Tigerkaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

En lättbakad, mjuk och saftig tigerkaka. Superbra klassisk fika.

Du behöver:

  • 3 dl socker
  • 4,5 dl mjölblandning, ex. 2 dl majsmjöl, 1,5 dl majsstärkelse och 1 dl rismjöl/hirsmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk xanthan
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl risdryck/kokosmjölk eller annan valfri växtdryck/vatten
  • 1 dl olja alternativt smält mjölkfritt margarin (avsvalnat)
  • 2 msk kakao i 1/3 av smeten 
  • Något att smöra o bröa med (ex mjölkfritt margarin eller olja + majsströbröd)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smör och bröa en form
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom kakao.
  4. Vispa i alla våra ingredienser
  5. Ta av ca 1/3 av smeten och tillsätt kakao, nu kommer den ljusa smeten att vara lösare än den bruna men det SKA vara så. Tillsätt inte mer vätska i den bruna smeten. Tack vare att den ena är mer ”stabil” kommer den att hjälp till att stabilisera kakan utan att man behöver tillsätta mer mjöl i hela smeten och riskera en torrare kaka.
  6. Varva choklad och vaniljsmet i formen. Dra eventuellt med en sked i för att skapa lite ”rippel”
  7. Grädda mitt i ugnen i 50-60 minuter
  8. Ta ut och låt svalna helt innan du tar ut formen
  9. Klart!

Magisk matsäck med hjälp av stekhäll från Dalum


Det kan uppfattas som reklam men för mig är det bara sanningen. Jag är noga med att tipsa och dela med mig när jag hittat något som förenklat och förbättrat det för oss, allt från produkter till platser. Det här är alltså tips och trix för er som är som vi -allergiker vars begränsningar hindrar oss från restaurangmat och diverse Quick-fix-köpe-produkter från butik. För er som lika som vi alltid får stå kvällarna och dagarna innan och tidiga mornar för att förbereda matsäck inför alla utflykter. Det HÄR är produkten som gav oss all den där tiden av förberedelser och planering åter, tid som vi nu kan lägga på allt det som känns viktigare -upplevelserna, naturen, barnen. Så mycket mindre stress. Så mycket mer spontana utflykter och måltider on-the-go. Den ger oss dessutom betydligt större variation på ”matsäcken”. Magisk!

Stormkök i all ära, vi har också sådana, men det här är friluftsliv och campingstyle 2.0. Så vad är det? Dalum säljer enkla och användbara produkter för utomhusmatlagning. Det som ni ser här är en stekhäll av lättviktsmodell tillverkad i Sverige av svenskt kvalitetsstål, den kommer i en specialanpassad
väska med ett unikt bärsystem som gör att kitet går att bära med sig på flera vis ut på utflykten. Den är otroligt LÄTT. Den används på antingen öppen eld eller med gasol. Väskan rymmer även ex. kniv, skärbräda, lite kryddor och köksredskap. Stenhällen har skruvbara/avtagbara ben. Hällen är lätt skålformad varpå du både kan steka på den och göra mer grytlika rätter och såser. Passar både för att grilla korv på men också för enkla luncher, fina middagar eller för desserter. Produkten är MAGISK! Vi kan idag inte tänka oss ett liv utan den. Vi spar SÅ mycket tid, tid som vi hellre använder på annat än att stå hemma och förbereda matsäck.

Nu kan vi bara handla livsmedel och ta med det vi vill ha hemifrån och stå i naturen och tillaga måltiderna på plats. Funkar lika bra i skogen som på en parkeringsplats eller rastplats. Så, mitt tips för i år. DALUM.

Tunna pannkakor på ris- och potatismjöl

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Jag har flera recept på pannkakor, både flera recept på tunna och recept på amerikanska, kokospannkaka och bananpannkaka bl.a. Min favorit är en tunn och rullbar/vikbar pannkaka vars recept du finner HÄR. Men utifrån en förfrågan gjorde jag ett recept enbart gjort av ris- och potatismjöl. Så. Här kommer den.

Du behöver:

  • 2 dl ljust rismjöl
  • 1 dl klibbrismjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1-1,5 tsk fiberhusk (lite beroende på fabrikat)
  • 1 tsk xanthangummi alternativt ytterligare 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 8-9 dl vatten
  • 1 nypa salt

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser först
  2. Vispa i vatten
  3. Kör eventuellt med stavmixer om du har klumpar
  4. Låt smeten vila 5 minuter
  5. Stek i het oljad panna
  6. Vänd INTE för tidigt, du ser på ytan att den börjar torka innan du kan vända
  7. Stapla färdiga pannkakor på varandra och låt vila några minuter
  8. Servera! Går att vika o rulla. Tunna härliga o supergoda

Grundrecept för tårtbottnar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Nytt recept både på både ljus och chokladsmakande tårtbotten. Lättbakad. Snabb att tillaga. SÅ god och saftig.

2 bottnar med 23-24 cm i diameter alternativt 3 med 18 cm. Bottnarna bakas var för sig, i flera formar för bästa resultat -d.v.s. inte i en form och sen delas.

Har tyvärr inga snyggare bilder på tårtbottnarna men vill ändå ge er tillgång till receptet nu. Så, baka själv och dela gärna foton. Vill ni så kan era tårtbottnar istället få pryda bloggens inlägg. ❤️

Du behöver:

ljus tårtbotten

  • 200g mjölkfritt margarin
  • 3 dl vatten eller växtdryck
  • 3 dl socker
  • 6 dl mjölblandning (ex 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl/hirsmjöl, 2 dl majsstärkelse)
  • 2 tsk xanthangummi
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • något att smöra o bröa en form med, ex margarin och majsmjöl

För chokladbotten, tillsätt 1/2 dl kakao till torra och 2 msk vatten till våta ingredienserna

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält margarin och blanda med resterande vätskan
  3. Blanda alla torra ingredienser för sig
  4. Rör ner dom våta
  5. Dela smeten jämnt i smörade o bröade formar
  6. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
  7. Låt svalna helt innan tårta monteras

Är du nyfiken på hur jag gjorde effekten med schackrutor inuti tårtan? SÅ enkelt men ändå effektfullt.

Dela tårtbottnarna enligt anvisning och montera varannan del ljus/brun både på höjden och bredden. Frågor? Hör av dig.

Persikokaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En mjuk och god kaka god precis som den är eller med grädde/glass.

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 1,5 vatten eller växtdryck
  • 1,5 dl socker
  • 3dl mjöl (ex 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2-3dl hackad persika
  • pärlsocker att strö på

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smält margarinet och låt svalna
  3. Blanda samman alla torra ingredienser för sig
  4. Tillsätt vätskan och margarinet och rör till homogen smet
  5. Vänd ner hackad persika
  6. Häll i smörad och bröad (margarin o majsmjöl duger gott o väl) eller bakplåspappersklädd form
  7. Toppa med pärlsocker
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter

Durrabröd med amaranth och potatis

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt. Utan ris, majs och bovete.

Här följer ett brödrecept på ingredienser som jag i regel inte använder men som jag ordnade fullständigt på förfrågan om specialanpassat bröd utifrån just dessa mjöler. Gör som frallor eller som limpa.

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 1/4 dl olja
  • 1 tsk salt
  • 5 tsk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk xanthangummi (obs. om xanthan inte funkar pga dess ursprung, byt mot ytterligare 3 tsk fiberhusk)
  • 3 dl durramjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 dl amaramthmjöl

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Tillsätt vätskan som du först värmt till fingervarm temperatur, rör ut jästen
  3. Tillsätt oljan
  4. Blanda alla torra ingredienser för sig och tillsätt till vätskan
  5. Rör till homogen deg, gärna med degblandare eller degkrokar
  6. Lägg degen i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd brödform eller i styckformar alternativt direkt på plåt och jäs EN gång, jäs ca 30 minuter
  7. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i 40-50 min för limpa, ca. 20-25 min för frallor

Gbg-bakelsen

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter, mandel. Vegansk.

Jag fick en förfrågan om att ingå ett samarbete med underbara Virginia Küst vars blogg ni finner HÄR för att ta fram en allergivänlig variant på den sk. Göteborgsbakelsen. Ursprunget beskrivs som ”en somrig bakelse bestående av en mördegsbotten med mazarinfyllning toppad med passionscurd och passionsmousse”. Bara full med allergener. Så, vad får allergikern äta? Inte ett äpple iaf! Så här kommer min allergivänliga variant! Det kanske låter lite krångligt men jag kan lova att det var inte riktigt så svårt. Det bästa är att man kan göra ett moment i taget och arbeta sig fram mot en färdig bakelse över ett par dagar om man vill det. Alla komponenter går att kyla/frysa/vänta med och tas en i taget, förutom mirrorglazen som måste göras sist.

6-8 st

Du behöver:

mördegsbotten

  • 125 g mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjölblandning (ex. 1 dl vardera av majsmjöl, hirsmjöl/rismjöl och majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver

mazarinfyllning

  • 1,5 dl solrosfrön eller ljusa melonkärnor
  • vatten för blötläggning
  • 1/2 dl florsocker
  • 1/2 dl rapsolja eller annan neutral olja alternativt flytande eller smält margarin
  • 1/2 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
  • 3 msk mjölblandning (ex. 2 msk majsmjöl och 1 msk majsstärkelse)
  • 2 krm bakpulver
  • 1-2 krm bittermandelarom (smak av mandel utan mandel)

passionfruktscurd

  • 0,75 dl passionfruktspuré (färdig köpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)
  • 0,75 dl socker (du kan förstås justera om du tycker det är för lite/för mycket)
  • 3 msk mjölkfritt margarin, jag tar Floras bredbara
  • 2 msk mjöl, ex. hirsmjöl (eller klibbrismjöl, majsmjöl eller majsstärkelse)

passionfruktsmousse

  • 1 pkt schlagfix vispbara grädde alternativt annan allergivänlig och vegansk vispbar grädde
  • 1 dl passionfruktspuré (färdig köpt silad puré ur frysdisken för enkelhetens skull)
  • 1 tsk agar agar pulver (alternativt 3 gelatinblad om det inte ska vara veganskt)
  • 2 tsk mjöl, ex. majsstärkelse eller hirsmjöl
  • 0, 75 dl socker
  • 100 g violife creamy spread (eller annan vegansk falsk philadelphia)

mirrorglaze

  • 80 g mjölkfri vit choklad
  • 3 msk kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri)
  • 1 dl socker
  • 1 dl vit sirap
  • 1/2 dl kallt vatten
  • 0,75 dl hett vatten
  • 1,5 tsk agar agar

topping

  • förslagsvis lite schlagfixgrädde av sprutvariant alternativt spritsad kall vit choklad-tryffel
  • färsk passionsfrukt
  • rostat kokosmjöl (bara rosta kokosmjöl i torr panna tills gyllene), alternativt kokossocker
  • mynta
  • eller förslagsvis lite riven/hyvlad vit choklad, kanske bara en chokladbit

Gör så här:

  1. Börja med att välja formar, eller tillverka formar enligt bild. Klipp bort botten på extra stabila muffinsformar
  2. Börja med att lägga fröna i blöt, täck bara helt med kallt vatten och låt stå en stund.
  3. Gör mördegen. Blanda först samman socker och margarin. Rör sen ner resterande ingredienser och för ihop till en deg.
  4. Kavla degen på bakplåtspappersklädd plåt, gärna med plastfolie mellan degen och kaveln så att det inte fastnar. Stansa ut botten till formarna och lägg i botten på formarna. Skär ut sidor och lägg dessa i formarna. Se till att skapa en stabil mördegsskål i formen.
  5. Nu gör man mazarinfyllningen. Sila av fröna. Mixa fröna med resterande ingredienser förutom mjöl + bakpulver till en bara lätt grynig eller nästan slät massa. Vänd ner mjöl och bakpulver. Smaka av mängden arom.
  6. Fördela fyllningen i formarna.
  7. Grädda mitt i ugnen på 175 grader i 20-25 minuter
  8. Ta ut och platta till mazarinfyllningen, låt nu mazarinskålarna svalna
  9. Gör passionfruktscurd. Blanda alla ingredienser förutom margarin och koka upp under omrörning tills det tjocknar. Ta av och vispa ner margarinet 1 msk i taget. Låt svalna
  10. Fördela curd på mazarinerna, om överskott -spara till senare moment (men inget måste)
  11. Gör moussen. Vispa samman puré, agar, socker och mjölet och koka upp under omrörning. Om du istället vill använda gelatin så lägger du den i blöt i kallt vatten 5 minuter innan du gör moussen och bara skippar agar. När purén kokar upp och tjocknar i kastrull, ta av. OM du använder gelatin kan du nu vända i den. Annars, låt bara svalna något.
  12. Medan purén till moussen fortfarande är lite varm men inte het, mixa den helt slät med din violife.
  13. Vispa nu upp schlafix-grädden hårt, funkar nästan bäst om kylskåpskall. I slutet kan du tillsätta lite i taget av purén och fortsätta vispa. På så sätt vispas purén in i grädden och hela grädden kommer att få smak av passionsfrukt. Valfritt med karamellfärg här.
  14. Lägg moussen i formar, toppa eventuellt med lite curd, och frys tills stelnad.
  15. Nu är det dags att göra mirrorglaze
  16. Börja med att vispa samman det heta vattnet med agar och låt stå och svälla
  17. Koka upp sirap, det kalla vattnet och socker tills det börjar bli lite lätt sirapslikt, ha koll, rör om och ta av efter några minuter på hög temp -ska absolut inte mörkna, ta genast av om du ser att sirapen börjar skifta i färg.
  18. Ta av från plattan och tillsätt försiktigt agarblandningen, vispa och koka upp under omrörning. Låt puttra någon minut.
  19. Hacka upp chokladen och lägg i en värmetålig skål tillsammans med kokosmjölken
  20. Häll den heta sockerlagen med agar över choklad och kokosmjölk och låt stå nån minut så att chokladen smälter, rör sen runt till en jämn blandning
  21. Sila av och låt svalna till åtminstone fingervarmt
  22. Ta ur moussen ur formarna och doppa i mirrorglaze alternativt ställ moussen på galler och häll mirrorglazen över
  23. Toppa den glazerade moussen på mazarinen och dekorera. Moussen kommer på kort tid att mjukna igen. Nu kan bakelserna förvaras i kyl.

Asiatiska sötpotatisnudlar med kyckling och grönsaker

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Utan ris och majs dessutom

Det här är en otroligt enkel och väldigt god asiatiskt inspirerad rätt fri från väldigt många allergener. En rätt som både är barnvänlig OCH som enkelt bara kan toppas med hetta och ytterligare krydda för mer ”vuxen” smak. Man kan också variera grönsaker OCH proteinet väldigt mycket.

Nudlarna från Taste from Asia har en underbar konsistens, mina barn gillar inte utseendet när dom är alldeles genomskinliga men med den här rätten dränkta i en lätt färgad sås är alla förtjusta i dom.

4-6 personer

Du behöver:

  • 200 g okokta sötpotatisnudlar (Med Taste from Asia är det 1 paket) -ingredienserna till just det här märket är SÅ bra, bara sötpotatis och salt
  • valfritt protein, exempelvis 2 kycklingbröstfiléer (man kan även ta ex entrecote, lövbiff eller räkor)
  • olja för stekning

Valfria grönsaker men jag föreslår

  • 1 stor gul lök
  • 2 dl hackad pak choi eller annan valfri kålsort
  • 1-2 dl bambuskott (konserverade men obs på innehållet)
  • 2 dl skivade champinjoner eller annan valfri svamp

Kryddningen går att variera men jag tycker bäst om

  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • örtsalt
  • svartpeppar

Såsen består av

  • 2 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsatsfri variant
  • 1 dl buljong, gärna en smakrik sort (går att använda sig både av köpt fond/vatten eller en hemmagjord buljong)
  • 2 tsk vinäger (gärna balsamvinäger om du har)
  • 2 msk sojafri variant på sojasås (ex. från Rene voltaire, coconut aminos)
  • valfritt med 1-2 tsk sambal oelek

Toppa eventuellt med

  • chili
  • sesamfrön
  • sesamolja
  • tabasco
  • salladslök

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda alla grönsaker, skala och skär löken i skivor, dela kålen, skiva svampen o.s.v. Lägg alla grönsakerna för sig.
  2. Skala och riv vitlök + ingefära och lägg för sig
  3. Koka pasta enligt anvisning
  4. Medan pastan kokar kan du krydda det valfria proteinet med salt och peppar, stek i panna på hög värme på bägge sidor i panna tills genomstekt (kycklingbröst kan man ex välja att banka ut innan för att det snabbare ska tillagas)
  5. Ta av köttet och låt vila
  6. Stek alla grönsaker i olja, krydda med örtsalt och peppar. Vissa grönsaker ska förstås tillagas längre tid och börja då med dessa. Med alternativet ovan börjar jag med svampen, när den är klar egentligen tillsätter jag lök och pak choi, bambuskotten behöver senare egentligen bara bli varma. Sist tillsätter jag ingefära och vitlök och låter det ge smak.
  7. När pastan kokat, sila av.
  8. Medan pastan ligger i durkslaget kan man göra såsen i kastrullen.
  9. Blanda kokosmjölk, falsk soja, vinäger och buljong (eventuell sambal oelek) och koka upp -smaka av
  10. Vänd tillbaka pastan i såsen
  11. Skär upp proteinet i lagom stora bitar och vänd ner med pastan
  12. Servera toppad med grönsaksblandningen
  13. Toppa sist med eventuell topping

Tomat- och avokadosallad

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Så makalöst enkelt och SÅ gott. Så saftigt att sås nästan blir överflödigt (skrev jag verkligen det där? 😂😂) 🙈🙈 Det är sant!

Du behöver:

  • 2-3 avokado
  • 1 rödlök
  • Ca. 100-150 g cocktailtomater eller 2 kvisttomater
  • 1,5 msk olivolja
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • vakfritt med 1 tsk sötning (ex socker) men är enligt mig inte nödvändigt
  • Salt
  • peppar
  • 1 dl hackad valfri färsk ört (persilja eller basilika tycker jag passar otroligt bra)

Gör så här:

  1. Skär upp avokado och tomater. Avokado i större bitar än tomaterna.
  2. Skala och finhacka löken och finhacka
  3. Blanda avokado, tomat och lök
  4. Häll över vinäger, olja och eventuell sötning och blanda
  5. Tillsätt sist örterna och röd snabbt runt
  6. Klart!!

Tips! Det går att blanda i mycket mer. Allt ifrån färsk babyspenat till falsk fetaost eller frön exempelvis för variation.

Avokadomajo

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Ett supersnabbt och gott sätt att få till en sås som är som en blandning mellan majonnäs och guacamole, allt i ett med avokado som bas. Går att smaksätta med ganska mycket men jag föredrar helt klart lime/citron och någon ört.

Du behöver:

  • 2 avokado
  • 1 vitlöksklyfta (valfritt)
  • 2 tsk citronsaft eller limesaft
  • 1 tsk äppelcidervinäger (eller mer citrus)
  • valfritt med 1 tsk senap
  • 1-2 dl neutral olja
  • 1 dl valfri färsk ört, ex basilika eller persilja
  • Salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Dela och kärna ur avokadon
  2. Mixa samman samtliga ingredienser förutom örter och olja, mixa slät
  3. Mixa sen i oljan lite i taget, du behöver inte riktigt strila i oljan jätteförsiktigt alls eftersom att avokadon enkelt ger dig en stabil emulsion, så det skär sig inte särskilt lätt -men du kan ta 1/3 dl åt gången
  4. Smaka av med salt och peppar
  5. Mixa i eventuell ört, på bilden ser ni naturell variant
« Äldre inlägg

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑