Matsara

Allergivänlig Mat

Grovt fröbröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ett superenkelt grovt bröd som inte behöver jäsas

Du behöve:

  • 3,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl krossat bovete
  • 1 dl nyponskalsmjöl
  • 1 dl nyponskalsbitar
  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl solrosfrön
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 3,5 dl juice (äpple eller apelsin) alternativt aningens juice och därtill vatten, om du enbart kör vatten behöver du tillsätta 2 tsk vinäger för syra för bikarbonatets skull
  • du kan även söta brödet med 2-3 msk honung eller sirap (minska vätskan med samma mängd) eller låta bli som jag gör
  • ev. olja att pensla brödet med och något att toppa med (ex. krossat bovete)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Blötlägg nyponskalsbitarna
  3. Blanda samman alla torra ingredienser
  4. Häll i vätskan och rör samman
  5. Tillsätt sist urkramade nyponskalen och rör till homogen smet
  6. Häll över i an bakplåtsklädd brödform
  7. Platta till brödet för jämn yta
  8. Olja eventuellt och strö på valfria flingor
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter
  10. Ta ut och vänd snarast ur formen (du kan låta svalna lite först)
  11. Låt svalna helt innan du skär upp

1 kommentar

  1. Leena Hernejärvi (Leenu)

    8 mars, 2018 at 17:07

    Kul! Jag har också haft nyponskalsmjöl i bröd. Blir ju litet extra nyttigt med 😄

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑