Avokadofrallor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Själva degen är också vegansk.

Perfekt om du har överblivna avokados 😂😂 Vem har överblivna avokados? 😂😂 Närå. Men en väldigt god och otroligt mjuk och saftig fralla gjord på avokado som bas.

4 frallor

Du behöver:

  • 2 normalstora avokadon
  • 1 dl vatten
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk örtsalt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1/2 dl hirsmjöl/rismjöl
  • 2 krm bikarbonat
  • 2 krm xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • valfri topping (ex. Vallmofrön, sesamfrön, mald bipollen, flingsalt)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Mixa samman avokado och vatten till en slät mousse
  3. Tillsätt vinäger, örtsalt, vinäger och olja (totalt ska det bli ca 2 rågade dl mousse)
  4. Blanda samman alla torra ingredienser och vänd ner dom i den våta och rör ihop till en smet, låt vila 5 minuter så att den tjocknar
  5. Dela degen i 4 delar, ta försiktigt upp en och en och rulla till en boll (degen är mjuk och våt men ändå inte ”kladdig”)
  6. Vänd ovansidan på frallorna i valfri topping (den gäster pga våta utan) och lägg frallorna i bakplåtspappersklädd form/plåt
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter
  8. Ta ut och låt svalna åtminstone något
  9. Ät!!!

Veganska f*skpinnar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

När man inte kan köpa hel- o halvfabrikat men ändå får till en supergod falsk f*skpinne. 👌

Du behöver:

  • 4 dl blomkålspuré (kokad mixad blomkål) -ca 750g färskt blomkålshuvud
  • 2 dl majsstärkelse 
  • 1 dl majsmjöl
  • 3 tsk fiberhusk
  • 1 tsk mald/smulad kelp/sjögräs/noriblad (för lite havssmak)
  • 1 tsk örtsalt 
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 krm mald peppar (vit eller svart beroende av preferens)
  • 3 tsk fryst hackad dill
  • 1 krm bakpulver
  • bästas paneringen enligt recept HÄR (Följ receptet i länken: förfarande kräver fint mjöl att vända pinnarna i, frityrsmet att doppa pinnarna i, ströbröd -gärna av majsvariant)
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Börja med smeten som utgör f*sken. Det bästa är att man t.o.m kan förbereda den här någon eller några dagar i förväg och bara förvara i kylen. T.o.m riktigt långt i förväg och förvara i frysen 👌
  2. Först måste man fixa blomkålspurén OM man inte använder sig av en färdig blomkålspuré, bara dela blomkålen i bitar -koka tills mjuk, sila, mixa till slät puré.
  3. Låt svalna aningens så att ingredienserna som sen tillsätts inte skållas
  4. Du ska använda ca 4 dl blomkålspuré
  5. Rör ner alla resterande ingredienser och rör till en tjock smet, låt svälla en stund.
  6. Fyll smeten i en bakplåtspappersklädd form eller bred ut på bakplåtspapper på ett vis så att du får önskad tjocklek på dom blivande pinnarna. Frys i någon timme (eller så länge tills dagen då du ska använda kommer)
  7. Ta ut, om den bara varit fryst någon timme eller ett par så är det nu bara att skära upp i lagom stora pinnar. Har den varit fryst väldigt länge kan det med fördel väntas en stund så att den inte är helt genomfrusen.
  8. Bara skär upp och nu är det dags att panera.
  9. Följ recept för bästa paneringen, vänd pinnarna i fint mjöl, doppa i frityrsmet och vänd i allergivänligt ströbröd/krossade cornflakes/polenta etc.
  10. Stek i het panna med rikligt med olja
  11. KLART!

Äppelpajfritters

Utan mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt!

Ett snabbt, friterat alternativ som ersätter både äppelpaj och munk i ett. Serveras med glass, vaniljsås eller bara som det är. Perfekt efterrätt att ta till när man vill vara matsmart och ta tillvara lite skrumpna och lätt gamla äpplen 👌

Du behöver:

  • 2 äpplen, grovt rivna (färg, sort, med eller utan skal är valfritt) -ska bli ca. 2 dl grovrivet äpple
  • 2 msk valfritt glutenfritt mjöl (ex majsmjöl)
  • 2 tsk mald kanel
  • frityrsmet gjort av 1,5 dl glutenfri mjölblandning (ex 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse), 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk xanthangummi, 1 tsk vaniljsocker och 1-1,5 dl vatten beroende på val av mjöl, gärna kolsyrat vatten men absolut inget måste)
  • olja att fritera i, ex rapsolja
  • socker och kanel att vända i

Gör så här:

  1. Riv äpplet grovt, krama ur vätska
  2. Blanda äpplet med mjöl + kanel för smaksättning och för att dom ska bli mjölbeklädda på ett vis så att frityrsmeten fäster bättre
  3. Vispa ihop frityrsmeten och rör ner bland äpplet tills allt är en kladdig massa
  4. Hetta upp oljan till ca 170-180 grader
  5. Klicka ut lite av smeten i taget i oljan och fritera tills krispig och gyllene (vänd runt så att dom blir friterade runtom)
  6. Ta ur ock låt rinna av på hushållspapper
  7. Vänd eventuellt i socker eller i kanel/socker
  8. Servera

Ananasglass

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Har du inte investerat i en glassmaskin ännu så är tiden inne nu, på riktigt! Vid multiallergi och få/inga köpevarianter är glassmaskin verkligen revolutionerande för glassmöjligheterna. Visst går det att göra glass utan också, frys i bunke och vispa emellanåt. Men resultat nås dock både snabbare och blir bättre med maskin 👌 Liten ansträngning, sköter sig själv medan man äter middag -klar lagom till dessert. Här kommer ett otroligt enkelt recept på en tropiskt frisk variant. Med lite eller inget tillsatt socker.

Du behöver:

  • 1 hel färsk ananas, gärna riktigt mogen och söt (när skalet är nästan gulnat och ananasen börjar kännas lite mjuk.
  • 1 dl kokosmjölk (garants rosa) eller annan valfri växtdryck
  • valfritt med 2 msk sötning (socker, sirap)
  • skal från 1 lime

Gör så här:

  1. Dela ananasen, skär bort det taggiga skalet och det träiga partiet i mitten av frukten (ananasstocken).
  2. Dela ananasen i små kuber
  3. Mixa ananasen slät med kokosmjölk och eventuell sötning
  4. Tillsätt limeskal och smaka av
  5. Frys i glassmaskin eller i bunke och vispa emellanåt medan det fryser.

Mjuka bröd att fylla

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt.

Ett enkelt och tämligen snabbt jäst bröd som passar utmärkt att dela och fylla, antingen som matig macka eller som en del i middagen. Fungerar förstås som hamburgarebröd eller bara som smörgås också. Brödet är mjukt och med ett kort bett men ändå stabilt nog för att inte smula och gå sönder av fyllning och såser. Vi har exempelvis ätit den med pulled pork och i en tacos-variant. Recept kommer här på ert önskemål.

Du behöver:

  • 50g jäst
  • 6dl  vatten, 37-gradigt
  • 7 dl mjölblandning (exempelvis 3dl majsmjöl, 2dl hirsmjöl/rismjöl, 2 dl majsstärkelse)
  • 2 msk fiberhusk (pulveriserade psylliumfrön, här har det noterats att fabrikat kan variera)
  • 1tsk xanthangummi (om det redan inte fanns i mjölblandningen)
  • 1tsk salt
  • 2-3msk rumsvarmt mjölkfritt margarin/olja
  • 1tsk bakpulver

Gör så här:

  1. Börja med att smula ner jästen i en bunke
  2. Tillsätt vattnet och rör ut jästen
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt sen till degvätskan
  4. Arbeta (gärna med degblandare eller degkrokar) till en jämn men lite kladdig deg, arbeta några minuter så att fiberhusken hinner svälla
  5. Tillsätt sist olja eller margarin och arbeta in
  6. Låt degen jäsa i 30 minuter
  7. När färdigjäst, skopa ur deg med ett välmjölat decilitermått, en dl deg/bröd -blir 10 bröd (se videoklipp i länk)
  8. Lägg ut degen på bakplåtspappersklädd plåt och platta till med välmjölade händer
  9. Kör eventuellt över med kruskavel
  10. Värm ugnen till 225 grader
  11. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10 minuter, funkar med varmluftsugn för att påskynda processen också
  12. Ta ut och låt vila under bakduk.
  13. Dela (eventuellt mer som än ficka än rakt igenom) fyll och ät.
  14. Går att servera fortfarande varma, behöver inte svalna helt, och går att förvara i rumstemperatur -håller sig mjuka i flera dagar i försluten påse

Kiwisorbet

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt och sockerfritt. Nyttigt men gott.

Kiwisorbet på bara EN ingrediens.

Världens enklaste recept.

Du behöver:

  • Kiwi
  • Blender alternativt stavmixer

Gör så här:

  1. Bara skala kiwin och skiva den i tjockare skivor och frys.
  2. Ta ut och kör i blender tills du får till en mjuk och len sorbet. Man kan blanda i lite vatten om det är så att kiwin var av en torrare variant.
  3. Man kan förstås också blanda i lite sötning, men med riktigt mogna kiwin behövs det absolut inte.
  4. Har man ingen blender kan man köra tvärtom: skala och dela kiwin, mixa den slät och sen frysa den i glassmaskin eller i skål men vispa emellanåt medan det fryser.

Veganska f*skbullar i dillsås

Fritt från mjölk, ägg gluten och soja bl.a. Veganskt och således fritt från fisk.

För dig som antingen inte tål fisk eller som kanske helt enkelt bara väljer att inte äta fisk, men som vill äta något som verkligen påminner om fiskbullar i dillsås. Här är receptet för dig.

6 personer

Du behöver:

f*skbullarna

  • 4 dl blomkålspuré (kokad mixad blomkål) -ca 750g färskt blomkålshuvud
  • 2 dl majsstärkelse
  • 1 dl majsmjöl
  • 3 tsk fiberhusk
  • 1 tsk mald/smulad kelp/sjögräs/noriblad (för lite havssmak)
  • 1 tsk örtsalt
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 krm mald peppar (vit eller svart beroende av preferens)
  • 3 tsk fryst hackad dill
  • 1 krm bakpulver

SÅSBASEN

  • 5-8 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 5 pepparkorn
  • 1 hackad gul lök

SMAKSÄTTNING AV SÅSEN

Dillsås

  • 5 dl av såsbasen ovan EFTER att f*skbullarna kokats
  • 1 dl kokosmjölk av tillsatsfri sort, ex. Garants rosa (det kommer INTE smaka kokos)
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 1 tsk salt
  • Ca. 1 msk dill (jag använder fryst)
  • en nypa peppar
  • valfritt med skal från 1 citron (om man önskar en citron- och dillsås)
  • 3/4-1 dl glutenfritt mjöl (ex. klibbrismjöl eller bovetemjöl för redning)

Gör så här:

  1. Börja med f*skbullarna. Det bästa är att man t.o.m kan förbereda dessa någon ett några dagar i förväg och bara förvara i kylen.
  2. Först måste man fixa blomkålspurén om man inte använder sig av en färdig blomkålspuré, bara dela blomkålen i bitar -koka tills mjuk, sila, mixa till slät puré.
  3. Låt svalna aningens så att ingredienserna som sen tillsätts inte skållas
  4. Du ska använda ca 4 dl blomkålspuré
  5. Rör ner alla resterande ingredienser och rör till en tjock smet, låt svälla en stund.
  6. Med hjälp av mjölade händer eller mjölat matskedsmått skopar du upp smet i storlek av knappt en msk / boll, forma till en boll och låt vänta tills tillagning
  7. Nu kokar du upp såsbasen så den ger smak i vattnet, sänk temperaturen så att såsbasen precis sjuder
  8. Lägg ner blomkålsbollar, några i taget (Max så att botten i kastrullen täcks) och låt sjuda i någon minut vardera innan du fiskar upp (man kan försiktigt röra runt i kastrullen medan dom sjuder)
  9. Fiska upp och lägg på fat att vila
  10. När alla bollar sjudit klart gör du såsen
  11. Sila av såsbasen, behåll 5 dl av vattnet
  12. Blanda vattnet med kokosmjölk, margarin, kryddningen och mjölet för redning -vispa till såsen
  13. Koka upp såsen så att den tjocknar
  14. Lägg ner bollarna i den varma såsen för att värmas upp och ta smak av såsen
  15. Servera med potatis, potatismos eller risnexempelvis

Chokladpannkaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

4 personer

Du behöver:

  • 4 dl mjöl (ex 1,5 dl vardera av majsmjöl oxh hursmjök/rismjöl + 2 dl majsstärkelse)
  • 2 msk kakaopulver
  • 1/2 tsk xanthangummi eller det dubbla av fiberhusk
  • 2 tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver)
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 5 dl vätska, gärna 50/50 kokosmjölk/vatten eller annan valfri växtdryck
  • 1/2 dl olja eller smält mjölkfritt margarin
  • margarin/olja för stekning

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Tillsätt vätskorna och rör till en homogen smet
  3. Stek i oljad panna på medelhög temperatur på bägge sidor tills färdiggräddade

Banan- och chokladrulltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a. Kakan även bakad både utan rismjöl och utan majsmjöl. Veganskt!

Jag har ett recept på bananmums som är otroligt populärt, perfekt att ta till när man har lite övermogna bananer. Här kommer en variant på den fast i rulltårteformat. Tycker du om banan och choklad kommer du att älska den här.

Du behöver:

Kakan

  • 5 msk bovetemjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck)
  • 1/2 dl rapsolja eller annan valfri neutral olja
  • 1 riktigt mogen banan, ca 3/4 dl när väl mosad

fyllning (du kan även välja en chokladsmörkräm att fylla med, likt den som finns i originalreceptet för drömrulltårta)

  • 200g violifes spread eller en sats av den hemmagjorda varianten på färskost enligt recept HÄR
  • 1,5-2 dl florsocker
  • 3-4 msk kakaopulver
  • 1/2 dl kokosmjölk (garants asiatiska)
  • 1 banan, tunt skivad
  • Socker att toppa med
  • valfritt att toppa med vegansk grädde och mer skivad banan

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 250 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till drömtårtan
  3. Mixa/mosa bananen och blanda med resterande vätskorna
  4. Rör ner vätskorna bland dom torra ingredienserna och rör till en smet
  5. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt/form (ca. 20/25-30 cm i storlek / ungefär en halv ugnsplåt)
  6. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter
  7. Ta ut och dra av från plåten till en kall plåt eller till ett bord
  8. Låt svalna
  9. Blanda samman allt utom bananen till en fyllning, mixa gärna för att få en så slät fyllning som möjligt
  10. När kakan helt svalnat, toppa den med socker och vänd den genom att lägga ett nytt bakplåtspapper på bottnen och en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  11. Bred försiktigt på fyllningen, skiva banan tunt och toppa, bara på halva.
  12. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering
  13. Ta ut och servera eventuellt toppad med grädde och mer banan

Struvor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Äntligen fick jag efter lång väntan hem mitt nya struvjärn, så då var det helt enkelt dags 🥰 En struva är ett bakverk, en friterad kaka som bakas på struvjärn.

Först lite tips och trix.

  1. Du behöver förstås ett struvjärn, tänk att BARA hålla i själva handtaget när du väl börjat jobba -allt som är metall blir varmt.
  2. Det är inte så hemskt farligt eller svårt att fritera. Ha bara ett lock till hands. Termometer underlättar för att ha koll på oljans temperatur men är verkligen INTE ett måste. Jag berättar längre ner om hur du ändå kan ha koll på att det är tillräckligt varmt.
  3. Järnet ska hettas upp i oljan INNAN det doppas i smeten, innan VARJE struva. Detta kommer både att hjälpa smeten att fästa på järnet OCH se till att struvan släpper från järnet.
  4. När du tagit upp järnet med den färdiga struvan ur oljan, låt den vänta bara aningens innan du försöker lossa den (anledningen är att struvan är bara aningens mjukare o ömtåligare precis när den kommer ur oljan, men bara efter några sekunder är den mer stabil -återigen, se videoklipp)

ca 15 st struvor

Du behöver:

  • 2,5 dl mjölblandning (ex 1 dl majsmjöl, 1/2 dl hirsmjöl/rismjöl och 1 dl majsstärkelse) -blandningen går att justera utifrån vad man tål
  • 1 msk socker
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi eller 2 krm fiberhusk
  • 2 dl vätska (vatten, växtdryck eller blandning)
  • 1 msk olja
  • olja att fritera i
  • Socker eller kanel/socker att vända i

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser, tillsätt alla våta och vispa ihop till en smet
  2. Hetta upp oljan till ca 175-180 grader, oljan är färdig när man kan doppa i lite smet och den fräser till och ganska snabbt blir till en gyllenbrun krispig kula. (Se videoklipp som länkats längre ner).
  3. Doppa sen järnet i oljan och låt den hettas upp. Ta sen ur den och doppa i smeten men Obs! Inte för djupt, hela järnet ska inte täckas för då omsluter smeten själva järnet och går inte att lossa. (Se video)
  4. Håll järnet i smeten några sekunder, jag väntar tills den inte längre fräser av hettan (det gör att bättre mängd smet fastnar på järnet)
  5. Ta upp och doppa i oljan istället, när själva fräsandet avtar iaf aningens kan du lyfta och se om den blivit gyllenbrun. Hetare olja = snabbare tillagning och mörkare struva, blir det för mörkt -sänk värmen och/eller tillagningstiden
  6. Ta ut, vänta några sekunder -återigen eventuellt tills den färdiga struvan slutat fräsa
  7. Med hjälp av tång, lossa struvan ner på hushållspapper och låt stå
  8. Upprepa för fler struvor tills smeten är slut
  9. Vänd sist struvorna i socker eller kanel/socker

« Äldre inlägg

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑