Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett friterat enkelt och snabbt bakverk som påminner om en blandning mellan munk och fattig riddare. Uppskattat här hemma. Servera som det är eller med chokladsås, kolasås, glass eller frukter och bär exempelvis. Eller bara som det är 🤷‍♀️ Gammalt recept men lite justerat på senare tid

Till ca. 4pers

Du behöver:

  • 3dl vatten eller växtdryck (jag tar 2dl kokosmjölk av asiatisk ren sort och 1dl vatten)
  • 3 msk mjölkfritt margarin, jag tar floras bredbara (eller olja)
  • 1msk vaniljsocker
  • ca. 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl hirsmjöl/rismjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk fiberhusk
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Olja för fritering (ex raps)
  • Socker och ev. kanel att vända i
  • Spritspåse med stjärntyll (ju stadigare desto bättre)

Gör så här:

  1. Koka upp vätskan och margarinet i kastrull tills margarinet smält och låt sen svalna åtminstone aningens (kanske till ca. 60grader)
  2. Blanda samman alla torra ingredienser
  3. Rör ner vätskan bland dom torra ingredienserna och rör snabbt samman till en smidig och len smet
  4. Lägg över smeten i spritspåsen
  5. Värm upp oljan till ca 170 grader
  6. Spritsa ut längder och klipp av ner i frityroljan och fritera tills gyllenbruna och krispiga -jag spritsar ut i längder om ca 5mm i  tjocklek och dom sväller till det dubbla och lite mer (gör inte för tjocka för risken är att dom fortfarande är degiga inuti trots att ytan är krispig)
  7. Ta ur och låt rinna av på hushållspapper
  8. Vänd i socker eller socker/kanelblandning

Servera ex. med chokladsås enligt recept här eller kolasås enligt recept här