Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

Ett sammansatt recept av flera olika recept som redan finns på bloggen. Eftersom att det fanns önskemål om att sammanställa och förtydliga så gör jag det här. Det går att justera och byta ut massor i receptet, säg till om du behöver hjälp med det.

degen

Du behöver:

  • Jag 125g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl/hirsmjöl och 1dl majsstärkelse/klibbrismjöl eller bovetemjöl) -du kan förstås variera denna mjölblandning utifrån era behov och krav -tänk bara på mjölens olika egenskaper
  • 1/2 tsk salt
  • 1tsk xanthangummi (fiberhusk går också bra men jag föredrar xanthan)
  • Eventuellt lite kallt vatten (upp till 2-3msk beroende på val av mjölsorter, inte säkert att det behövs alls)
  • 1/2 tsk bakpulver för sprödare deg (jag föredrar det men alla gör inte det)

fyllning

Du behöver:

  • 1-1,5 liter kantareller (går förstås att byta mot annan svamp för svamp-paj av valfri sort)
  • 1 gul lök
  • olja för stekning
  • salt, jag kör örtsalt
  • peppar
  • 2 msk hackad persilja

stanning

Du behöver: 

  • stavmixer eller blender
  • 2 dl solrosfrön (eller likvärdigt substitut)
  • 2 msk mjölkfritt margarin (går att byta mot olja)
  • 1 dl kokosmjölk av ren asiatiskt, tillsatsfri variant (inte kokosdryck) – går dock att byta mot annan växtdryck/västgrädde eller vätska
  • 2 tsk vinäger (ex äppelcidervinäger) -bidrar smakmässigt
  • 1 msk b-jäst (går att skippa om man vill) 
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl Green vies falska rivna parmesan
  • 2-3 msk majsstärkelse (går att byta mot annat likvärdigt mjöl)
  • 1 tsk fiberhusk
  • 1 krm bakpulver
  • 1 krm xanthangummi 
  • salt
  • peppar
  • valfri smaksättning

Gör så här:

  1. Börja med att lägga solrosfröna i blöt, helst ska dom ligga i blöt över natten eller ett par timmar men ska jag vara ärlig så går det bra bara du gör det nu 👍 Lägg dom alltså bara i en skål och täck helt med vanligt kallt vatten
  2. Så. Nu fortsätter vi med degen.
  3. Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten och ställ i kylen medan du hettar upp ugnen till 200grader
  5. Rensa och grovhacka svampen
  6. Skala o finhacka löken
  7. Stek svampen i olja i het panna tills allt vatten kommit ur o kokat bort, jag vill dessutom gärna ha lite yta på min svamp. Snåla inte på oljan vid stekningen
  8. Tillsätt löken o stek tills den blir glansig
  9. Salta och peppra
  10. Rör ner persiljan
  11. När ugnen är klar, förgrädda skalet i ca 10 minuter -ta ut sen och låt svalna
  12. Någonstans här fixar du stanningen
  13. Sila fröna
  14. Blanda sen fröna med kokosmjölken och margarinet och mixa till en slät massa. Sila igen, rör runt ordentligt i frömassan så du får ut så mycket vätska som möjligt -du silar alltså i finmaskig sil, inte durkslag eller kaffefilter.
  15. Du bör få ut ca 1,5 dl vätska
  16. Blanda vätskan med vattnet, b-jäst, vinäger, vego-parmesan, Fiberhusk, xanthan och majsstärkelse. Dra också i några svep med nymald peppar och nån nypa salt eller två. -svampen är ju också kryddad 👍
  17. Rör om stanningen och blanda den med fyllningen
  18. Fyll pajskalet. Toppa eventuellt med lite mer vegansk ost, det gjorde jag iaf.
  19. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, gärna grilleffekt på slutet
  20. Ta ut. Låt svalna antingen.
  21. Servera