Matsara

Allergivänlig Mat

Entrecote på blomkålsmosbädd med ugnsrostad jordärtskocka och små-lök

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Här kommer ett förslag på en hel festligt rätt komponerad ur diverse recept på bloggen men med ett par tillägg till tillbehören. En rätt med många komponenter men där allt kan förberedas i förväg. Bara köttet bör göras inför servering.

Du behöver:

  • En skiva entrecote per person (eller ryggbiff, rostasfilé eller annat favoritkött)
  • Blomkålsmos enligt recept HÄR
  • Smålök
  • Jordärtskocka
  • Olja (ex. Olivolja)
  • Salt
  • Peppar
  • Aluminiumfolie eller stekpåse
  • Svartvinbärssås enligt recept HÄR
  • Vitlökssmör enligt recept HÄR

 

Gör så här:

  1. Blomkålsmoset kan du förbereda enligt recept och enbart värma vid servering
  2. Smålöken skalar du hel, saltar och pepprar och lägger i ett foliepaket eller i en stekpåse -klar för ugnen (förberedd)
  3. Jordärtskockan tvättar du, behöver INTE skalas (även om du får om du vill men jag föredrar det med skal) och delar i halvor (förutom om dom är riktigt små) och lägger i en ugnsfast form och saltar, pepprar samt ringlar över olja -klar för ugnen (förberedd)
  4. Förbered såsen enligt recept, bara att värma vid servering
  5. Förbered vitlökssmör och frys eller kyl
  6. När det är dags för middag sätter du ugnen på 175 grader och kör in både smålöken och jordärtskockorna, låt gå i ugnen i ca. 20-30minuter, tills mjuka
  7. När jordärtskockan och löken mjuknat, då är det dags för köttet
  8. Hetta upp en panna med rikligt med olja, ha gärna även i en stor klick mjölkfritt margarin av den godare sorten (exempelvis Floras)
  9. Salta och peppra köttet
  10. Nu är det upp till dig hur välstekt du vill ha, jag gillar mitt kött medium så jag kör oftast kanske max 45sek-1minut/sida. Vänder köttet enbart en gång för bästa resultat. Efter vändningen brukar jag ösa med oljan/margarinet med hjälp av en sked på den redan brynta sidan för att behålla köttet saftigt. Tar av köttet och låter det alltid vila kanske några minuter
  11. Medan köttet vilar, värm såsen och blomkålsmost
  12. Skär upp köttet och lägg upp

Passionsfruktsglass

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja

Snabbt, enkelt och gott

Du behöver:

  • 200 g passionsfruktspuré, köp med fördel en färdig puré och av ren sort -gärna redan fryst som denna
  • 2-4 msk sötning (florsocker eller honung)
  • 1 dl kokosmjölk
  • gärna 2 krm Xanthangummi men går att skippa
  • stavmixer eller blender

Gör så här:

  1. Mixa samman den frysta purén med kokosmjölken och söta efter smak
  2. Mixa sist i xanthan för lite luftighet
  3. Färdig att serveras genast eller frysas för senare tillfälle
  4. Ta fram en liten stund innan servering om du förvarat länge i frysen

Semmelpaj

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En paj med spröd botten, fyllning av gräddad falsk mandelmassa och topping av vegangrädde och spröda toppar.

Du behöver:

Degen

  • 1 sats pajdeg enligt recept HÄR
  • 2 tsk mald kardemumma

Fyllningen

  • 1 sats mandelmassa enligt recept HÄR
  • 3 msk kokosmjölk eller annan växtdryck
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 krm xanthangummi
  • 1 krm bakpulver

Topping

  • Valfri vegangrädde (recept på kokosgrädde finns HÄR)

Gör så här:

  1. Förbered mandelmassan
  2. Gör iordning degen
  3. Tryck med mjölade händer ut degen i en pajform MEN spara lite lite deg för att rulla ihop några bollar, platta ut på bakplåtspappersklädd liten form och platta till (blir topparna)
  4. Blanda samman fyllningen -fyllningen ska vara bredbar
  5. Fyll pajen med mandelmassafyllningen
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 25minuter (börjar bli aningens gyllenbrun på fyllningen) -topparna kan du ta ut efter kanske 10 minuter
  7. Ta ut även  pajen och låt svalna
  8. Toppa med grädde, topparna och florsocker

Superenkelt bovetebröd

På bilden ser du limpor i miniformat (portionsstorlek)

Fritt från mjölk, ägg, gluten, jäst och soja bl.a.

Ett bröd gjort på enbart bovete som mjöl. Eliminerar således även ris och majs vilket jag i vanliga fall baserar recepten på. Har dock testat och receptet fungerar även att översätta till andra mjöler. Man kan alltså använda receptet för att gör på majsbas eller risbas också bl.a. Receptet är utan jäst och går snabbt och enkelt att röra ihop, sleva i formar och grädda -inga kladdiga händer. Ger oerhört gott, lätt och luftigt, mjukt bröd. Variera smaken utifrån valfri kryddning. Du kan göra brödet både med och utan sötning. Vald storlek på brödet avgör gräddningstiden, går att göra som styckbröd eller som limpa (då dubbel sats). Flera av ingredienserna går att byta ut, fråga bara så hjälper jag dig. Receptet är dock i grunden gjort just för att ge så lite ”bismak” av bovete som möjligt.

ca. 6 st frallor

Du behöver:

  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk xanthangummi eller ytterligare 1 tsk fiberhusk
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk brödkryddor (valfritt) eller exempelvis enbart mald ingefära
  • 1 tsk vinäger
  • 1/2 dl juice (förslagsvis äpple eller apelsin/clementin -antingen juice eller färskpressad saft)
  • 1,5 dl vatten
  • 1/2-1 dl osötad puré/mos av frukt – förslagsvis äpple, päron eller lingon (köp exempelvis barnmatsburk eller koka upp, låt svalna och mixa). OBS! 1/2 dl om du väljer att använda sötningen nedan och 1dl om du avstår sötningen
  • 0-1/2 dl sirap (mörk för mer smak, ljus för mild smak)  OBS! om du avstår sötningen ökas mängden av fruktpuré enligt ovan.
  • ev. olja för att smörja form samt för att pensla brödet

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig
  2. Rör samman torra och våta snabbt till en homogen och kladdig smet
  3. Stjälp eller sleva upp smeten i oljad form eller formar (jag föredrar portionsstorlekar) eller i silikonformar (behövs inte oljas)
  4. Platta till ytan
  5. Pensla brödet med olja
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 15-20 minuter för portionsstorlek
  7. Ta ut och ta gärna ur formarna
  8. Låt svalna åtminstone aningens men behöver inte svalna helt för att gå att skära

Len och lätt chokladpudding

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Gör puddingen med enbart chokladsmak eller med en touch av clementin/apelsin eller mint alternativt kaffe. Snabb och enkel att förbereda

2-3 portioner

Du behöver:

  • 1dl vatten eller saft från clementin/apelsin (+skal) eller starkt svart kaffe eller vatten med några droppar pepparmintsolja
  • 1 msk majsstärkelse/klibbrismjöl eller potatismjöl
  • 1 dl kokosmjölk av tillsatsfri god kvalitet (klart bäst resultat enligt mig) men funkar även med vatten
  • 2-3 msk kakaopulver
  • 2 msk lönnsirap (bäst enligt mig) eller annan sötning
  • 1 nypa salt
  • 1/2 dl neutral olja
  • 1 krm Xanthangummi eller 2krm fiberhusk

Gör så här:

  1. Blanda samman vatten/juice/kaffe med stärkelsen och koka upp till ”tapetklister”-liknande konsistens -låt svalna
  2. Mixa samman klistret med kokosmjölken och xanthangummit
  3. Tillsätt kakao, sötning och salt och fortsätt mixa
  4. Strila nu i oljan medan du mixar, det bildas nu en emulsion -len, lätt och luftig
  5. Häll ev. upp i formar redan nu
  6. Kyl ca 1h eller längre så att det stelnar en aning
  7. Klart
  8. Toppa med valfri topping vid servering

Boeuf Bourguignon

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och tomat bl.a.

En klassisk fransk vinkokt köttgryta som vi allergianpassat. Eftersom att helt säkert vin är svårt att hitta så gör vi  det t.o.m. utan vin, men du kan förstås använda vin för än mer ”äkta” smak. Själv använder jag röda sura juicer för en väldigt bra imitation.

Du behöver:

  • 1 kg högrev av nöt (eller annat kött för grytbitar)
  • olja för stekning
  • 2 msk klibbrismjöl eller annat fint mjöl för redning
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl stark (gärna outspädd) svartvinbärs- eller lingon/tranbärsjuice ELLER rött vin
  • 3 dl buljong
  • 2 tsk vinäger
  • vatten
  • 1 lagerblad
  • 1/3 kruka ( 1-cm-i-diameter-tjock knippe) färsk timjan + steksnöre
  • 8-10 st små steklökar
  • 1-2 nävar minichampinjoner eller samma mängd champinjoner i bitar
  • 100 -150 g bacon
  • 3 st normalstora morötter
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i grytstora bitar
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs på köttet för yta
  3. Salta och peppra
  4. Tillsätt baconen som du skurit i småbitar
  5. Tillsätt även schalottenlöken och vitlöken som du också skivat
  6. Rör om och låt allt brynas en aning
  7. Tillsätt mjölet och rör om
  8. Tillsätt morötter (som du skalat och skivat i ca 1 cm-tjocka skivor)
  9. Häll i buljongen, vinägern och juicen (vinet) samt ytterligare ev. vatten för att täcka alla grönsaker och allt kött
  10. Koka upp och skumma av
  11. Tillsätt lagerblad och även  timjan som du knutit till ett knippe med hjälp av steksnöre
  12. Sänk värmen och låt småputtra i ca. 2 h eller tills köttet är mört (beror en del på köttkvalitet)
  13. Svampen och steklöken kan du tillsätta när det är ca 30 min kvar
  14. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs
  15. Smaka av med ev. mer salt och peppar

Hjortronsorbet

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Blev bjuden på så makalöst god hjortronsorbet en dag så jag var bara tvungen att göra en variant här hemma också.

Du behöver:

  • 250g hjortron
  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 1 krm Xanthangummi (går att utesluta)

Gör så här:

  1. Koka upp hjortronen, mixa med stavmixer och sila ut purén -låt svalna
  2. Koka upp sockerlag med socker o vatten – låt svalna
  3. När allt svalnat mixa samman med xanthangummi
  4. Kör i glassmaskin eller häll i form och frys 4-6h
  5. Ta ut varje timme dom första 2-3 h och vispa runt (går att skippa men ger bättre resultat)
  6. Klart

Falsk yoghurt

Fritt från mjölk, ägg, gluten, kokos, nötter, mandel och soja bl.a.

Jag har redan sedan tidigare ett recept för yoghurt på majs- eller risbas ute på bloggen (HÄR). Detta är en ny ännu snabbare och enkel yoghurt utan probiotika och på valfri bas. Yoghurt på probiotika (ex. på kokosbas är himla gott och nyttigt men kräver tyvärr lite längre förberedelse och dessutom är det inte alltid lätt att hitta probiotika att köpa för multiallergiker.

Valmöjligheten för bas i denna yoghurt är också stor. I denna yoghurt använder du valfria frukter och/eller bär och därtill en valfri stärkelse i form av ris, majs eller potatis (antar att tapioka också bör fungera). INGEN sötning krävs. Om du vill söta gör du det men jag anser inte att det behövs, särskilt inte med rätt kombination av frukter/bär med naturligt söta smaker. Nedan får du ett par förslag (utan sötning).

Mango-clementin eller svartvinbär-hallon

Du behöver:

  • 1-2 dl fruktpuré (bara mixa valfria råa eller uppkokade  frukt/bär) -ex. MANGO (fryst mango som tinats och mixats) eller mixade uppkokade HALLON -mängden pure beror på tjockleken av pure och önskemål om tjocklek på yoghurten (mindre mängd = tjockare yoghurt är min favorit) TIPS! Uppkokade bär som fått svalna ger oftare en sötare smak
  • 1 dl vatten
  • 1 krm xanthangummi eller 2-3 krm fiberhusk
  • 1 dl neutral olja (ex. rapsolja, solrosolja eller kokosolja)
  • 1 dl valfri saft/juice från frukt/bär (pressa för hand, köp färdig juice -finns väldigt många bra juicer i mejerihyllan- eller gör i juicer) – ex. CLEMENTIN eller juice/uppkok av SVARTA VINBÄR
  • 1 msk stärkelse (majsstärkelse, klibbrismjöl, potatismjöl -antar även att tapiokamjöl fungerar)
  • stavmixer eller en riktigt bra blender
  • ev. bitar av frukt/bär om så önskas

Gör så här:

  1. Blanda juice/saft med stärkelsen och koka upp till tapetklisterliknande massa, låt svalna till rumstemperatur och stelna
  2. Mixa samman fruktpurén, vatten och xanthangummi eller fiberhusk. Låt svälla 5 minuter
  3. Tillsätt ”klistret” från punkt 1. och mixa till en rejält homogen lätt tjocknad vätska
  4. Strila i oljan i en tunn stråle medan du fortsätter att mixa hårt. På detta vis bildas en luftig och len emulsion i likhet som vid majonnäs men här med fruktig smak, perfekt som yoghurt
  5. Tillsätt eventuellt bitar av frukt eller bär (om så önskas)
  6. Klart!
  7. Färdiga att servera eller kyl

Önskar du söta kan du:

  1. Söta aningens med honung, agave eller florsocker i den färdiga produkten eller ännu enklare:
  2. Använda sötad juice/saft till ”klistret” eller sötad fruktpure

Kom ihåg att både äpple, päron, mango och banan bl.a är väldigt söta av naturen.

Förslag på smaker:

  1. Äpple/blåbär
  2. Hallon/jordgubb
  3. Mango/clementin
  4. Svartvinbär/hallon
  5. Blåbär/hallon

TIPS! Brämhults och Innocent bl.a. gör himla goda osötade juicer men kontrollera innehållet för det som är på bilden är inte alltid det som är i

Rostbröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett ljust, lätt och mjukt bröd som passar utmärkt både som den är också rostad. Funkar även utmärkt för fattiga riddare.

Du behöver:

  • 3,5 dl vatten
  • 25g jäst
  • 0,75 dl neutral olja (ex. raps)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 msk honung eller annan sötning
  • 1 tsk salt
  • 7 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl majsstärkelse och 1 dl klibbrismjöl)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • eventuellt topping (vallmofrön, boveteflingor, sesamfrön)
  • olja eller sirapsvatten för pensling

Gör så här:

  1. Värm vattnet till 37-gradigt
  2. Lös upp jästen i vattnet
  3. Tillsätt olja, salt, honung och fiberhusk
  4. Låt svälla
  5. Blanda samman mjölblandningen med xanthan och bakpulver
  6. Rör runt i degvätskan som stått o svällt
  7. Rör sen ner dom torra ingredienserna till det våta
  8. Arbeta degen några minuter med degblandare eller degkrokar på elvisp
  9. Degen ska vara fast men kladdig
  10. Häll ner degen i brödform som du klätt med bakplåtspapper
  11. Platta till så att det blir en jämn deg i formen
  12. Låt jäsa under bakduk ca 45-60 minuter
  13. Pensla ytan med olja eller sirapsvatten (för färg)
  14. Strö eventuellt på topping (sirapsvatten fäster topping bättre än vad oljan gör)
  15. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter
  16. Ta ut och ur formen
  17. Låt svalna innan du skär upp

Falska Polly-godisar

 

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Chokladdoppade Skumtoppar med smak av kola och arrack, falska Polly helt enkelt. Funkar dock utmärkt med annan smaksättning på skumtopparna också, förslagsvis mint 👌Ger i mängd uppskattningsvis 3-4 normalstora godispåsar, värt att göra mycket när man ändå gör.

Du behöver:

  • 1/2 dl kokosmjölk (eller annan växtdryck)
  • 1/2 dl ljus eller vit sirap
  • 1/2 dl farinsocker (ett strösocker men bättre kolasmak med farin) -obs. Kontrollera innehållet, vi kör stärkelsefritt farinsocker
  • 1-2 nypor salt
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • ca 15-20 stora marshmallows av godkänd sort, alternativt ca 100g av mini-marshmallows
  • olja att smörja bunke med
  • 3 krm arrack arom ELLER annan smaksättning, provade exempelvis att smaksätta en sats med några droppar  pepparmintsolja och en med tittifruttiarom, låt fantasin flöda men justera mängden smaksättning om du byter
  • Ca 4 dl florsocker (jag använder stärkelsefritt florsocker och får då tillsätta stärkelse själv,  fråga om du behöver hjälp med detta)
  • 200g mjölkfri choklad

Gör så här:

  1. Koka upp en kola av farinsocker, kokosmjölk, sirap,  salt och margarin
  2. Måtta upp marshmallowsen och lägg i en värmetålig skål som du först smörjt invändigt med olja
  3. När kolan når 120-122 grader tyst ca 5 minuter på högsta effekt på vår spis) eller klarar kultestet tar du av den från plattan och häller den över marshmallowsen, rör runt
  4. Nu kan du mikra marshmallowsblandningen i omgångar om 15 sekunder, och röra om däremellan, tills du får en jämn och fluffig marshmallowssmet. Tiden beror på typ och storlek på marshmallowsen.
  5. Smaksätt smeten med arrack eller annan arom
  6. Låt svalna en aningens och rör sen i florsockret en deciliter i taget tills du når en fast men seg och fortfarande lite kladdig deg, ska vara formbar
  7. Plasta in och kyl 30-60 mintills den stelnar
  8. Skär upp i önskad storlek på bitarna och forma som önskas
  9. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro, lite i taget under omrörning
  10. Låt chokladen svalna
  11. Doppa skumfyllningen i choklad och lägg på bakplåtsklädd plåt för att svalna
  12. Kyl
  13. Klart!
  14. Förvaras med fördel i kyl 👌
« Äldre inlägg

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑