Blåbärscheesecake utan ugn och frys

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Fick ett önskemål om Cheesecake som inte är fryst utan enbart kyld, mer som mousse-variant. När en toppföljare ber om det, ja, vad svarar man? ”Okej” 😬 Blir en toppenbra dessert till nationaldagen, studenten eller midsommar. Väldigt svenska smaker med blåbär och (valfritt) syrenblomster. Du kan förstås skippa blåbärssmaken helt och köra naturell alternativt byta ut mot jordgubb, körsbär, hallon et.c. Ursprungsreceptet är veganskt också , stabilisering av fyllningen fås av agar agar, så gör inte med citrussmak för det gör att agar inte stelnar. Om du istället vill göra med gelatin finns mått även för det.

Du behöver:

botten

  • 125 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 1dl socker
  • 1msk lönnsirap
  • 2msk valfri växtdryck (här kokosmjölk)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl/majsmjöl och 1dl majsstärkelse
  • 1tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/3 tsk mald kardemumma (valfritt)
  • 1 msk kakao (valfritt)

fyllningen

  • 400g Violifes falska Philadelphia spread
  • 2,5 dl kokosgrädde (ren tillsatsfri)
  • 1 dl socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 tsk agar agar pulver (eller 6 gelatinblad, men då är det inte längre veganskt)
  • 1/2 dl blåbärssylt (valfritt)
  • syrenblommor maskrosblommor (valfritt)
  • blåbärssylt för dekoration, ca 2 msk

Gör så här:

  1. Börja med degen för botten
  2. Blanda samman margarin, socker, växtdryck och lönnsirap
  3. Tillsätt mjöler, xanthangummi, bakpulver, kakao och kardemumma och blanda till en jämn lös deg
  4. Med hjälp av välmjölade händer, fyll en pajform och även en bit upp på kanterna
  5. Kyl degen i formen medan du hettar upp ugnen till 175 grader
  6. Grädda pajdegen i mitten av ugnen ca 15-20 minuter, ta sen ut och låt svalna
  7. Börja med fyllningen
  8. Blanda kokosgrädde, agar, mjöl och socker i en kastrull och koka upp under omrörning
  9. Låt vätskan puttra ett pat minuter tills den tjocknar och fortsätt koka totalt åtminstone 2 minuter
  10. Ta av och låt svalna
  11. Mixa eller vispa ihop en violifeförpackning så att du blir av med alla eventuella klumpar, blanda denna med blåbärssylten
  12. Gör likadant med den andra violifen, mixa samman i egen bunke för att få bort klumpar
  13. När agar-lösningen svalnat HELT, vispa samman den lite (gärna med stavmixer) och blanda sedan 1,5 dl av den med blåbärsblandningen och resten med den neutrala violifen
  14. Fyll pajformen med blåbärsmixen först
  15. Toppa med den naturella
  16. Klicka på blåbärssylten och dra ut fina dekorativa former med hjälp av tandpetare
  17. Kyl i åtminstone 4 h men gärna över natten
  18. Dekoreta med syrenblomster och maskrosblomster, blir både vackert och är ätbart och bidrar med förhöjd smakupplevelse

OM du använder gelatin istället för agar agar, koka då upp kokosgrädde med socker och mjöl tills det tjocknar. Ta av från plattan och tillsätt gelatinblad som du först haft liggandes i blöt. Rör tills att dom smälter, behöver inte kokas upp mer.

2 kommentarer

  1. Annette Lerjéus

    Hej!
    Hur gör man när man inte tål majs?

    • Sara

      Själva degen är enkel att anpassa. Byt majsmjöl mot rismjöl och majsstärkelse mot potatismjöl. Tål du Violofes spread? Den kan ha delvis modifierad stärkelse av majs i vissa barcher men oftast och mest potatis (när jag ringt och kollat). Om inte är det denna som blir lite mer avancerad. Antingen gör man egen falsk färskost eller, om man tål, köper man en falsk färskost på sojabas eller havrebas. Mjölet i fyllningen skulle jag då byta mot exempelvis hirsmjöl eller klibbrismjöl.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑