KOKOS

Kokos, kokos, kokos och återigen KOKOS! Vi älskar dig!

Det finns faktiskt ”mjölk” eller egentligen DRYCK baserat på många olika livsmedel från växtriket (både att köpa och att göra själv -se mer HÄR!). Men sanningen är att dom flesta dels är baserade på sådant som vår son  inte heller tål, innehåller tillsatser som han inte tål och/eller produceras i gemensamma lokaler och maskiner med andra livsmedel och därmed riskerar att vara kontaminerade. Därmed återstår för oss det som egentligen kanske inte ens är tänkt att vara en ”mjölkersättning” utifrån allergitänk. Den står ju inte ens på allergihyllan. Det är ändå vår (och många andras) räddning. Den magiska KOKOSMJÖLKEN!

Så… hur gör man då för att allt inte ska smaka just kokosmjölk?! Här kommer tipsen!

Nr. 1. Och det här är verkligen NUMMER 1!!!! KÖP REN KOKOSMJÖLK AV BRA KVALITET! (bra kvalitet är inte lika med dyrast). Inga sådana där innehållsförteckning vittnar om massa onödiga tillsatser. Det ska vara just KOKOSMJÖLK och ev. vatten. MINST 75% kokos tycker jag. Det man annars tror är ”kokosmjölk” innehåller OFTAST massa onödiga konserveringsmedel, emulgeringsmedel, förtjockningsmedel m.m. och dessa, dom ger faktiskt en bismak. Köp RIKTIGT fin kokosmjölk!

Nr. 2. SYRA. Syra gör underverk! Förslagsvis:

  • Vinäger (äppelcidervinäger är det jag använder mest tack vare dess ”renhet” utifrån allergener men också utifrån dess mest neutrala smak, MEN rödvinsvinäger, risvinäger, vitvinsvinäger,   balsamvinäger m.m åtminstone i mustiga maträtter är än bättre MEN OBS! se över innehållet) –passar utmärkt i både bak- och matlagning. MEST användbart!
  • Ättikssprit (funkar också) -exempelvis i rätter så som dillkött!
  • Citron (både saft och skal) –passar FRÄMST I bakning men ÄVEN i matlagning där citruskaraktär önskas (ex. citrus/dill-smak, citrus/fänkål, m.m.) -används hemma hos oss främst till citrus-kycklingrätter men för er som tål skulle jag nog rekommendera till fisk/skaldjur.
  • Lime (både saft och skal) –passar UTMÄRKT i  asiatisk matlagning (eller annan matlagning där lime-karaktär önskas, gärna i kombination med ingefära och chili) men annars i bakning
  • Juicer (äppeljuice, lingonjuice, tranbärsjuice, apelsinjuice) -både i bak och matlagning!

Nr. 3. SPÄ UT! Variera mängden kokosmjölk utifrån maträttens karaktär. Använd kokosmjölken för att ge rätten krämig och gräddig konsistens, använd dess fett för att binda och förhöja smaker MEN använd inte alltid BARA kokosmjölk. I vissa rätter är det viktigt att känna efter, att spä ut kokosmjölken (ex. med juicer eller vatten + redning, med tomatsås eller andra grönsakssåser). Särskilt bra i början medan man lär sig att neutralisera bort smaken.

Nr. 4. VANILJ (ÄKTA) -både från vaniljstång men även vaniljpulver. UTMÄRKT i bakning alternativt i dessert där kokosmjölk serveras som grädde (gärna i kombination med åtminstone citronskal)

Nr. 5. VITLÖK (färsk) -UNDERVERK i matlagning, även här i kombination med syra helst

Nr. 6. LAGERBLAD i kombination med syra (för såser/grytor)

Nr. 7. LÅNGKOK -neutraliserar bort mycket smak i matlagning

Nr. 8. TOMAT (krossade, passerade, färska, -puré) –i matlagning. Hemligheten är nog den naturliga syran!

Nr 9. KETCHUP/CHILISÅS -i matlagning! Återigen, hemligheten är syran MEN här får man också lite sötma (åtminstone i ketchup) MEN SE INNEHÅLLET!

Nr 10. KOMBINATION av syra/sötma, syra/sting, syra/hetta, – Ex. vinäger och en skvätt honung, eller ketchup o vitlök, lime och chili/ingefära

Nr 11. KAKAO (eller mjölkfri choklad) –I bakning och desserter. Kakao gifter sig MAGISKT bra med kokosmjölk.

Nr 12. ÖRTER (men i kombination med ex. syra eller tomat) –I matlagning. Basilika, mynta och dragon fungerar bäst enligt mig

Nr 13. PESTO (örterna gör det) – se recept för mjölk-/ost- och nötfri pesto här

Nr 14. Visa frukter och bär mer än andra (men gärna i kombination med syra eller örter) -ex. mango, ananas och tranbär. Mango i kombination med lime och ananas i kombination med mynta.

Nr 15. VITPEPPAR (fick påminnas av en annan mamma). Gärna då i vita såser sås som bechamel, men jag tillsätter också lite vinäger och riven MUSKOT.

Nr 16. SAFFRAN. Men gärna tillsammans med syra, min favorit här är tillsammans med apelsin.

Nr 17. GRÖNSAKER med mycket smak. Fänkål och stjälkselleri är perfekta.

Nr 18. SENAP Både syran och senapssmaken i senap neutraliserar. Gärna i kombination med vinäger. Använd dock inte så mycket senap så att hela rätten smakar senap (om du inte är ute efter senapssås exempelvis förstås)

Så… Det är bara att börja testa!

Fyller på listan med allt jag glömt bort allteftersom…

 

© 2016 – matsara.se

4 kommentarer till “Allt behöver faktiskt inte smaka kokos!”

  1. Karin westberg

    Stort tack för dessa tips! Grymt användbara. Har precis testat receptet på korv stroganoff med kokosmjölk och lillebror men även storasyster utan allergier åt med god aptit utan att märka någon skillnad från tidigare. Kul att kunna göra någon av de gamla favoritbarnrätterna trots att lillen är multiallergisk. Kokosmjölk år vår enda mjölk numera och det känns ju jättebra att inte allt måste smaka kokos.

    • Men vad roligt att höra ? Ja Korvstroganoff är en sån dör sak som lätt går hem ? Vi har också bara kokosmjölken att använda så glada med alla tips. Om du missat så glöm inte att man i många rätter kan använda mcsara-dipen som grädd/créme fraiche/-substitut också. ?

Lämna ett svar

XHTML: Du kan använda dessa taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>