Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En enkel kaka i långpanna med härlig smak av äpple eller päron. Går dock även att skippa frukten för en kanelkaka i långpanna. Mjuk kaka med bitar av frukt och en knäckig lät kolasmakande kaneltopping.

24 bitar

Du behöver:

Kakan

  • 6 dl mjölblandning, ex 2 dl vardera av majs, ris/hirs och majsstärkelse. Går dock att variera. Blanda mjöl och stärkelse för bästa resultat.
  • 4 dl socker
  • 200 g smält mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1 tsk Xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1 tsk mald kardemumma
  • ca 4 stora äpplen eller päron, blir 5 dl skalade och skurna små bitar/kuber av frukt

Kaneltopping

  • 1/2 smält mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl majsmjöl
  • 2 msk kokossocker (funkar med vanligt socker också men kokossocker ger lite kolasmak)
  • 1 msk kanel

pärlsocker att strö på

glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 2-3 tsk kallt vatten, tillsätt lite i taget tills du är nöjd med konsistensen på glasyren

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Börja med kakan
  3. Blanda samman alla torra ingredienser, vispa sen i dom våta och rör till en jämn smet
  4. Vänd ner skalade, skurna bitar av frukt
  5. Bred ut smeten på en/i en bakplåtspappersklädd långpanna
  6. Tör nu samman toppingen och ringla över kakan, rör runt toppingen så att den täcker kakan och även kan blandas en del med smeten under
  7. Strö på pärlsocker
  8. Grädda kakan mitt i ugnen i 30 minuter
  9. Ta ut och låt svalna
  10. När nästan svalnad, blanda samman glasyr och ringla över kakan