Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

En väldigt spännande och annorlunda vegansk rätt av husmanskost-stil. Mycket smak. Väldigt gott. Följ gärna serveringsförslaget.

3-4 portioner

Du behöver:

sötpotatisen

  • 1 stor sötpotatis, gärna av smal och avlång variant
  • 2 msk mjöl (Ex hirs eller majs, inte stärkelse)
  • 2 msk olja + olja för stekning
  • kryddning efter tycke, jag ville ha mycket smak så tog 2 tsk spiskummin, 1 tsk örtsalt (herbamare), 1/2 tsk chilipulver. 1 tsk lökpulver, 1/2 tsk vitlökspulver, 1 krm mald kryddpeppar

vitkålen

  • 1 liter strimlad vitkål (eller spetskål) -ca. 1/2 normalstort vitkålshuvud
  • 1.5 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk (Asiatisk tillsatsfri, inte ”dryck”)
  • 2 tsk mjöl (ex hirs, majs eller ris) för redning
  • 1 tsk senap
  • 1/2 dl riven pepparrot
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

till servering

  • Senap
  • Potatismos
  • Ärtor/ärtmix
  • Rödlöksklyftor som du stekt i olja tills lite glansiga

Gör så här:

  1. Skala sötpotatisen och skiva i medaljonger med 1/2 cm tjocklek.
  2. Ringla över lite olja över potatisen och massera in den (klister för kryddorna)
  3. Blanda samman kryddor med mjölet och strö över sötpotatisen, blanda runt.
  4. Stek sötpotatismedaljongerna o medelvarm (inte het) oljad panna tills dom får lite färg/yta och börjar mjukna (känns med gaffel). Klart ✅
  5. Gör nu vitkålen. Stek strimlorna först o oljad het panna någon minut, tills lätt glansiga.
  6. Salta och peppra
  7. Tillsätt pepparroten och sen kokosmjölk, senap, vatten och mjöl som du först blandat ihop för sig
  8. Rör samman och låt puttra lite i pannan några minuter. Klart! ✅
  9. Servera med moset, frästa rödlöksklyftorna, ärtor och SENAP! 😋