Frukt- och frökusar

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Jag hoppas att receptet smakar lika bra för er som för min familj. Det här är ett recept som jag gjorde på önskemål från en följare (skulle kopiera Fazers kusar) men blev genast en storfavorit här hemma. Jag har bakat brödet nu med flera varianter på mjöl beroende av olika allergier (för att ge er variation), finns därför flera förslag.

Du behöver:

  • 50g jäst (färsk)
  • 4 dl fingervarmt vatten
  • 1/2 dl mörk sirap eller flytande/smält honung
  • 1/2 dl olja, gärna nån med lite smak -ex en fin olivolja men även en neutral olja funkar finfint
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 2 tsk xanthangummi
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • valfritt med 1-2 tsk brödkryddor, inte för mycket (passar bra om man bakar enbart på bovetemjöl framförallt)
  • 2 msk Nyponskalsmjöl (alternativt sötpotatismjöl -ger t.o.m lite sötare smak, går även att byta mot annat mjöl men bör då justeras till 3-4 msk ungefär, lite beroende av val av mjöl)
  • 2 dl majsmjöl (eller rismjöl alternativt bovetemjöl)
  • 2 dl majsstärkelse (alternativt bovetemjöl)
  • 1 dl hirsmjöl (alternativt majs, ris eller bovete) -Ja jag har bakat brödet på enbart bovete också 👌👌👌
  • 1 dl frön (ex solrosfrön eller pumpafrön)
  • 1 dl finriven morot
  • 2 dl finhackade torkade frukter och/eller bär efter eget tycke -ex russin, plommon, aprikos, tranbär, blåbär, lingon mm -vår favorit blev 50/50 tranbär och aprikos)
  • 1 dl boveteflingor (går att helt att skippa eller byta mot andra flingor, jag föredrar dock att skippa eftersom att jag inte tycker andra glutenfria flingor är riktigt jämförbara när havre inte funkar)
  • olja att ringla över
  • frön/gryn/flingor att toppa brödet med

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Häll på vattnet, se till att den verkligen har rätt temperatur eftersom att kall vätska ökar på jästiden rejält och varm vätska dödar jästen
  3. Tillsätt olja, salt, sirap/honung, fiberhusk, xanthan och bakpulver och vispa samman
  4. Tillsätt mjölerna (och eventuella brödkryddor) och arbeta degen rejält med degkrokar, degen förblir kladdig
  5. Sist kan du tillsätta morot, frön, torkad frukt och flingorna och fortsätt arbeta ihop till en homogen men kladdig deg
  6. Samla ihop degen i bunken och låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter
  7. Häll ut på välmjölade bakplåtspapper och se till att ha välmjölade händer, knåda inte degen mer nu utan skär bara i 3 delar på längden och rulla/kläm försiktigt ihop till rullar som du sen plattar ut -låt dom alla ligga tätt längs med varandra (alternativt bara platta ut degen)
  8. Skåra ut bröden (dela varje längd i 4 också med en vass kniv)
  9. Sätt ugnen på 200 grader och låt brödet återigen jäsa under bakduk, i ca 20 minuter
  10. Ringla över rikligt med olja, toppa med valfri topping
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  12. Ta ut och låt svalna. Behöver inte svalna helt för att skäras upp.

2 kommentarer

  1. Katarina

    Går det att byta ut mjölet tror du, mot enbart durramjöl?
    Ser SÅ gott ut! 🤩

    • Sara

      Det kan du troligen men OM du tål något annat så skulle jag hellre göra någon blandning. Tål du annat, durra är lite mindre stabilt som eget mjöl -risk att det blir lite kladdigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑