Matsara

Allergivänlig Mat

Hemmagjord champinjonsoja

soja3

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Soja utan soja. Soja på champinjoner (eller annan svamp), salt, vatten, sötma, syra och ja, valfri kryddning därtill. Du kan alltså även variera svamparna. Vi gjorde senast här hemma en soja av Chaga (sprängticka) och trattkantareller (även lite tranbär i) och det blev oerhört gott. Smaksättning lika som här nedan men med rökt variant på saltet. Bara lokala ingredienser i den varianten.

Recept nedan för ca. 6-7dl.

Gör så här:

  1. Ta MASSOR med champinjoner (dela i grova bitar och fyll en stor ugnsform med lite djup) Ca. 1,5kg (här har jag tagit 1,2 kg champinjoner och 250g portabello)
  2. Täck precis bara med vatten (blev väl ungefär 2 liter här för mig)
  3. Nu kan du använda valfri smaksättning också (ex. grovt hackad lök, vitlök, lite kryddnejlika, valfria örter, chili, ingefära eller ja -kanske bara låta champinjonerna göra sitt). Här kör jag 2 stora gula lökar, 2 lagerblad och 10korn kryddpepparkorn
  4. Tillsätt även 1msk salt (går också att skippa)
  5. Täck formen med ugnsfolie
  6. Sätt in i ugnen på 100grader i 1 dygn
  7. Ta ut, sila av och häll över vätskan i kastrull
  8. Mixa också all svampblandning till en sörja och sila av, använd även denna vätska och fyll i kastrullen
  9. Koka upp och sjud därefter tills reducerad mängd till ungefär 1/3. Salta och söta (socker, honung eller sirap exempelvis). Här tillsatte jag lite mer salt och sötade med lönnsirap (2 msk) -smaka av efter eget tycke
  10. Du kan fortfarande krydda upp efter eget önskemål
  11. Syra brukar här i slutet passa, citronsaft eller vinäger -I mitt fall blev det här ca. 2tsk vinäger
  12. Låt sjuda tills fortsatt reducerad mängd, önskad styrka på smak och önskad konsistens, går också att reda av med valfri redning (ex. klibbrismjöl eller majsstärkelse utblandat i vatten) men är inte nödvändigt -jag brukar reda bara aningens.
  13. Nu brukar jag även sila av i en fin linneduk innan jag heller upp i rena flaskor

2 kommentarer

  1. Hur är hållbarheten?

    • Om man gör den med goda hygieniska åtgärder har den visat sig hålla mycket länge. Ska jag vara ärlig har jag en batch hemma nu som är dryga året gammal och det är inget fel på den ännu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑