Kanelkakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Med inspiration från underbara Eva-Lott (se här) har jag tagit fram det här receptet på allergivänliga kanelkakor med kokos- och boveteflingor och framförallt bakade på muscovadosocker för en underbart smakrik och kolalik karaktär.

Ca 25 kakor

Du behöver:

  • 200 g mjölkfritt margarin, jag använder Floras bredbara -rumsvarmt
  • 2 dl muscovadosocker (eller farinsocker)
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kokosmjölk
  • 1,5 tsk mald kanel
  • 2 krm bikarbonat
  • 4 krm bakpulver
  • 5 dl boveteflingor eller likvärdigt substitut (havre borde funka för er som tål)
  • 1 dl majsmjöl
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 nypa salt
  • eventuellt smält choklad att doppa i eller ringla över

Gör så här:

  1. Rör samman muscovadosocker, socker och margarin mer kokosmjölken
  2. Tillsätt bikarbonat, kanel och bakpulver och blanda
  3. Tillsätt resterande ingredienser och rör till en jämn men kladdig deg
  4. Fördela till kakor, jag använder ett i mjölat matskedsmått för att ”skopa up” kakdegen och lägga upp på fat
  5. Kyl ca 30-60 minuter
  6. Lägg sen ut glest på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader
  7. Ta ut, kakorna är fortfarande mjuka när varma -om dom smält ut ojämnt kan man nu passa på att med sked eller stekspade justera eventuella ”fula” kanter, bara ”putta” in dom
  8. Låt svalna
  9. Doppa eventuellt i smält choklad eller ringla över smält choklad eller ät bara som dom är

2 kommentarer

  1. Carola Wennmyr

    Hej Sara!
    Jag är sugen på att provbaka dina kanelkakor men jag och mina barn är allergiska mot majs, vad kan vi byta ut det mot?
    Vart hittar man xanthangummi?

    • Sara

      Hej. Ja men självklart 🙌🙌 Vad gäller majs så tordes det gå bra att byta ex majsmjöl mot rismjöl och majsstärkelse mot potatismjöl, eller allt mjöl mot bovetemjöl, det beror på vad ni mer tål/inte tål. Xanthangummi är ett förtjockningsmedel som man ofta använder i glutenfri bakning men den kan många gånger vara tillverkad av glukossirap gjord på majs, det finns att köpa i vanliga livsmedelsbutiker i glutenfria hyllan och på nätet om ni tål det (det är ju inte alla som undviker derivat kopplat till allergin) men annars kan man i regel ta dubbel mängd fiberhusk, det är dock inte säkert att det ter sig exakt likadant i just dessa kakor (jag har tyvärr inte testat det nu).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑