Matsara

Allergivänlig Mat

Knäck

knack

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Världens enklaste klassiker till julgodis. Finns hur mycket veganrecept som helst och mitt är inte på något vis revolutionerande men det här är ändå den jag föredrar. Mest för att den är enkel att memorera och för att jag bara måste ha lite salt i knäcken. Jag gör min variant med lite kokosflingor i botten, helst inte blandat i smeten, men det gör man ju som man vill. Mandel istället för kokos för dom som tål är ju den vanliga varianten. Och jag lovar, den här kommer inte smaka kokos, förutom det lilla extra från flingorna i botten som man förstås kan skippa.

Du behöver:

  • 2dl kokosmjölk (REN utan tillsatser, jag kör Garants rosa)
  • 2dl strösocker
  • 2dl ljus sirap
  • 2 nypor salt
  • 2tsk vaniljsocker (eller använd vaniljpulver men 1/4 av mängden kanske)
  • 2msk mjölkfritt margarin
  • 2-3msk kokosflingor

knack2

Gör så här:

  1. Rör samman kokosmjölk, socker, sirap och salt i en kastrull
  2. Koka upp och sänk temperaturen (var försiktig så det inte kokar över)
  3. Låt småputtra tills du når temperatur på 124 grader eller tills knäcken passerar kultestet (går att forma till kula om du droppar i iskallt vatten)
  4. Ta av från plattan
  5. Rör ner margarinet
  6. Lägg ut formarna, strö över kokosflingorna så det hamnar i botten på formarna (eller bara rör ner i knäcken om du önskar så)
  7. Häll ut knäcken i formarna
  8. Låt svalna för att stelna
  9. Förvara svalt

2 kommentarer

  1. Jag söker en mjölkfri ersättning för vårt populära jultillbehör Blana. Det är vispad grädde som smaksätts med messmör och kanel. Jättegott på tunnbröd (har bakat mjölk- och gluten fritt tunnbröd).

    • Förlåt för sent svar. Oj. Det var något nytt för mig. Har aldrig smakat på det. Heller inte ätit messmör på 15 år minst ? Jag ska fundera på det här men just nu har jag inget tips tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑