Matsara

Allergivänlig Mat

Vaniljhjärtan

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En underbar klassiker. Spröd botten och lock av mördeg och en krämig vaniljfyllning. Förvånansvärt enkel att göra. Måste inte vara sådana här formar men är onekligen tjusigt.

12 st

Du behöver:

mördeg

  • 250 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara)
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl, 1 dl klibbrismjöl och 2 dl majsstärkelse men går att justera väldigt mycket till att bli både utan majs och ris också -exempelvis med mjöl av hirs, bovete, kokos, potatis etc)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver

fyllning

  • 4 dl kokosgrädde (Garants lila)
  • 1 dl socker
  • 1-2 nypor gurkmeja (För färg, inget måste)
  • 2 msk mjöl (ex majsmjöl -ger även fin färg, eller hirsmjöl)
  • 1-2 nypor salt
  • 2 tsk vaniljessens (eller vaniljpasta/vaniljpulver/vaniljsocker men justera mängden)
  • 2 krm agar agar pulver (går att utesluta men ger något bättre resultat)
  • margarin eller olja att smörja formar med
  • florsocker att pudra med

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda degen.
  2. Blanda samman margarin och socker
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta samman till en deg
  4. Plasta in degen och låt den vila i kylen 20-30 minuter
  5. Gör nu fyllningen
  6. Blanda samman samtliga ingredienser och koka upp under omrörning, låt puttra några minuter tills det tjocknar
  7. Ta av och låt svalna
  8. Smörj formarna rikligt med margarin eller olja
  9. Ta ut degen och kavla ut på välmjölat bakbord, kavla till ca. 3 mm i tjocklek. Täck formarnas bottnar
  10. Fördela fyllningen, blir ca. 1,5 msk/form
  11. Lägg på ett lock och förslut i kanterna (deg mot deg)
  12. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 15 minuter
  13. Ta ut, låt svalna bara någon minut innan du försiktigt (med hjälp av något som skyddar dig mot värmen) vänder ur hjärtat ur formen och låter den svalna uppochner
  14. Toppa med florsocker vid servering

Endivebåtar med tacolika fyllningar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Dessutom veganskt.

Underbart smakrikt, passar både som förrätt och som huvudrätt. Lite ”finare” variant på tacos. Endivebåtarna är fyllda med fooled pork, het bönröra (går även att byta mot majs), grönsaker, ajvar-majo respektive majo och syrad rödlök bl.a.

Du behöver:

  • envidesallad
  • fooled pork enligt recept HÄR (pulled jackfruit)

het bönröra

  • 1 tetra eller konserv svarta bönor, avrunnen
  • 2 chilifrukter, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressad
  • 1 lime, skal och saft
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • salt
  • svartpeppar
  • gurka, mycket fint hackad
  • tomat, mycket fint hackad
  • syrad rödlök enligt recept HÄR
  • McSara-dip (majonnäs) enligt recept HÄR alternativt annan falsk majonnäs
  • Ajvar relish
  • Tabasco

Gör så här:

  1. Förbered fooled pirken först, allt. Annat går fort att göra
  2. Dela upp endivesalladen i båtar i lägg i kallt vatten för bättre krisp
  3. Gör majonnäsen, mixa en del av majonnäsen med ajvar reliabilitet 50/50 för ajvar-majo
  4. Syra rödlöken enligt receptet
  5. Koka upp ingredienserna till bönröran, salta och peppra
  6. Sila av båtarna
  7. Servera ingredienserna varvade på varandra i båtarna

Morotskakerulltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Morotskaka i rulltårteformat. SÅ gott.

Du behöver:

kakan

  • 1 dl majsmjöl
  • 1/2 dl bovetemjöl eller klibbrismjöl
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1/2 tsk xanthan
  • 1,5 tsk pepparkakskryddor
  • 1,5 dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 1/4 dl neutral olja
  • 1 lite finriven morot (1 dl, EJ urkramad)

fyllningen

  • 100g violifes falska Philadelphia eller falsk färskost enligt recept HÄR alternativt mjölkfritt bredbart margarin
  • 1,5-2 dl florsocker
  • finrivet skal från 1 citron eller 2 lime
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 250grader och förbered en stor plåt med bakplåtspapper i botten. 
    Blanda alla torra ingredienser till kakan för sig och alla våta för sig
  2. Tillsätt vätskan till det torra
  3. Vispa snabbt eller vänd med slickepott tills du får en jämn smet (sväller lite efter några minuter men det behöver inte inväntas)
  4. Tillsätt moroten
  5. Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt)
  6. Grädda mitt i ugnen i 5minuter, INTE längre
  7. Ta ut
  8. Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt
  9. Toppa med socker och låt svalna HELT
  10. Lägg sen ett nytt bakplåtspapper ovanpå kakan och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå, stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  11. Gör fyllningen och bred ut, rulla försiktigt med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och låt bakplåtspapperet sitta kvar runt rullen för att hålla ihop den, tvinna eventuell ihop ändarna och ställ ”korven” i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering
  12. Skär upp med vass kniv

Veganbiffar o vegobullar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Vego variant på färsbiffar o färsbullar helt utan köptevarianter på hel- eller halvfabrikat för köttsubstitut. Två olika sorter, en med och en utan baljväxter. Kryddningen kan du förstås variera efter tycke.

Du behöver:

Nr 1, utan baljväxter

  • 250 g champinjoner, gärna sk. Kastanjechampinjoner
  • 1 stor eller 2 små sötpotatisar
  • örtsalt (ca 1 tsk)
  • lökpulver (1 tsk)
  • spiskummin (1/2 tsk)
  • chilipulver (1 krm)
  • Svartpeppar (1 krm)
  • vitlökspulver (2 krm)
  • valfri vinäger, 1 tsk
  • 2 msk mjöl (ex hirs-, bovete-, majsstärkelse eller klibbris-)
  • 3 krm fiberhusk
  • 1 dl finriven, urkramad morot
  • olja för stekning

Nr 2, med baljväxt

  • 250 g champinjoner, gärna sk. Kastanjechampinjoner
  • Ca. 200 g avrunna kidneybönor (1 burk/tetra)
  • örtsalt (ca 1 tsk)
  • lökpulver (1 tsk)
  • spiskummin (1/2 tsk)
  • chilipulver (1 krm)
  • Svartpeppar (1 krm)
  • vitlökspulver (2 krm)
  • valfri vinäger, 1 tsk
  • 2 msk mjöl (ex hirs-, bovete-, majsstärkelse eller klibbris-)
  • 3 krm fiberhusk
  • 1 dl finriven, urkramad fast potatis
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Om du gör nr 1, börja med sötpotatisen -skala och dela i små kuber, lägg i oljad ugnsform och kör in i ugnen på 200grader ca 15-20 minuter, tills den mjuknat -ta ut och låt svqlna
  2. Grovriv svampen
  3. Hetta upp en panna med Riklig mängd olja
  4. Fräs svampen tills i princip all vätska dunstat bort
  5. Krydda med kryddorna och vinägern, full eventuellt på med olja om torrt i pannan
  6. Stek svampen tills den får brynt yta, ta av och låt svalna
  7. Mixa sötpotatisen / bönorna (om du gör enligt nr 2) till puré, obs! Puré av ugnsrostad sötpotatis har bättre bindningsförmåga än vad puré av kokt sötpotatis har (om du överväger det)
  8. Blanda puré av bönor eller sötpotatis (ska vara ca 1,5-2 dl) med den smaksatta svampen, Fiberhusk och mjölet
  9. Vänd sist ner morot/potatis och rör ihop till en kletig smet -låt vila några minuter
  10. Hetta upp en panna, provstek eventuellt en bit av röran för att smaka av kryddningen
  11. Forma biffar eller bollar och stek i rikligt oljad panna på medelhög värme
  12. Vänd försiktigt men inte för tidigt då undersidan först behöver stabilisera sig
  13. Låt steka tills fin yta (obs! Om för varm panna blir ytan bränd innan det inre blir tillräckligt tillagat)
  14. Ta av. Du kan servera direkt eller ännu hellre låta stå för att stabiliseras en stund, går att förvara i kyl eller frys och värma på när önskas

Vegansk brylépudding med allergianpassning

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Vegansk brylépudding (creme caramel eller flan, kalla det för vad du vill). Så dallrig, så len, bara smälter i munnen. SÅ enkel att göra

3-4 portioner

Du behöver:

karamellen

  • 3 msk socker eller kokossocker
  • 3 msk mörk sirap (helst -ger både färg och smak) eller annan sirap
  • 1 msk kokosmjölk (garants rosa)
  • 1/2 tsk citronsaft (så att karamellen inte stelnar för mycket -går att utesluta)
  • 2 nypor salt, viktigt!

puddingen

  • 2 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • 1,5 dl kokosgrädde (garants lila)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk vanilessens/vaniljpasta eller använd vaniljsocker/vaniljpulver/urskrap ut vaniljstång
  • 2 msk Sötning i form av socker eller sirap (jag tar helst lönnsirap här)
  • 3 msk mjöl (jag tar hirs men klibbris eller majs bör vara likvärdigt, går även med stärkelse -ex. Majsstärkelse MEN blir något mer fast resultat)
  • 1/2 tsk agar agar pulver (tordes gå bra att ersätta med motsvarande mängd gelatin om man vill, då 3 gelatinblad men då är det ju inte veganskt längre)
  • 1 nypa eller två av salt, viktigt!
    ev. neutral olja för att smörja form

Gör så här:

  1. Börja med karamellen, blanda alla ingredienser och koka upp under omrörning. Ska bara koka en kort stund, så att allt socker löser sig
  2. Häll upp i botten av formarna och se till att hela botten täcks
  3. Låt svalna i rumstemperatur medan du gör puddingen
  4. Blanda alla ingredienser, förutom oljan (och gelatin om du väljer det) i en kastrull
  5. Koka upp under ständig omrörning tills det tjocknar, ska inte blir rejält tjockt utan lite som bechamel i konsistens (tar bara några enstaka minuter Max)
  6. Ta av, om du valt att använda gelatin istället för agar agar ska du tillsätta det men dom ska då ha varit blötlagda i 5 minuter i kallt vatten och urkramade -tillsätt då nu och rör runt tills dom smälter
  7. Låt nu puddingen svalna en del, men inte helt så den hinner stelna
  8. Smörj eventuellt försiktigt in formarnas insidor med oljat papper (beror på kvalitet på formar)
  9. Häll upp i formarna och låt stå i rumstemperatur tills avsvalnade, ställ sen i kylen och låt stelna till nästa dag
  10. Vid servering är det bara att försiktigt skära med kniv på kanterna för att lossa puddingen från formen (om den sitter fast) och välta upp på serveringstallrik
  11. Klart 👌

Citrontiramisu

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Vegansk

Med inspiration från Camilla Hamid har jag gjort en allergianpassad version.

ca 6 portioner

Du behöver:

kexen

  • 1/2 sats savoiardikex enligt recept HÄR

citrondopp för kexen

  • saft från 1 citron (du kan förstås göra en apelsincurd eller limecurd av samma recept men justera sötman)
  • rom-arom (valfritt men GOTT)
  • vit sirap (ta så mycket så att du är nöjd med vätskans sötma men ca. någon matsked)

fyllning nr 1, lemoncurd

  • 1 dl citronsaft (ca 2-3 citroner) + finrivet skal från citronerna
  • 1 dl socker (du kan förstås justera om du tycker det är för lite/för mycket)
  • 75 g mjölkfritt margarin, jag tar Floras bredbara
  • 2-3 msk mjöl, ex. hirsmjöl (eller klibbrismjöl, majsmjöl eller majsstärkelse) -jag använder hirs och tar den större mängden mjöl
  • 1 nypa salt (viktigt)

fyllning nr 2, den vita krämen

  • 200 g violifes falska färskostspread ELLER en sats av denna hemmagjorda variant enligt recept HÄR MEN skippa smaksättningen (förutom salt)
  • 2 dl florsocker
  • 1 msk lönnsirap
  • 2,5 dl kokosgrädde eller annan variant på vispbar vegansk grädde
  • valfritt med smaksättning med ex. vaniljessens eller vaniljpasta, rekommenderar starkt

Gör så här:

  1. Blanda samman citrondopp för kexen
  2. Gör curden. Blanda citronsaft, skal och socker i kastrull med mjölet och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Ta av från plattan och tillsätt margarinet 1 msk i taget, vispa däremellan. Salta sist och smaka av.
  3. Vispa samman fyllning nr 2, tillsätt grädden som du vispat för sig, till blandningen sist
  4. Doppa kakor lätt i citrondoppen och lägg i botten på en form -du kan även bara lägga kakor i en form och ringla över av citrondoppsvätskan
  5. Bred på lemoncurd och därefter den vita krämen
  6. Upprepa med kakor i citrondopp, lemoncurd och vita krämen på nytt
  7. Avsluta med att klicka ut lite sparade rester av curd och ringla lite mönster
  8. Ställ tiramisun att stelna i kylen, gärna över natten för bästa resultat men åtminstone några timmar.

Falsk färssås av zucchini, aubergine och svamp -toppad med chili”smör”

En vegansk och allergianpassad rätt, inte bara fri från kött, mjölk och ägg utan även fri från gluten och soja bl.a. Utan färdiga köpe-köttsubstitut.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 1 st normalstor zucchini
  • 1/2-1 normalstor aubergine
  • 300-400 g svamp (champinjoner och/eller portabello)
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré eller ketchup
  • 400 g passerade tomater (gärna Polpas och gärna med basilikasmak)
  • 2,5 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • salt (gärna örtsalt)
  • peppar (gärna 5-pepparmix)
  • 2 tsk balsamico
  • valfritt med en skvätt sojafri ”soja”
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken
  2. Riv zucchini, aubergine och svampen grovt på rivjärn
  3. Pressa vitlöken
  4. Hetta upp en panna
  5. Stek grönsakerna o oljad het panna tills vätska reducerats och kokat ur rejält
  6. Salta och peppra efter tycke
  7. Tillsätt tomatpuré, rör om
  8. Tillsätt balsamico och ev. ”soja” och rör om
  9. Tillsätt passerade tomaterna och kokosmjölken
  10. Koka upp och låt sen småputtra under lock i ca 30 minuter, rör om då och då -om det behövs, tillsätt lite vätska
  11. Smaka av kryddningen

Chili”smör”

Blanda samman 150 g mjölkfritt margarin (Floras bredbara) med 1/2 dl hackad persilja eller annan valfri ört, 1 vitlöksklyfta och 3 hela finhackade chilifrukter (spansk peppar). Tillsätt 1 msk olivolja och ett par nypor salt. Rör till homogen blandning. Forma med plastfolie och frys för att stelna. Skär skivor och toppa färssåsen med

Panerad aubergine på 2 vis

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Här följer 2 serveringsförslag för panerad aubergine, en med asiatisk touch och en mer husmanskostlik. Väldigt olika rätter men bägge väldigt goda.

Auberginen

Du behöver:

  • Aubergine
  • salt
  • peppar
  • bästa paneringen (fint mjöl att doppa i-ex majsstärkelse, frityrsmet av ex. majsmjöl, majsstärkelse, bakpulver och xanthan, ströbröd -ex. Polenta eller Oldas majs- eller rismjöl/grötpulver)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Skär av ändarna på auberginen och dela sen i tunna (Max 1/2 cm i tjocklek) skivor på längden (inte slantar på brädden), dela eventuellt varje skiva i två
  2. Lägg skivorna på plan yta, salta bägge sidor och låt stå några minuter för att suga ur beska och vätska
  3. Torka av med hushållspapper
  4. Följ recept enligt bästa paneringen. D.v.s. vänd auberginen i fint mjöl, doppa/ vänd i frityrsmeten och sist i paneringen
  5. Låt vila ett tag för bästa fäste av panering, under denna tid kan du göra tillbehören
  6. Stek aubergineskivorna i oljad medelvarm panna tills krispiga och gyllenbruna. Klart ✅

Här har jag valt att servera den ena med mos, slät trattkantarellsås, gurka och lingonsylt och den andra med ris, stekta padrones och harisha-aioli.

Trattkantarellsås

Koka samman 2 dl grönsaksbuljong, 2,5 dl kokosmjölk, 1 tsk äppelcidervinäger, 1/2 dl lingonsylt, 2 msk trattkantarellmjöl. Salta och peppra efter tycke och red eventuellt av med valfritt glutenfritt mjöl (hirs, bovete, klibbris etc) som du först blandat med vatten.

Harisha-aioli

Padrones stekes i oljad panna med pressad vitlök tills lite ”sotade” och börjat mjukna

Citronkaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En saftig och ljus kaka med frisk smak av citrus. Du kan även blanda i lite mörka vallmofrön om du vill, det är en härlig kombination 😋

Du behöver:

  • 5 dl mjölblandning (ex 1,5 dl vardera av majsmjöl och hirs-/rismjöl + 2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 krm bikarbonat
  • saft och skal från 2 citroner -välj eko (saften bör bli ca 1/2 dl)
  • 2 tsk vaniljessens
  • 1 nypa salt
  • 2,5 dl socker
  • 1/2 dl olja (jag tycker personligen att en fin olivolja passar fint här, annars en neutral ljus olja)
  • 2 dl kokosmjölk
  • 1 dl vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig
  3. Blanda ihop samtliga ingredienser
  4. Häll upp i en bakplåtspappersklädd (alternativt smörad och bröad -ex. med olja och polenta – form)
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter
  6. Ta ut och låt svalna en aning
  7. Vält sedan ur formen och låt svalna helt innan du skär upp
  8. Toppa eventuellt med siktat florsocker vid servering

Kryddstekta sötpotatismedaljonger med krämig vitkål och rödlöksklyftor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

En väldigt spännande och annorlunda vegansk rätt av husmanskost-stil. Mycket smak. Väldigt gott. Följ gärna serveringsförslaget.

3-4 portioner

Du behöver:

sötpotatisen

  • 1 stor sötpotatis, gärna av smal och avlång variant
  • 2 msk mjöl (Ex hirs eller majs, inte stärkelse)
  • 2 msk olja + olja för stekning
  • kryddning efter tycke, jag ville ha mycket smak så tog 2 tsk spiskummin, 1 tsk örtsalt (herbamare), 1/2 tsk chilipulver. 1 tsk lökpulver, 1/2 tsk vitlökspulver, 1 krm mald kryddpeppar

vitkålen

  • 1 liter strimlad vitkål (eller spetskål) -ca. 1/2 normalstort vitkålshuvud
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk (Asiatisk tillsatsfri, inte ”dryck”)
  • 2 tsk mjöl (ex hirs, majs eller ris) för redning
  • 1 tsk senap
  • 1/2 dl riven pepparrot
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

till servering

  • Senap
  • Potatismos
  • Ärtor/ärtmix
  • Rödlöksklyftor som du stekt i olja tills lite glansiga

Gör så här:

  1. Skala sötpotatisen och skiva i medaljonger med 1/2 cm tjocklek.
  2. Ringla över lite olja över potatisen och massera in den (klister för kryddorna)
  3. Blanda samman kryddor med mjölet och strö över sötpotatisen, blanda runt.
  4. Stek sötpotatismedaljongerna o medelvarm (inte het) oljad panna tills dom får lite färg/yta och börjar mjukna (känns med gaffel). Klart ✅
  5. Gör nu vitkålen. Stek strimlorna först o oljad het panna någon minut, tills lätt glansiga.
  6. Salta och peppra
  7. Tillsätt pepparroten och sen kokosmjölk, senap, vatten och mjöl som du först blandat ihop för sig
  8. Rör samman och låt puttra lite i pannan några minuter. Klart! ✅
  9. Servera med moset, frästa rödlöksklyftorna, ärtor och SENAP! 😋
« Äldre inlägg

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑