/2 dl chilisås eller passerade tomater (går att utesluta) alternativt 2 msk tomatpuré
  • 1-2 msk valfritt mjöl för redning, jag använder i dagens läge bovetemjöl men klibbrismjöl är en annan favorit
  • 1 msk torkad dragon
  • 1/2 dl soltorkade tomater (skurna om stora)
  • salt
  • peppar
  • olja

Gör så här:

  1. Olja en ugnsfast form
  2. Lägg i fisken, salta och peppra rikligt
  3. Blanda samman samtliga resterande ingredienser till en sås, rör ner soltorkade tomaterna och dragonen sist så att du först har en chans att vispa ut eller mixa mjölet ordentligt i vätskan
  4. Häll såsen över fisken
  5. Kör i ugnen i ca 200 grader i 15-20 minuter (beroende av storlek på fiskbitarna)
  6. Klart!

Hedvigsoppa

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Soppa är helt klart underskattat, enkelt, smakrikt och värmande. Här är ytterligare en av mina favoriter.

4 portioner

Du behöver:

  • 1 stor gul lök
  • 400g färs, rätten funkar utmärkt att göra på både viltfärs, enbart nöt-, bland- eller t.o.m. kycklingfärs.
  • 400g vitkål
  • 1 tsk vinäger (går att utesluta)
  • 4 normalstora morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar (gärna flera olika sorter, ex. svart- , vit- , grön-, krydd- och rosépeppar -går att köpa en färdig mix)
  • gärna 1 stjälk av stjälkselleri
  • 2 lagerblad
  • vatten
  • olja för stekning
  • Persilja till topping

Gör så här:

  1. Hetta upp en gryt
  2. Stek färsen i olja
  3. Salta och peppra rikligt
  4. Blanda ner löken, sellerin som du finhackat och vitkålen som du strimlat fint och stek tills den börjar svettas (blir glansig)
  5. Pressa i vitlök och tillsätt vinägern och tomatpurén och stek någon minut
  6. Tillsätt moroten i skalad i tjocka slantar och lagerbladen
  7. Täck både alla grönsaker och köttet i vatten och låt småputtra under lock tills morötterna mjuknat
  8. Smaka av buljongen, salta och peppra efter tycke
  9. Toppa med hackad persilja vid servering och ät gärna en macka till
  10. Här hemma avslutar vi ofta med pannkakor efter soppan =)

Svartvinbärspaj med kokos

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk. Även utan majs och ris.

En ljuvlig svartvinbärpaj med både spröd botten och smuligt täcke med lätt smak av kokos. Passar utmärkt både med glass och/eller vaniljsås. Förslag på vaniljsås finner du HÄR och HÄR bl.a.

Du behöver:

Pajdegen

  • 150mg mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 3 dl mjölblandning (1,5 dl vardera av bovetemjöl och kokosmjöl men du kan även byta ut mot annan variant men justera mängden)
  • 0,75 dl socker
  • 2 krm bakpulver
  • 1/2-1 dl kokosflingor

Fyllningen

  • ca 4-5 dl svartas vinbär (ungefär 350-400g)
  • 0,5 dl socker (jag tar dock mindre för jag älskar syran i svarta vinbär, kan tänka mig dock att andra tar ännu mer)
  • 2 msk mjöl (ex. bovetemjöl)

Gör så här:

  1. Blanda samman alla ingredienser FÖRUTOM kokosflingorna till pajdegen, ställ lite kallt möjligen 15 minuter för att sätta sig
  2. Tryck 2/3 av degen i en pajform, använd välmjölade händer för att det inte ska fastna
  3. Ställ återigen kallt och förbered genom att sätta på ugnen på 200 grader
  4. Blanda samman ingredienserna till fyllningen och fyll pajformen
  5. Blanda sist den överblivna 1/3 av pajdegen med kokosflingorna och med hjälp av välmjölade händer smular du den över pajfyllningen
  6. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20-25 minuter tills degen blir gyllenbrun
  7. Ta ut och låt svalna något innan servering, dock enligt mig godast iaf som varm med en iskall vaniljsås eller vaniljglass.

Mjölkfritt till kaffet

Veganskt och allergivänligt. Välj det som passar för er och det som ni gillar.

Vi är en sån där helt mjölkproteinfri familj, en sån där familj där alla äter o dricker allergianpassat i hemmet trots alla inte är allergiker. Vi gör det med hänsyn för varandra, för att inte riskera kontamination och reaktioner men också för att vi här hemma kan ha en säkrad och gemensam bas, där ingen ensam blir utan och utanför. Det är vårt val, vi gör dock även det här valet åt våra gäster -både familj och vänner. Här hemma är det vårt sätt som gäller. Ex. finns det aldrig vanlig mjölk till kaffe o te vid bjudning, här får man anpassa sig.

Mjölkfritt i portionsförpackningar på tetra

Swedishzip gör det lite extrasmidigt för oss nu. Mjölkfri ”mjölk” till kaffet, perfekt till kalaset eller fikat när besökare kommer förbi. Mig veterligen den första av dess like på marknaden. Därför härliga nyheter i allergi/veganvärlden från. Växtdrycker till fikat helt enkelt. Finns mandel, soja, havre och kokos även om kokos enbart är intressant här för vår del. Smakade gott dessutom. Nu fick jag detta som gåva från Swedishzip men det är seriöst inte dyrt heller 🙌🙌 Snabba och tydliga svar dessutom vad gäller kontaminationsrisk, väldigt genomtänkt. För dig som undrar: Tappas upp i ordningen 1. Kokos, 2. Havre, 3. Soja, 4. Mandel. Disk OCH sterilisering emellan varje tappning och dessutom stiltje i maskineriet i 3 dagar mellan mandel och kokos och därför även ytterligare en diskning innan kokos körs. Dessutom skickas varje batch på provtagning innan den släpps för försäljning. Det här är svar jag fått i februari 2019. Det bästa med tydliga och ärliga rutiner o svar är 1. Helt klart bättre chans att det funkar för fler men än bättre att 2. Man kan göra ett eget övervägande utifrån sin känslighet.

Jag måste i alla fall ge en eloge till Swedishzip, både för nya härliga nyheter och för tydliga svar men också för att det helt klart kommer underlätta och komna till användning för medföljande föräldrar på våra barnkalas 👍

Slät kantarellsås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En underbart god och smakrik sås, perfekt både till ex köttbullar eller pannbiff men även i en gryta, ex viltgryta/viltskav.

Du behöver:

  • 2,5 dl kokosmjölk, ren och tillsatsfri -jag föreslår Garants rosa (kvalitet avgör hur väl du får bort kokossmaken)
  • 2 dl buljong, antingen hemkokt (vilket jag föredrar) eller köpt men se då till att ta en smakrik variant, ex. med viltsmaker
  • 1 tsk äppelcidervinäger (neutraliserar bort kokossmak)
  • 1,5-2 msk kantarellmjöl (köp gärna högkvalitativt om du inte gör själv)
  • salt och peppar efter smak, lite beroende av styrkan på buljongen/fonden
  • mjöl och vatten för redning, ex. 1msk bovetemjöl + 1msk vatten

Gör så här:

  1. Gör gärna såsen i gryta/kastrull där du stekt det som såsen ska vara till, ex . köttbitar, köttbullar eller svamp för vegetarisk variant, för mer smak.
  2. Häll i kokosmjölk o buljong + vinäger + svampmjöl och låt koka rejält någon minut så smakerna blandar sig
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Red av och sänk temperaturen, låt gärna puttra några minuter till innan servering.
  5. Inte heller helt fel att blanda i någon msk lingonsylt eller svartvinbärsgele eller lägga i köttet i såsen för ännu mer smak vid servering

Silviakaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk!

En enkelt och luftig ljus kaka, toppad med glasyr och kokosflingor. Jag vet att en del gör den här med citron /lime i framförallt glasyren, så det är väl bara att tillsätta om så önskas.

Du behöver:

Kakan

  • 3,5 dl mjölblandning (förslagsvis 1 dl majsmjöl, 1,5 dl majsstärkelse, 1/2 dl vardera av rismjöl och kokosmjöl)
  • 100 g/1dl smält avsvalnat mjölkfritt margarin eller neutral olja
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk xanthangummi
  • Något att smöra och bröa en form med -jag föredrar margarin och kokosflingor här (alternativt bakplåtspapper att klä formen med)

Glasyren

  • 100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt (Jag kör Floras bredbara -tveklöst godast av dom vi tål)
  • 2 dl florsocker (jags om använder stärkelsefritt tillsätter även 1 msk majsstärkelse)
  • 1 msk rumstempererad kokosmjölk
  • 1 nypa salt (bara för att riktigt smör är mer salt)

2-3 msk kokosflingor att toppa kakan med

Gör så här:

  1. Börja med kakan.
  2. Sätt ugnen på 200 grader
  3. Blanda samman alla torra ingredienser och tillsätt sen dom våta och rör ihop till en smet
  4. Bred ut i en smörad och bröad form och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter
  5. Ta ut och låt svalna helt
  6. För glasyren blandar du bara samman alla ingredienser men ska jag vara helt ärlig blir det tveklöst lenas och bäst resultat genom att mixa samman med stavmixer
  7. Bred glasyren över kakan när kakan svalnat och toppa sist med kokosflingor

Apelsinkaka med apelsinglasyr


Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En härlig och enkelt apelsinsmakande kaka, god som den är men extra god med glasyren till. Du kan även välja annan glasyr men den här är perfekt för kakan. DU kan även smaksätta med lime eller citron istället. Krävs dock mycket mindre saft och skal i sådana fall.

Du behöver:

Kakan

  • 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
  • 1 dl nypressad saft från apelsin (ca. 1-1,5 apelsin)
  • skal från 2 apelsiner
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • Något att smöra och bröa en form med, ex. olja och polenta alternativt bara bakplåtspapper att klä formen med

Glasyren

  • 200 g Violifes falska ”Philadephia”-spread
  • 1 msk nypressad saft från apelsin
  • Skal från 1/2 -1 apelsin
  • 3 dl florsocker (jag som använder speciellt stärkelsefritt florsocker tillsätter också 1 msk majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi

apelsinbitar att dekorera med

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 200 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
  3. Rör i apelsinskalet som du rivit fint
  4. Blanda samman alla våta ingredienser och vispa ner bland dom torra, rör bara lagom länge tills du får till en homogen smet
  5. Häll o smörad o bröad form alternativt bakplåtspappersklädd form (springform eller form om ca 20x30cm i storlek)
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  7. Ta ut och låt svalna
  8. För att göra glasyren vispar du bara samman ingredienserna och ställer i kylen för att kylas
  9. När kakan är helt avsvalnad kan du bre ut glasyr och tomma med apelsinbitar

Falsk tonfiskröra

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja samt även på önskemål fritt från fisk eller t.o.m. möjlighet att göras helt veganskt

Antingen väljer du tonfisk som i originalröran, eller konserverad kyckling (förslagsvis nobless chicken) ELLER så gör du röran vegansk med hjälp av pulled jackfruit/fooled pork vilket du finner recept på HÄR (men annan smaksättning). Du kokar jackfruiten enligt receptet men istället för att sen köra i ugnen med bbq-smaksättning kör du den istället i ugn eller stekpanna med örtsalt, olja och ev. lökpulver, mer milda smaker helt enkelt.

Du behöver: 

  • 2 dl valfritt konserverad kyckling, tonfisk eller jackfruit enligt recept ovan.
  • 2 dl falsk majonnäs enligt recept HÄR (är det något i majo-receptet du inte tål så hojta till för den går att anpassa något så oerhört)
  • 1/2 dl finhackad gul lök
  • 1/2 dl finhackad stjälkselleri
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 msk fin olivolja
  • 1 msk hackad persilja
  • Salt
  • Peppar
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Stek selleri lätt glansig i olja
  2. Ta av och låt svalna
  3. Blanda vinäger och olivolja till din tonfisk/kyckling/jackfruit
  4. Tillsätt sen lök, selleri, persilja och majonnäs och rör samman till en smet
  5. Krydda rikligt med salt och peppar och smaka av

Bandpasta slungad i tomatsås med smak av oregano, serverad med lax


Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Grundreceptet på pastan i tomatsås är dessutom vegetarisk. Det här är alltså ett tips på en underbar allergivänlig rätt med bandpasta i en smakrik tomatsås, serveras valfritt med ex. ugnstekt lax, kyckling eller vegetariskt (med ex. stekt lök, svamp och zucchini). Jag serverar också toppad med vitlöksdressing.

Du behöver:

  • Lasagneplattor av allergivänlig variant motsvarande mängd för 4 personer, har nämligen inte hittat bandpasta som passar oss och ville helt enkelt ha en snabb variant
  • 2 tsk olja
  • 400g krossade tomater, jag föredrar Polpa
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • 1 tsk vinäger

Gör så här:

  1. Koka upp vatten
  2. Lägg i lasagneplattorna en i taget så dom inte klibbar fast i varandra lika lätt, låt mjukas upp i vattnet bara så att dom är lätt böjliga -ta upp på fat, skölj ev. med lite kallt vatten och låt svalna aningens
  3. Förbered tomatsåsen genom att mixa samman tomaterna, vinäger, kokosmjölk, vitlök, salt och hälften av oreganon till en slät sås
  4. Koka upp och låt småputtra i ca. 15 minuter
  5. När lasagneplattorna svalnat så att du kan ta i dom, ta upp och skär i band
  6. Lägg tillbaka i kokvattnet med oljan och koka tills al dente
  7. När pastan är klar har tomatsåsen också puttrat klart, smaka av med peppar
  8. Häll av pastan och slunga den i tomatsåsen, blanda även i resten av oreganobladen
  9. Servera med ex. ugnsstekt lax, kyckling eller stekta vegetariska alternativ
  10. Smakar underbart att toppa med vitlökssås, förslagsvis DENNA majo smaksatt med vitlök och sist toppad med en riktigt god olivolja

« Äldre inlägg

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑