Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter o h mandel bl.a. Vegansk.
Som en stor mandelkubb men kakvariant. Inspiration från Lindas bakskola men min förstås allergianpassad. Trots fri från mandel smakar den förstås precis som den ska tack vare aromer 👌
Du behöver:
75g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder mig av Floras bredbara
1 dl socker
1 dl kokosmjölk, ren asiatiskt och tillsatsfri
1 dl kokosmjöl (tål du mandelmjöl så använd det, går även att byta mot et majsmjöl men bör nästan dubblas i mängd då)
1 dl majsmjöl (eller annat likvärdigt mjöl, ex rismjöl)
1 dl majsstärkelse (eller annan likvärdig stärkelse)
3 krm hjorthornssalt
2 krm xanthangummi
2 krm bittermandelarom (utan mandel alltså)
Pärlsocker (någon msk bara för topping)
Kokosflakes, rostade (bara någon msk för topping, mest för utseende -påminner lite om mandelflarn)
något att smöra och bröa en form med, ex margarin och majsmjöl
lite neutral olja att ringla över kakan, ex rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman margarin och socker, tillsätt kokosmjölk och arom och rör samman
Tillsätt samtliga torra ingredienser, rör till en smet av lite fastare karaktär
Bred ut i en smörad och bröd form, släta till.
Toppa med pärlsocker och krossade kokosflakes
Ringla över lite olja
Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter
Ta ut och låt svalna, den svaga doften av ammoniak som kan komma när man öppnar ugnen är pga hjorthornssaltet men det kommer att försvinna och inte smaka något när kakan kommit ut och fått svalna
Detta är ett öppet brev till alla er som det berör. Allergiker. Allergiföräldrar. Beslutsfattare. Astma- och allergiförbundet. Vården. Skolinspektionen. Media. Alla ni som bryr er och även er som väljer att låta bli.
Håller du med om brevets innehåll? Ta dig gärna tid att skriva under namninsamlingen HÄR. Missa inte att bekräfta underskriften via mailen sen (obs. Kan hamna i skräpposten)
Många patientföreningar och -förbund har i åratal fört sin talan högt, ökat kunskapen i samhället och förbättrat situationen för sina medlemmar. Nu har Astma- och allergiförbundet planerat en sådan satsning som går under Allergilyftet. Tanken är god men kommer resultatet verkligen att bli gott?
Verkligheten
Jag har som multiallergimamma och väletablerad multiallergibloggare sedan många år tillbaka fått en trogen följarskara som jag både stöttat och hjälpt men som också i förtroende delar med sig om sin situation för mig. Jag hjälper även ideellt till på Allergiupproret med syfte att lyfta allergikers situation i Sverige, med hopp om förbättring. För mig är bilden om allergikers vardag i samhället otroligt tydlig. Det är sedan mångårigt tydligt att allergiker ofta får stå tillbaka, att man anses vara besvärlig och kostsam. Att vården inte är jämlik. Att möjligheterna till en anpassad förskola eller skolgång inte är jämlik. Det brister i kunskaper. Det brister i förståelse. Det finns knappt några allergologer längre (läkare med specialistkunskap inom allergi). Allergikonsulenter avvecklas över hela landet. Det är svårt att få utredningar och när man väl får en är det inte alldeles för sällan som dessa ändå inte tas på allvar. Vuxna och inte minst barn serveras fel eller felaktigt hanterad mat på restauranger, i förskola och i skola DAGLIGEN. Oftast skriver man inte ens incidentrapporter på dessa händelser. Vi lägger locket på. Allergi verkar helt enkelt inte vara någon högprioritet för någon annan än för allergiker eller anhöriga till allergiker. Vi är tydligen inte särskilt viktiga.
Det Finska programmet
Astma och allergiförbundet kör nu sin satsning. Den 17/3 mars sker denna avstamp för framtidens astma- och allergivård. Vi ska i denna online-konferens få ta del av den senaste forskningen kring astma, allergi och atopiskt eksem. Man kommer också att prata om behovet av ett nationellt allergiprogram i Sverige. Inte minst kommer man att lyfta det Finska allergiprogrammet som ett gott exempel. Det låter väl bra? Ja. Jag tycker att det låter jättebra att vi kan samla oss med intresse för allergi, att vi kan sprida kunskap, att vi kan nå en bättring… men nu kommer frågan: Vems bästa har man i största fokus? Jag ska berätta för er att jag har kontakt med MÅNGA allergiföräldrar, även finska sådana. Jag är aktiv i både svenska OCH finska nätverk för allergiföräldrar. Jag kan tyvärr berätta att TROTS dessa otroligt ”goda resultat” som det finska programmet sägs ha bidragit med så har det FÖRST OCH FRÄMST varit goda resultat i form av ökad/förbättrad/tyngre medicinering och minskade omkostnader för samhället. Det har till stor del handlat om att hitta ett nytt synsätt där svåra allergiska reaktioner ska tas på allvar men där ”mildare” reaktioner så som exempelvis eksem och magbesvär istället bara ska tolereras. Man ska helt enkelt inte undvika livsmedel i ”onödan” utan man ska utsättas och ”bygga upp en tolerans” (lära sig tåla). Det låter väl bra? Det är ju tyvärr inte riktigt så att man heller alltid kan ”lära sig att tåla”. Det må vara en vardag som vissa vill ha, d.v.s. erhålla mer läkemedel, fler behandlingar och lyckas att ”kuva” symtom (trycka undan dom). Men för oss allra flesta är jag helt säker på att anpassningar är vad vi föredrar. Vi och våra barn mår bra på rätt kost, utan att behöva medicinera eller stå ut med eksem, klåda, magbesvär etc. Det är vår symtomfria vardag med anpassad kost och anpassad miljö. Vi vill ha rätten till att kunna ge barnen denna symtomfria vardag, när det uppenbart går. Problemet är inte att behöva anpassa sig, problemet är omgivningens ovilja till att anpassa och helt enkelt visa hänsyn.
IDAG
Redan idag är det denna bristen till anpassningar som gör att många allergiska barn blir sjuka av vistelse i exempelvis förskola och skola. Man får mat som gör en sjuk, man vistas i miljöer med bristande anpassningar. Det handlar om barn som drabbas av magbesvär, eksem, klåda, sömnbrist, astma. Barn som får öka sina mediciner. Barn som drabbas av biverkningar. Barn som ÄNDÅ har symtom som måste genomlidas. Redan IDAG är det extremt svårt att nå någon bättring för dessa barn där vården, anhöriga, förskola, skola osv bestämt sig för att man inte vill visa hänsyn, att man inte vill anpassa sig, att man anser att barnet får ”stå ut”. Så, vad händer om vi i Sverige inför ett allergiprogram så som den är i Finland? Kommer det att bli bättre? Förmodligen inte, inte för allergikerna i alla fall. Risken är att vi också står här, om 10 år, när alla ”goda resultat” presenteras, all ekonomisk vinning, medan allergikers eksem, magbesvär osv helt enkelt räknas bort. Det är väl bara att ”stå ut”. Är det verkligen så vi vill ha det?
Farhågorna
Jag vill härmed officiellt visa min och många andras oro. Vi befarar att det Allergiprogrammet, om utformat så som den i Finland, kommer att ha ekonomi i större fokus än allergikern. Vi befarar att det kommer att erbjudas än mer läkemedel. Att det kommer att bli än svårare med anpassningar. Att allergiker kommer att få stå tillbaka ännu mer. Att vi som önskar anpassningar, vi som vill ha en symtomfri vardag, vi som inte vill ”stå ut” med symtom eller läkemedelsbiverkningar, kommer att ses som än mer besvärliga och kostsamma. Vi är livrädda för att möjligheterna till en mer dräglig vardag för allergiker kommer att försämras ytterligare. Vi befarar att MEDLEMMARNAS röster inte blir hörda inför detta program. Ser ni verkligheten? Ser ni hur hårt allergiker redan kämpar för rätten för anpassningar, för specialkost och för en anpassad miljö? Ser ni alla som redan inte tas på allvar? Och vet ni verkligen hur tufft det kan vara att behöva genomlida eksem och astma samt läkemedelsbiverkningar? Särskilt när man vet att rätt kost och miljö kunde göra att man slapp det…. men att det helt enkelt inte är viktigt för omgivningen? Att det inte är viktigt att visa hänsyn? Har ni detta i åtanke inför Allergilyftet?
En underbart enkel och väldigt smakrik rätt som du svänger ihop på bara några minuter. Ät som den är (vegansk) eller toppa med falsk gräddfil, krutonger, knaprigt bacon, räkor, stekt torsk etc.
2-4 portioner
Du behöver:
4 dl gröna frysta ärtor (obs! Ärta är en baljväxt)
3 dl vatten (går att öka om man önskar tunnare soppa)
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/3 kruka mynta
1/2 tsk örtsalt eller bara något krm salt
svartpeppar efter tycke
Gör så här:
Tina ärtorna
Mixa samman ärtor, vatten, salt, hackad lök, mynta och pressad vitlök till en slät soppa
Tictoc-pasta. Ni har väl alla sett den? 🤷♀️😬Sammanfattningsvis är det tomater och fetaost som ugnsgratineras, blandas till en sås och rörs ihop med pasta. 👌Här kommer vår version. Jag personligen förstår inte varför vego-fetan alls ska in i ugnen, den bara smälter ju -tillagas inte alls på det vis som ”riktig” feta när den ugnsbakas. Så… jag väljer att köra tomater, lök, vitlök, franska örter, salt, peppar, basilika och olja in i ugnen. Kokar pastan vid sidan av. Mosar fetan (kall) med gaffel. När tomaterna mjuknat och smakerna förhöjts tar jag ut den heta formen, rör ner fetan och sen pastan (fetan smälter till största del bara av formens värme). Måtten följer enligt nedan.
4 personer
Du behöver:
250 g glutenfri pasta av valfri sort och form
500 g cocktailtomater eller plommontomater, med kvist ger nästan ännu bättre smak
1 schalottenlök (annan liten lök fungerar också)
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk torkade franska örter (går att skippa eller byta mot ex bara oregano)
1 kruka basilika
salt
peppar
olja
300g falsk fetaost, Violife Green white är den vi tål och favoriserar här hemma
Gör så här:
Sätt ugnen på 200grader
Lägg tomater i en oljad ugnsform, toppa med franska örter, hackad lök, pressad vitlök och hälften av basilikan
Ringla över mer olja, salta och peppra
Kör in i ugnen o ca 15 minuter, varierar lite på mognadsgrad och typ hos tomater men tomaterna ska mjukna
Koka pasta enligt anvisning och sila av
När tomaterna är klara, ta ut och mosa samman med gaffel. Mosa även fetan (kall) och blanda med tomaterna till en sås.
Vänd ner pastan och toppa med resten av basilikan.
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.
Variera smakerna utifrån val av sylt 👌 Ex choklad & blåbär, choklad & hallon, choklad och banan etc.
Du behöver:
Chokladbottnar, 2st (görs var för sig i 2 formar/omgångar för bästa resultat)
2 x 150g mjölkfritt margarin
2 x 1dl vatten eller växtdryck (jag tog kokosmjölk)
2 x 1,5 dl socker
2 x 2 dl mjöl (ex 1dl majsmjöl och 1dl majsstärkelse)
2 x 1 dl kakao (för mindre intensiv kakaosmak kan man byta kakao mot ex rismjöl eller hirsmjöl, ex ta halva mängden bara och ersätta med mjöl i det här receptet)
2 x 1/2 tsk xanthangummi
2 x 1,5 tsk bakpulver
något att smöra och bröa form med, förslagsvis olja/margarin och kakao
Chokladgrädde
1,5-2 paket schlagfix sötade grädde på tetra (fri från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a) -eller annan valfri vispbar vegansk grädde.
2 tsk vaniljessens
1/2 dl kokosmjölk
1/2 dl socker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk agar agar (går att byta mot 3 gelatinblad)
4-5 msk kakao
Valfri sylt, ex blåbär, hallon eller kanske mosad banan? Ca 2 dl
Gör så här:
Vi börjar med bottnarna. Man gör alltså inte en mjuk kaka och delar den i två utan för absolut bästa resultat gör man 2 bottnar, båda var för sig. En i taget eller båda samtidigt beroende av hur många lika stora formar man har. Jag har gjort tårtan i en 23/24-cm form.
Sätt ugnen på 200 grader
Smöra och bröa en springform
Smält margarinet och låt svalna
Blanda alla torra ingredienser för sig
Tillsätt alla våta och vispa till en jämn smet
Fördela smeten i form och se till att dra hela vägen ut helt mot kanterna på formen, det brukar göra att kakan lyfter jämnt vid gräddning
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter, ta ut och låt svalna
Upprepa för en till kaka (om du inte gjorde dom samtidigt i två formar)
När kakorna svalnat gör vi grädden. Vispa iordning kokosmjölk, socker, agar och majsstärkelse i en kastrull. Om du väljer gelatin istället för agar lägger du den i blöt nu.
Koka upp kokosmjölksblandningen under omrörning, tills det tjocknar -ta av (och om du använder gelatin rör du nu i dom efter att ha kramat ur överskottsvätskan).
Låt blandningen svalna
Vispa upp schlagfixgrädden hårt, bästa resultat om kylskåpskall.
Tillsätt vaniljessens och sen den svalnade kokosblandningen lite i taget under fortsatt vispning (denna kommer att ge grädden en stabilitet som håller).
Tillsätt kakao 1 msk i taget.
Montera tårtan
Spritsa en kant av grädde på en av bottnarna
Fyll rejält med sylt i mitten (gräddkanten ger en rak och stabil tårta och håller sylten ifrån att rinna ut).
Bred även på grädde på sylten
Lägg på kaka nr 2 och bred på grädde.
Dekorera gjorde jag med blåbär o physalis och smält choklad som jag låtit svalna och spritsade ut på kanten så det fick rinna ner lite men här är valmöjligheterna oändliga 🙌🙌
Jag fick för mig att jag skulle testa att rosta kokosmjöl och det blev en succé. Personligen är jag nämligen inte särskilt mycket för kokosmjölets smak. Men däremot delvis för egenskaper (i vissa bakverk). Men genom att rosta kokosmjöl får man till en helt annan dimension i smaken, mycket mer ”nötig” karaktär. Därav detta recept men marängbottnar med rostat kokosmjöl, tårtan sen toppad med smörkräm.
Du behöver:
marängbottnarna
3,5 dl socker
1 dl vatten
4 gelatinblad
2 dl kokosmjöl
smörkräm
2,5 dl kokosgrädde (garant)
1 vaniljstång
1,5 dl vatten
1/2 dl
majsstärkelse
1 krm gurkmeja (för färg)
1 nypa salt
50 g mjölkfritt margarin
valfritt med kokosflakes att topp med
Gör så här:
Börja med att rosta mjölet
Ta helt enkelt en torr panna och hetta upp, ingen olja och inget margarin -TORR panna
När pannan blivit het, lägg i mjölet och rosta det under omrörning till den får en härligt brun nyans. Rör om hela tiden så att du inte bränner det, ta av och låt svalna
Nu gör man marängen.
Lägg gelatinbladen i blöt
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka upp tills sockret smälter helt. Ta av.
Krama ur gelatinbladen och tillsätt i sockerlösningen, rör om.
Nu ska sockerlösningen vispas hårt tills den svalnar, medan den svalnar kommer den att binda luft i sig och bli en mjuk marängsmet. Du bör använda en hushållsassistent eller elvisp, jag har aldrig ens tänkt tanken att göra detta för hand.
Vispa helt enkelt blandningen (var försiktig för det är initialt väldigt hett) tills den svalnar och blivit ett vitt fluff
Vänd ner kokosmjölet och bred ut smeten på bakplåtspapper i valfri form (som du vill ha din tårta). Förslagsvis ritar du upp formen på bakplåtspapperet först så att du får samma storlek på bägge bottnarna. Jag gjorde rundlar om ca 18-20cm i diameter
Grädda marängbottnarna mitt i ugnen på ca 100 grader i ca 30 minuter, stäng av ugnen och låt svalna där inne
Gör smörkrämen. Vispa alla ingredienser förutom margarin i en kastrull. Vaniljen ska tillsättas delad och urkärnad men med både stång och kärnor.
Koka upp under omrörning tills det tjocknar
Ta av från plattan och tillsätt margarinet 1 msk i taget
Låt krämen svalna
När alla delar till tårtan svalnat ska det monteras
Bara fördela krämen (ta ur vaniljstången) mellan och ovanpå bottnar, toppa med flakes
Kyl nu tårtan nån timme så att krämen sätter sig något (går även att förbereda och FRYSA för att sen ta ut och tina någon timme innan servering)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
En kladdkaka toppad med chokladgrädde med daimkross, choklad och krossad daim. Allt hemmagjort och allergianpassat förstås.
Du behöver:
kladdkakan
2,5 dl socker
50g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
4 msk kakao
ca. 3 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse men går att variera oändligt, ett alternativ är enbart bovetemjöl)
1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 krm bakpulver
något att smöra och bröa en form med, mjölkfritt margarin och kakao exempelvis
Chokladgrädden
1/2 dl socker
1/2 dl kokosmjölk eller annan valfri växtdryck (alternativ vatten)
2 dl vispbar vegansk grädde, till denna föreslår jag tveklöst Schlagfix sötade på tetra eller annan vegansk grädde som ni tål fungerar
2 tsk majsstärkelse
1 tsk agar agar pulver (alternativt 3-4 gelatinblad om du inte vill ha det veganskt)
1 nypa salt
4-5 msk kakaopulver
Falsk daim (1/3 blandad i chokladgrädden och 2/3 att toppa tårtan med)
1 dl Kokosmjölk -ren, asiatisk och tillsatsfri
1 dl Ljus sirap
1 dl Strösocker
någon nypa salt
Mjölkfri choklad att doppa i/pensla med (ca. 100-150g)
200g mjölkfri choklad att toppa tårtan med
Gör så här:
Börja med daimen.
Blanda alla ingredienser förutom chokladen och koka upp. Låt puttra (håll koll så det inte kokar över) -koka tills ca 145-150 grader i temp (lite varmare än vanligt just för denna som sen ska blandas i grädden)
Häll upp (försiktig så du inte bränner dig) på bakplåtspappersklädd plåt och bred ut tunt, lås svalna helt
Smält chokladen och bred ut på daimen, låt svalna (kyl helst) igen
Nu kan du göra kladdkakan
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop socker och margarin med vätskan
Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen till vätskan, sikta gärna
Blanda ordentligt till en homogen smet
Häll ner smeten i en smörad och bröad form
Dra smeten verkligen ända ut i kanterna, slickepott är bra för detta -det som detta gör är att kakan reser sig mer jämnt och blir jämnhög över hela kakan (blir snyggare sen med toppingen)
Grädda i ca 35 minuter
Låt kladdkakan svalna innan du toppar
Dags för grädden.
Vispa samman kokosmjölk, socker, salt, agar (om du väljer att använda gelatin lägger du den istället i blöt) och majsstärkelse och koka upp tills tjocknad
Ta av och låt svalna (om du använder gelatin tillsätter du den urkramad och blandar i direkt efter att du tagit av från plattan, så att gelatinet smälter)
Vispa grädden hårt
Tillsätt kakao (sikta gärna) under vispning
Tillsätt också den avsvalnade kokosmjölksblandningen lite i taget
Nu hackar du upp daimen, vänd ner 1/3 i grädden och toppa kakan. Kyl!
Smält chokladen för topping över vattenbad eller i mikro (men rör om ofta och se till så att det inte bränns)
Friterade krispiga toasts med en saftig räktopping. Perfekt som förrätt eller tilltugg. Toasten består alltså av en brödskiva toppad med en räkpasta och ett täcke av sesamfrön (alternativt valfri panering) som sen friterats alldeles gyllene, krispig och samtidigt saftig. Magisk. Fungerar utmärkt att förbereda och förvara i frysen ofriterade för en annan dag.
Du behöver:
Valfritt bröd i skivor, valfri form (ex stansade eller delade). Jag har mängder av brödrecept på bloggen om du inte redan har någon favorit.
400g råa räkor (alltså inte kalla utan råa, jag köper frysta som jag tinar) –räkorna går att byta mot kycklingfärs för den som inte tål räkor
1 vitlöksklyfta (valfritt), pressad/riven
1 stjälk salladslök, finhacakd
valfritt med chili efter tycke
en nypa peppar och 2 nypor salt
1 msk Majsmjöl eller annat likvärdigt mjöl
1 msk majsstärkelse eller annat likvärdigt mjöl
1 krm bakpulver
ca 1/2 dl sesamfrön eller valfri panering för den som inte tål sesam (ex krossade cornflakes funkar utmärkt)
olja för fritering
Gör så här:
Börja med att stansa eller skära upp brödskivor till önskad form
Mixa sen räkorna till en slät massa
Blanda i kryddning, salladslök, lök, vitlök, ev chili samt mjöler + bakpulver
Bred på ett lager räkfyllning på brödskivorna, ca 1/2cm tjockt lager blir perfekt.
Vänd toasten med den kletiga räksidan nedåt mot en skål med frön eller panering för att täcka hela toppen
Hetta upp olja för fritering till ca 170-180 grader
Fritera med frösidan nedåt först och vänd sedan, fritera tills gyllene på bägge sidor
Ta ur och låt svalna något på bakplåtspapper
Servera med valfria tillbehör eller såser (personligen gillar jag srirachamajo här)
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
En kladdkaka som ger dig chansen att använda upp dina övermogna bananer på ett nytt sätt. Serveras här med banangrädde men valfri grädde, glass, bär eller sylt funkar också bra. Passar extrabra med chokladglass för er som gillar det 👌
Du behöver:
2 stora mogna (gärna övermogna och söta) bananer
100 g mjölkfritt margarin
2 dl socker
3 dl mjölblandning, ex 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse
3 krm xanthangummi
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
ett par nypor salt, hjälper verkligen till och förhöjer smaken
1 1/2 dl kokosmjölk eller annan växtdryck
Något att smöra och bröa en form med, ex margarin och majsmjöl
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält margarinet
Mosa/mixa bananen
Blanda alla torra ingredienser för sig
Blanda i kokosmjölk och margarin och dom mosade bananerna till dom torra ingredienserna och rör samman till en smet. Jag brukar inte riktigt gilla smet men den här är verkligen god 😋
Smöra och bröa en form
Häll smeten i formen och bred ut
Grädda mitt i ugnen i 25-35 minuter beroende av hur kladdig du vill ha den.
Ta ut och låt svalna, går iförsej utmärkt att servera iaf lite ljummen för lite friterad-banan-känsla. 👌
Banangrädden som jag serverade bestod av Schlagfix söta tetragrädde färgad med livsmedelsfärg och smaksatt med bananarom, makalöst gott 👌
Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.Veganskt.
Perfekt att ta till vid skåp- och skafferirens. Enkla att göra och otroligt smidiga att variera utifrån vad man tål och tycker om, eller vad man har hemma. Passar perfekt till mellis eller som snacks. Smidiga att ha med som matsäck.
8 bars
Du behöver:
5-6 dl torrvaror där helst åtminstone 1-2 dl är någon form av flingor/flakes som kan suga upp vätska och därmed stå för bindningen. Ett exempel är
1 dl boveteflingor eller krossade cornflakes (tänk på att 1 dl krossade motsvarar ca det dubbla i okrossade)
1 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön/pumpafrön eller sesamfrön/melonkärnor exempelvis
2 dl puffad quinoa/hirs eller hackat puffat ris exempelvis
1 dl hackad torkad frukt eller bär, aprikoser, russin, blåbär, jordgubbar, banan, tranbär mm
1/2 dl kokossocker eller farinsocker/muscovadosocker, går även att byta mot honung men är då inte längre veganskt
1/2 dl vätska, ex någon juice eller vatten
2 msk kokosolja eller mjölkfritt margarin
valfritt med 1/2 dl frösmör eller tahini exempelvis
ett par nypor salt
valfritt med annan kryddning så som ex kanel, kardemumma, vanilj eller kakao (kräver lite mer vätska)
valfritt med choklad att doppa i eller ringla över
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader
Blanda samman alla torra ingredienser (förutom sötningen) i en bunke
Koka upp sötning med vätska och olja/margarin, när allt smält samman tar du av från plattan och häller över dom torra ingredienserna
Rör samman allt, smaka av kryddningen
Häll müsliblandningen i en bakplåtspappersklädd brödform (eller annan valfri stor form eller portionsformar (i silikon exempelvis)
Platta till ordentligt, med hand eller sked/slev. Tätt packat ska det vara, verkligen!
Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
Ta ut och låt svalna, kyl tills helt genomkall -verkligen KALL ska den vara
Skär upp med vass kniv
Valfritt att doppa helt eller delvis i choklad eller bara ringla lite choklad över
Senaste kommentarer