Matsara

Allergivänlig Mat

Drömtårta utan ”allt”

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja. Veganskt. Även fri från majs och ris bl.a.

Ja inte riktigt fri från allt förstås, något är den ju bakad på 😉 men ytterligare en variant utifrån ursprunget som du hittar HÄR med bas på majs och ris samt med xanthangummi. Denna även fri från dessa tre. Det var nämligen en liten ansträngning att göra en ny variant utan att ta till exempelvis andra baljväxter som bindning när xanthan togs bort. Detta var ett av få recept där man inte bara kunde byta ut mjölsort och xanthan utan sedvanlig standardregel. Därav eget recept för dom det kan behövas.

Du behöver:

Kakan

  • 5 msk bovetemjöl
  • 2 tsk fiberhusk
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 krm bikarbonat
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kakao
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl kokosmjölk (eller annan valfri växtdryck)
  • 1/2 dl rapsolja eller annan valfri neutral olja

Fyllningen (chokladsmörkräm -ev. med en touch av kaffe) eller så gör du vanlig smörkräm enligt receptet HÄR

  • 100 g mjölkfritt margarin, använd mjukt bredbart för bästa och godaste resultat (jag använder Floras blåa)
  • 2 dl florsocker
  • 2 msk kakao
  • VALFRITTT MEN SUPERGOTT 1 msk pulverkaffe (går att ta koffeinfritt) blandat i 1 tsk hett vatten och sen avsvalnat
  • socker att rulla i

Gör så här:

  1. Hetta upp ugnen till 250 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser till drömtårtan
  3. Rör ner vätskorna och bred ut på en bakplåtspappersklädd form (ca. 20/25-30 cm i storlek / ungefär en halv ugnsplåt)
  4. Grädda mitt i ugnen i 5 minuter
  5. Ta ut och dra av från plåten till en kall plåt eller till ett bord
  6. Låt svalna under tunn bakduk
  7. Blanda samman fyllningen
  8. När kakan helt svalnat, toppa den med socker och vänd den genom att lägga ett nytt bakplåtspapper på bottnen och en plåt eller en skärbräda ovanpå och stjälp över rulltårtebottnen på det nya bakplåtspapperet istället så att ovansidan hamnar nedåt och dra bort papperet som legat underst (nu överst)
  9. Bred försiktigt på fyllningen
  10. Rulla med hjälp av bakplåtspapperet ihop tårtan tätt (kortsida mot kortsida) och ställ i kylen för att stelna ca 30 minuter innan servering

4 kommentarer

  1. Ska det inte vara något socker i smeten?

    • Sara

      7 oktober, 2019 at 22:43

      Självklart ska det vara det. 1 dl socker. Hade fallit bort i texten . Tack för att du uppmärksammade mig på det.

  2. Det ska inte vara mer än 5 msk bovetemjöl i?

    • Det ska inte vara mer. Fiberhusken i kombination med mjölet ger utfyllnaden i smeten. Inga rågade skedar heller utan mer åt det mindre hållet om kakan ska gå att rulla sen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑