Kolbulle

kolbulle2

På makens önskemål

Du behöver:

  • 2dl majsmjöl
  • 1dl rismjöl
  • 1dl majsstärkelse
  • 1tsk salt
  • 1tsk bakpulver
  • 0,5tsk xanthangummi
  • 5-6dl kallt vatten
  • 3dl kokhett vatten
  • Olja/mjölkfritt margarin att steka i
  • Stekt/brynt hackad sidfläsk

kolbulle

Gör så här:

  1. Lägg upp majsmjölet i en värmetålig skål (ej plast)
  2. Häll över det kokheta vattnet och vispa/mixa samman (jag använde först visp och sen handmixer)
  3. Låt svalna, behöver inte kallna
  4. Blanda alla resterande torra ingredienser med varandra
  5. Tillsätt allt det kalla vattnet varvat med de torra ingredienserna
  6. Låt smeten svälla i 15-20 minuter
  7. Hetta upp en panna, gärna gjutjärns- (ev. över öppen eld?). -Försök att hålla medelvarm temperatur
  8. Smält margarin eller olja i pannan
  9. Häll på smet, toppa med det brynta fläsket
  10. Låt nu kolbullen fräsa på medelhög temperatur tills den nästan stelnat helt även på ovansidan, vänd INTE för tidigt
  11. När nästan klar ovantill också, vänd och stek även yta på andra sidan.
  12. Servera med rårörda lingon (hemmagjorda för säkrast innehåll, och godast dessutom)

1 kommentar

  1. Stina

    Tack. Det här är min svaga punkt då jag alltid fuskar och får rejäl baksmälla… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑