Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Jag tycker om att servera kladdkaka med glass och sylt/bärsås. Havtornssorbet är en favorit. Eller havtornssås.

Personligen tycker jag att kokos och choklad gifter sig oerhört fint och väljer därför det som vätska i chokladdesserter, vilken vätska som helst duger väl.

Här är 2 recept

Nr. 1.

Ingredienser:

  • 2,5 dl socker
  • 50g rumsvarmt margarin
  • 1,5 dl vätska (jag föredrar kokosmjölk)
  • 4 msk kakao
  • ca. 2,5 dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 0,5dl kokosmjöl)
  • 1tsk xanthangummi (kan uteslutas)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 tsk salt

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på 150 grader
2. Rör ihop socker och margarin med 1msk av vätskan
3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dom sen lite i taget varvat med resten av vätskan under omrörning
4. Vispa ordentligt i ett par minuter
5. Häll ner smeten i en bröad form (jag penslar med olja och bröar med polentagryn)
6. Grädda i ca 35-40 minuter
7. Låt kladdkakan svalna innan du serverar

Nr. 2.

Ingredienser:

  • 100g mjölkfri  mörk chokladkaka (eller nibs)
  • 100g margarin
  • 2dl socker
  • 1,2 dl kokosmjölk (eller annan vätska)
  • 2dl mjölblandning (exempelvis 1dl majsmjöl och 1dl rismjöl)
  • 2-4msk kakao
  • 2tsk vaniljsocker
  • 1tsk bakpulver
  • 1krm salt

Gör så här:

    1. Smält choklad och margarin.
    2. Blanda socker och kokosmjölk i en bunke
    3. Tillsätt choklad och margarin under omrörning.
    4. Blanda de resterande torra ingredienserna för sig och rör sedan ner dem i smeten.
    5. Häll i smord och bröad form (använder olja och polenta)
    6. Grädda 20 – 25 minuter långt ner i 200 grader varm ugn