Matsara

Allergivänlig Mat

Formfranska

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett högt och luftigt, mjukt bröd. Perfekt som den är, att rosta eller till toast.

Du behöver:

  • 7 d l vatten
  • 1/2 dl olja
  • 1/2 dl sirap
  • 50g jäst
  • 1/2 msk salt
  • 1msk fiberhusk
  • 3 msk malda fibrexflingor
  • 9 dl mjölblandning (ex. ljust bröd: 3dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl bovetemjöl, 1 dl klibbrismjöl, 2 dl majsstärkelse)
  • 1/2 msk xanthangummi
  • 1/2 msk bakpulver
  • olja att pensla med
  • Ev. något att strö ovanpå brödet (vallmo, sesam, boveteflingor, hirsflingor, örter alternativt bara skippa oljan och pudra brödet med mjöl)

Gör så här:

  1. Använd 37 gradigt vatten (varmare om torrjäst)
  2. Lös upp jästen i vattnet
  3. Tillsätt sirap, olja, salt, fibrex och fiberhusk och arbeta ihop och låt sedan svälla i 10minuter
  4. Blanda samman resterande ingredienser och rör ner i degen
  5. Arbeta degen några minuter, den ska vara rejält kladdig.
  6. Olja en brödform och häll ner degen/smeten
  7. Platta till ytan så att brödet verkligen fyller ut formen jämnt nedåt
  8. Lägg över plastfolie och därpå bakduk (brödet jäser rejält) och låt jäsa 45minuter
  9. Under tiden värmer du ugnen till 225 grader
  10. När brödet jäst klart, pensla försiktigt med olja (verkligen försiktigt för att inte förstöra luftbubblorna inuti) och strö på valfritt pålägg alternativt skippa oljan och bara mjöla brödet ovanpå
  11. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter som det är och sänk sedan temperaturen till 200grader och lägg ugnsfolie över brödet för att inte bränna skorpan och fortsätta grädda ytterligare 45 minuter. Totalt 60minuter alltså. Nu har jag varmluftsugn så det kan hända att det kan ta lite längre tid i vanlig. Du kan sticka brödet för att se att det är genomgräddat
  12. Låt svalna
  13. Skär upp.

2 kommentarer

  1. Hej Sara, om jag vill baka detta bröd utan fiberhusk vad kan jag ha istället? Min son som är allergisk tål inte morötter, äpple, zucchini. Vidare undrar jag ifall fibrex funkar för barn eftersom det är fiber. Vet inte om mitt barn tål fibrex som är av sockerbetor… finns ngt annat att ersätta om man vill vara på den säkra sidan? Tack på förhand!

    • Sara

      20 april, 2017 at 14:52

      Men oj Nina. FÖRLÅT för sent svar. Hade helt missat din kommentar. Vad gäller fiberhusk i överlag brukar det bästa sättet vara att byta ut mot mer xanthan, men då bara halva mängden mot den fiberhusk man byter ut. I detta recept är det redan xanthan men du kan säkerligen ta till mer. Däremot kanske ni tål linfrön? Det är också bra bindning i det. Fiberhusk fungerar som bindningsmedel i receptet. Hur är det med potatis för er del? Riven potatis kommer man också långt med. Tål ni några baljväxter? Egentligen tänker jag spontant på guarnkärnmjöl. Om du följer mig via FB också möjligen (?) så kan jag även svara där via PM och försöka hjälpa dig till ett bröd utifrån era allergier. Vad gäller fibrex så fungerar det bra här hemma. Det bidrar till att både stabilisera degen men framförallt att hålla brödet saftigt. Du kan byta ut det mot nästan vilka valfria flingor som helst men tappar då egenskapen, men det är inte hela världen här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑