
Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Jag tycker om att servera kladdkaka med glass och sylt/bärsås. Havtornssorbet är en favorit. Eller havtornssås.
Personligen tycker jag att kokos och choklad gifter sig oerhört fint och väljer därför det som vätska i chokladdesserter, vilken vätska som helst duger väl.
Här är 2 recept
Nr. 1.
Ingredienser:
- 2,5 dl socker
- 50g rumsvarmt margarin
- 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
- 4 msk kakao
- ca. 2,5 dl mjölblandning (exempelvis 1dl vardera av majsmjöl och rismjöl/hirsmjöl och 0,5dl majsstärkelse alternativt totalmängd bovetemjöl)
- 1tsk xanthangummi (kan uteslutas)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 tsk salt
Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Rör ihop socker och margarin med 1msk av vätskan
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen lite i taget varvat med resten av vätskan under omrörning
4. Vispa ordentligt i ett par minuter
5. Häll ner smeten i en bröad form (jag penslar med olja och bröar med polentagryn)
6. Grädda i ca 35-40 minuter
7. Låt kladdkakan svalna innan du serverar
Nr. 2.
Ingredienser:
- 100g mjölkfri mörk chokladkaka (eller nibs)
- 100g margarin
- 2dl socker
- 1,2 dl kokosmjölk (eller annan vätska)
- 2dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl och 1dl rismjöl)
- 2-4msk kakao
- 2tsk vaniljsocker
- 1tsk bakpulver
- 1krm salt
Gör så här:
- 1. Smält choklad och margarin.
- 2. Blanda socker och kokosmjölk i en bunke
- 3. Tillsätt choklad och margarin under omrörning.
- 4. Blanda de resterande torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i smeten.
- 5. Häll i smord och bröad form (använder olja och polenta)
- 6. Grädda 20 – 25 minuter långt ner i 200 grader varm ugn