Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Savoiardikex som man använder i tiramisu (vilket jag har flera olika recept för med olika smaker på bloggen) är underbara både i tiramisu men också att äta precis som dom är. Här följer en chokladvariant på klassikern. Du kan montera tiramisu med denna för en mer chokladig tiramisu. Även dessa kex går att göra till tårtbottnar enligt mitt senaste tips om Tårta på Kaka som du finner HÄR.

Kexen

Du behöver:

  • 250g rumsvarmt mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1,5 dl socker
  • Ca. 5 dl mjölblandning (ex.2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl/hirsmjöl och 2 dl majsstärkelse ELLER -utan majs och ris- med 2 dl hirsmjöl, 1 dl bovetemjöl och 1 dl kokosmjöl -JA, det blir bara totalt 4 dl då men kokosmjölet suger mycket mer vätska än andra mjöler)
  • 4 msk kakaopulver
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 krm xanthangummi (går att utesluta för den som inte tål men blir lite skillnad i resultatet, justera med aningens mer mjöl -INTE fiberhusk i det här receptet)
  • 1-2 nypor salt, choklad smakar alltid bäst med lite salt
  • florsocker att pudra med
Under bakningen kan man få skratta lite 💩😂

Du behöver:

  1. Rör samman margarin och socker till en mjuk blandning
  2. Blanda i bakpulver och sist mjöl, kakao + xanthangummi
  3. Arbeta degen/smeten med slickepott eller slev tills du får en homogent och spritsbart resultat
  4. Fyll i spritspåse utan tyll eller med tyll med stort hål
  5. Spritsa ut smeten till avlånga kakor med rejält avstånd till varandra, storleken är lagom i storlek som ett finger innan gräddning
  6. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 10-12 minuter
  7. Stäng av ugnen
  8. Ta ut och låt svalna lagom för att du ska kunna vända på kakorna, tar några minuter
  9. Kör in i ugnen i igen och låt torka på eftervärme för att bli helt spröda
  10. Pudra med florsocker

CHOKLADTIRAMISU

  1. Följ instruktioner enligt originalreceptet HÄR men du kan variera smakerna.
  2. För ca. 6 portioner behöver du halva satsen av savoiardikexen
  3. Fyllning kan du variera efter eget tycke. Använd exempelvis den klassiska fyllningen enligt recept HÄR eller den med chokladsmak enligt recept HÄR, du kan även ta båda delar, det gjorde jag.
  4. Du kan även välja att ha just banan eller varför inte vaniljkräm enligt recept HÄR alternativt exempelvis blåbärssylt mellan dina lager.
  5. I kaffedoppet valde jag här smaksättning med hasselnötsarom (helt fritt från hasselnöt)