Körsbärskaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a.

Här kommer ett magiskt recept på en mjuk kaka med körsbär och lätt smak av mandel men helt utan äkta mandel. Otroligt god som den är men fungerar också bra med exempelvis vegansk grädde eller vaniljsås. Körsbär går bra att byta ut mot andra valfria bär så som hallon, blåbär, jordgubbar eller en blandning, men själv älskar jag körsbär.

Du behöver:

  • 3 dl mjölblandning (ex. 1 dl vardera av majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse)
  • 1,5 dl socker
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1/2 dl vatten
  • 1,5 dl solrosfrön
  • 2-4 krm mandelarom (lite mer) eller bittermandelarom (lite mindre)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Något att smöra och bröa en form med, ex margarin och majsmjöl
  • 3 dl urkärnade och delade/hackade körsbär

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Smöra och bröa en form
  3. Smält margarin och blanda sen med kokosmjölk och solrosfrön, mixa till en slät/lätt grynig massa
  4. Tillsätt vattnet till fröblandningen
  5. I en bunke blandar du samman alla torra ingredienser. Vispa sen i vätskan.
  6. Tillsätt arom lite i taget och smaka av smeten.
  7. Häll upp smeten i formen. Toppa med körsbären och tryck ner dom lite i smeten.
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter
  9. Klart!

Semmelrulltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a. Vegansk.

Rulltårta är ett av dom enklaste och klart smarrigaste sätten att prova olika kombinationer och smaksättningar på allergivänligt fika med. Idag kör vi semla i form av rulltårta. En ljus, mjuk botten med smak av kardemumma. En fyllning av dels falsk mandelmassa, en mandelfri massa gjord av frön men smaksatt med mandelarom. Och en luftig stabiliserad vegansk grädde. Toppa tårtan med mer grädde och lite extra kardemumma. Ljuvligt! Skulle aldrig gå att gissa att den är ”utan allt”.

8-10 bitar

Du behöver:

botten

  • 1 dl + 1 msk majsmjöl
  • 1/2 dl klibbrismjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1/2-1 tsk mald kardemumma
  • 1,5 dl växtdryck
  • 1/4 dl neutral olja

fyllning nr 1 / falsk mandel

  • 1 dl solrosfrön eller melonkärnor
  • 1/4 dl kokosmjölk
  • 1 msk mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 nypa salt
  • mandelarom/bittermandelarom

fyllning nr 2 /stabiliserad vegansk grädde

  • 1 pkt (2dl) vegansk vispar grädde, förslagsvis schlagfix
  • 1/2 tsk agar agar eller 2 gelatinblad
  • 1/4 dl socker
  • 1/4 dl äppeljuice
  • 1 tsk majsstärkelse
  • socker att toppa rulltårtan med

Gör så här:

  1. Först av allt. Lägg fröna till fyllningen i blöt. Lägg bara i en skål och täck med vatten, låt stå.
  2. Börja sedan med bottnen. Sätt ugnen på 250 grader. Rör ihop alla torra ingredienser för sig och blanda sen i dom våta. Rör ihop till en jämn smet.
  3. Häll smeten på bakplåtspapperet och smeta ut jämt på bakplåtspapperet i ett tunt rektangelformat lager (ca 25×30 i storlek (halv ugnsplåt). Grädda mitt i ugnen i 5minuter
  4. Ta ut. Dra gärna över bakplåtspapperet till en ny kall plåt. Låt svalna HELT.
  5. Medan bottnen svalnar, gör fyllningarna. För fyllning nr 1. Sila fröna. Mixa samman fröna med samtliga resterande ingredienser med hjälp stavmixer, mixa till en slät massa, ställ undan.
  6. Gör nu fyllning nr 2. Börja med att koka upp juice, socker, majsstärkelse och agar under omrörning tills det tjocknar -ta sedan av och låt svalna. Det här kommer att stabilisera grädden så att den håller sig stabil i rulltårtan, dvs inte flyter ut så som vegansk grädde kan göra. Om du väljer att använda gelatin istället för agar ska du du enbart koka upp juice, socker och majsstärkelse medan du istället lägger gelatin i blöt. När gelatinet mjuknat och juice/socker/majsstärkelse kokat för att tjockna kramar du ur gelatin och vänder ner så att det smälter. Låt nu den här blandningen svalna.
  7. Börja att vispa schlagfix-grädden och vispa den hårt (med elvisp eller matberedare). Tillsätt sedan stabiliseringen lite i taket medan du vispar. Klart.
  8. Nu ska vi förbereda bottnen. Toppa den med socker och låt svalna HELT. Lägg sen ett nytt bakplåtspapper på bottnen och lägg en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst).
  9. Bred ut mandelfyllningen jämt. Sedan ca hälften av grädden. Rulla ihop tårtan tätt och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter.
  10. Ta ut, spritsa på resterande grädden. Toppa med lite mer mald kardemumma. Servera!

Runebergsbakelse

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Nötfritt och veganskt.

En bakelse som är som en blandning mellan muffins och mazarin. Underbart saftig och med lätt smak av kanel i kombination med mandelsmak och lite hallonfyllning, dock min variant helt utan någon äkta allergen mandel -all smak ur essens, gott men riskfritt.

10-12 st

Du behöver:

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 2 dl socker
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl solrosfrömjöl/malda solrosfrön (mandel för den som tål)
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1,5 dl majsströbröd
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 2 krm mandelessense
  • något att smöra och bröa styckformar med, alternativ formar som inte behöver smörjas

topping

  • 1 dl hallonsylt
  • 1 dl florsocker
  • 1/2 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman margarin och socker, tillsätt kokosmjölk och kanel + mandelessense.
  3. Tillsätt alla torra ingredienser förutom ströbrödet och rör till en homogen smet.
  4. Vändning ströbrödet också.
  5. Fördela smet i formar, gör en grop i mitten och fördela i hallonsylten. Spara eventuellt lite sylt för att toppa med efter gräddning.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.
  7. Blanda samman kristyr av florsocker och vatten, dekorera bakelserna med kristyr och eventuellt lite mer sylt när avsvalnade.
  8. Ät som dom är eller ännu hellre, med vegansk grädde.

Avokadopasta med tomatsås smaksatt med vitlök och salvia

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Avokadopasta som i gjord av avokado, inte toppad med avokado. Här kommer alltså ett underbart veganskt recept bestående av hemmagjord pasta på bas av avokado som serveras med en smakrik tomatsås. Förvånansvärt enkel att tillaga även om lyxig känsla.

2 portioner

Du behöver:

pastan

  • 1 stor mogen avokado eller 2 små, fungerar utmärkt med avokado som varit fryst också
  • lite vatten för att fylla ut mängden blöta ingredienser
  • saft från 1/2 lime eller citron
  • 1dl klibbrismjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tak fiberhusk
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • klibbrismjöl för utbak
  • vatten att koka i (gärna olja i vattnet också)
  • olja att ringla över

tomatsåsen

  • 300g cocktail- eller körsbärstomater
  • 2 dl kokosmjölk (eller annan växtgrädde alternativt passerade tomater)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda pastan. Mosa/mixa avokadon och koka upp den med citronsaft/limesaft och aningens vatten (mängden vatten ska vara tillräckligt för att totala mängden våta ingredienser tillsammans med avokadon ska vara 2 dl).
  2. Salta dom våta uppkokade ingredienserna och låt sedan svalna, se till att totala mängden våta ingredienserna är helt släta, om inte -mixa igen.
  3. När dom våta ingredienserna svalnat, blanda i dom torra och arbeta till en deg. Plasta in och kyl i 30 minuter.
  4. Ta nu ut och lägg på välmjölat bakbord, kavla ut och skär ut valfri form på pastan.
  5. Nu kan du låta pastan stå tills såsen är klar. Gör alltså såsen nu. Ta hälften av tomaterna och mixa samman med kokosmjölk och vinäger.
  6. Skär resten av tomaterna i halvor.
  7. Hetta upp en panna med olja och pressa i vitlök och lägg i alla salviablad.
    Tillsätt tomathalvorna och stek tills dessa mjuknat. Lägg sist i vätskan (kokos-tomat-blandningen) och låt putta några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Koka nu upp vatten för pastan. Koka upp och sänk sen temperaturen så att det precis sjuder. Lägg försiktigt i pastan och låt sjuda i bara ca 2 minuter. Håva upp eller sila av. Ringla över lite olja.
  9. Servera pastan med såsen.

Tahinisås

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En av våra favoritsport nuförtiden. En kall, lätt asiatisk, sås/dip som fungerar utmärkt för att piffa upp det mesta. Också väldigt god som dip till chips/nachos. Sesam tillhör en av dom 14 vanligaste allergenerna men faktiskt något vi tål. Kanske ni också? Känner mig dessutom rätt övertygad om att såsen skulle gå att göra med jordnöt, mandel eller cashew istället också. Om någon tål får ni gärna prova och återkomma.

Du behöver:

  • 2 dl vegansk majonnäs, antingen köpt eller förslagsvis enligt det HÄR receptet
  • 100 g Violife naturella creamy spread (lite som Philadelphia)
  • 2-3 msk Sriracha sås (eller chilisås)
  • 1 dl tahini/sesampasta/sesamsmör
  • saft från 1 lime
  • valfritt med lite tabasco
  • vatten för lösare konsistens, väl mängd efter tycke och utifrån hur du ska använda såsen (ex mer till salladsdressing och mindre till chipsdip). Mängden kan också bero på vilken majo du använt. Jag har i regel iaf 1/2-1 dl vatten i min.

Gör så här:

  1. Mixa samman samtliga ingredienser förutom vatten, avsluta med den för att slutföra konsistensen .

Tahinipannkakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En ny variant på amerikanska pannkakor med smak av tahini/sesamsmör. Ett bra proteintillskott till frukosten, tahini innehåller ungefär 17g protein per 100g. Sesam tillhör en av dom 14 vanligaste allergenerna men vi tål det och då passar vi på att använda det när mycket annat går bort.

12-15 pannkakor

Du behöver:

  • 1 stor banan
  • 1 dl tahini/sesamsmör (fungerar säkert utmärkt med jordnötssmör eller mandelsmör för den som tål)
  • 3 dl vätska, vatten eller växtdryck
  • 3 dl mjölblandning (ex 2 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse)
  • 2 msk olja
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 2 msk lönnsirap (eller honung men då är det inte längre veganskt)
  • 1 nypa salt
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser för sig.
  2. Mixa samman alla våta, inklusive banan och tahini.
  3. Häll dom våta över dom torra och vispa/mixa samman.
  4. Stek pannkakor i oljad panna på medelhög temperatur, ca 1/2 dl är lagom för en pannkaka.
  5. Servera. Gärna med lönnsirap.

Laxrulltårta

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Även mat kan se ut som efterrätt ibland. Alltid kul med lite nya roliga idéer. Här bjöd vi på en laxrulltårta av kallrökt lax, pepparrotssmakande falsk förskostfyllning, svarta sesamfrön och gurka.

8-10 personer

Du behöver:

  • 300 g kallrökt lax i tunna skivor
  • 1 hel gurka
  • 200g Violife naturella spread
  • riven pepparrot, mängd efter eget tycker. Iaf 3 msk tycker jag.
  • 2 msk svarta sesamfrön (går att skippa)


Gör så här:

  1. Lägg ut plastfolie på en arbetsyta.
  2. Hyvla gurkan tunt på längden. Undvik skivor med enbart skal (kassera) och även skivor med kärnhuset (mittendelen)
  3. Lägg ut gurkskivorna i en rad lätt överlappande
  4. Fördela ut laxen så att du täcker alla gurkor med tunt lager
  5. Mixa samman Violife och pepparrot. Smaka av.
  6. Bred ut på laxen.
  7. Strö på sesamfrön.
  8. Rulla ihop tight. Omslut med plastfoliet för att hålla formen och kyl åtminstone någon timme.
  9. Vid servering. Skär skivor med en riktigt vass kniv. Toppa eventuellt med mer sesamfrön.

Pepparkakskladdkaka med lingongrädde

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Du behöver:

  • 1 dl kokossocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 50g rumsvarmt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 2 msk kakao
  • ca. 2,5 dl mjölblandning (exempelvis 1dl vardera av majsmjöl och rismjöl/hirsmjöl och 0,5dl majsstärkelse alternativt totalmängd bovetemjöl)
  • 1/2 tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 msk pepparkakskrydda
  • 3 krm bakpulver (går att minska och skippa för mycket kladdigare resultat)
  • något att smöra och bröa en form med (ex margarin och majsmjöl)
  • veho-grädde och lingon

Gör så här.

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda samman socker, kokossocker och margarinet
  3. Tillsätt vätskan och blanda samman
  4. Tillsätt alla torra ingredienser och rör till en homogen smet
  5. Häll i smörad och bröad form
  6. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut. Låt svalna. Toppa med florsocker.
  7. Vispa vego-grädden och vänd ner tinade lingon. Servera.

2 olika juliga brysselkålssallader

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Och så förstås ett tips på brysselkål. Så otroligt underskattat tycker jag. Går att servera med otrolig variation. Här kommer 2 av mina favoriter. En kall och en varm.

Varm brysselkålssallad med senaps- och dilldressing

  • 500g brysselkål
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning
  • 1 liten rödlök
  • 1 granatäpple
  • dressing av 1 msk senap, 3 msk olivolja, 1 tsk vinäger, 2 tsk honung eller sirap, 2 tsk fryst dill)
  1. Ansa och dela brysselkålen
  2. Fräst i het panna i olja under omrörning, tills gyllene och mjuknade.
  3. Ta av och slunga med finhackade rödlöken och dressingen
  4. Blanda också med granatäpplekärnorna
  5. Klart

Kall strimlad brysselkålssallad med apelsin

  • 500g brysselkål
  • 1 apelsin
  • salt
  • peppar
  • 2 tsk vinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk lönnsirap
  • 1/2 dl pumpafrön
  1. Börja med att ansa och strimla brysselkålen, med kniv eller mandolin
  2. Riv över apelsinskal
  3. Dela apelsinen och pressa över saft från ena halvan, ta den andra halvan, skär bort skal och skär ut bara köttet och dela i små kuber
  4. Blanda apelsin med vinäger, olja, sirap och ner i salladen
  5. Smaka av med salt och peppar och rör ner pumpafrön

Saffranskaka

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt.

En mjuk klassisk saffranskaka. Så enkel. Så god.

Du behöver:

  • 1 paket saffran (0,5 )
  • 4 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl hirsmjöl/rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1 1/2 dl socker 
  • 1 krm mald kardemumma
  •  2,5 tsk bakpulver 
  • 1/2 dl neutral olja 
  • 1dl vatten eller valfri växtdryck
  • 1 dl färskpressad apelsinsaft (eller apelsinjuice, går även att byta mot mer vatten/växtdryck)
  • Pärlsocker
  • något att smöra och bröa en form med

Du behöver:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig
  3. Rör samman, vispa till en homogen smet
  4. Häll i smörad och bröad form
  5. Strö på pärlsocker
  6. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter
  7. Ta ut, låt svalna. Servera.
« Äldre inlägg

© 2022 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑