Matsara

Allergivänlig Mat

Hemmagjord kryddblandning med smak av sour cream och dill (utan mjölk/gräddfil förstås)

sourcream

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Inspirationen kommer faktiskt ifrån att jag länge funderat på att göra egna chips (utan potatis förstås) och då sour cream var min allra största favoritsmak var det den som stod på tapeten. Har förstås försökt luska ut hur man gör smak av gräddfil utan gräddfil/mjölk =)

Idag träffade jag en härlig kvinna som själv blandar sour cream-krydda utan mjölk. Vi diskuterade då lite av innehållet och här kommer mitt modifierade recept. Så jag tar inte hela äran åt mig. Tack du underbara kvinna vars namn jag inte vet =)

Blanda:

  • 1 del salt
  • 1 del socker
  • 4 delar lökpulver
  • 2/3 del torkad dill
  • 1/3 eller mindre vitlökspulver (går att utesluta)

KLART!

Så alltså… exempelvis:

  1. 1tsk salt
  2. 1tsk socker
  3. 4tsk lökpulver
  4. 2/3 tsk dill
  5. max 1/3 tsk vitlökspulver

Använd kryddning i matlagning, till att smaksätta dip eller sås alternativt krydda kött eller varför inte bara på hemmagjorda chips?!
TIPS! Ni som tål skulle egentligen t.o.m. bara kunna köpa vanliga saltade chips och strö på sour cream-krydda i efterhand för sour cream chips

2 kommentarer

  1. Förlåt, men smaken kan ju omöjligen bli ”sour cream” med dessa ingredienser. Det du troligen får fram är ”onion”-delen av ”sour cream & onion”. Helt enkelt lök. Tycker det känns missvisande: ”saknas gräddfil till sillen på midsommar, blanda lökpulver och dill så blir det samma sak”. Det faller på sin egen orimlighet. Ändra gärna receptet så det heter ”Kryddblandning med löksmak” så blir ingen vilseledd och alla nöjda. Verkar gott. Tack för receptet annars och trevlig kväll.

    • Tack för din kommentar men receptet får behålla sitt namn ändå. Det är inte ett recept för ” gräddfil till sill o potatis” utan en kryddmix med liknande smak (den söt-sura vilket egentligen kommer mycket mer sockret i kombo med lök än av löken i sig) likt gräddfilssmak i ex sourcream-chips jag är ute efter, och för kännedom finns faktiskt t.o.m flera just ”sourcream”-smaksatta produkter att köpa på marknaden utan gräddfil eller ens mjölk i innehållet. Detta recept riktar sig lika mycket till att fuska fram en falsk smak av något ”äkta” utan allergenerna precis som min falska majo, min falska ostdip och min falska ceasardressing exempelvis. Imitationer för allergiker helt enkelt, det är jag tydlig med så jag anser det inte vara någon falsk marknadsföring. Men som sagt, tack för kommentar och din åsikt. Här kommer en länk till en annan produkt som är likvärdigt falskt marknadsförd 😯 men kanske just än mer marknadsförd https://www.estrella.se/produkter/linschips-sourcream-onion/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑