Korvbröd

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 25g jäst
  • 3,5 dl vätska (jag tog vatten)
  • 75g margarin
  • ½-1msk fiberhusk
  • Ca. 5-6dl mjölblandning (2dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 2dl majsstärkelse och nästan 1dl klibbrismjöl +1tsk xanthangummi)
  • 2-3msk sötning (socker, honung, sirap)
  • 1tsk salt
  • Valfritt om pensling med vatten, mjölkersättning eller margarin/olja

Gör så här:

  1. Smält margarin och blanda med vatten, se till att vätskan blir fingervarm. Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt fiberhusk och låt svälla 10min.
  2. Blanda resterande torra ingredienser väl.
  3. Rör samman torra och våta ingredienser. Arbeta degen hårt några minuter, antingen med degblandare eller degkrokar på visp. Degen SKA vara lös o kladdig. Täck över skålen och låt jäsa ca 1h.
  4. Lägg all deg i spritspåse utan munstycke alternativt i en lite hårdare plastpåse som du klipper ett lite större hål i. Spritsa ut ”korvbröd” på bakplåtspappersförsedd plåt. Spritsa gärna bröden i 2 omgångar, d.v.s. 2 ”korvar” ovanpå varandra (inte så tjocka då) och platta till genom att stryka över lite med blöta fingrar. (Ger en naturligt bättre höjd på brödet och ger den där ”skåran” som man sen kan skära i. Dom jag gjorde så här blev lite mer som dom ”vanliga” än dom jag spritsade bara en omgång, även om båda smakade lika bra.
  5. Låt jäsa under duk igen ca 1h. Sätt ugnen på 175-200grader. Valfritt men kan penslas eller strös på mjöl.
  6. Grädda mitt i ugnen i 15-20min. Låt svalna under bakduk.

3 kommentarer

  1. Johanna

    Hej Sara!
    Ungefär hur många korvbröd blir detta?
    Mvh
    Johanna

    • MatSara

      Förlåt för sent svar Johanna. Och förlåt för att jag missat att räkna. Misstänker att det blir kring 8-10st. Vi är iaf i regel 4personer som äter oss mätta på en sats.

      • Johanna

        Tack Sara, då har jag en liten riktlinje. Har testat 2 gånger. Första gången blev det små tunnbröd. Andra gången nått som kanske kunde passera som hamburgebröd, korvbröd va det då inte =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑