Matsara

Allergivänlig Mat

Ljus limpa -utmärkt att rosta

ljuslimpa2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Som hjälp till en trogen följare, och för att jag gillar att utveckla nya recept, har jag gjort i ordning ett recept på ljus limpa med ett lätt och sprött inre, ett bröd som påminner om ljust rostbröd. Söt och lättsam i smaken. Ljus och mjuk i konsistensen. Gick alldeles utmärkt att rosta. Hoppas att det ska smaka. Här hemma fick den tummen upp

1liten limpa

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin (olja går också bra)
  • 25g jäst
  • 2,5dl vatten
  • 1/2dl juice (apelsin exempelvis men mera vatten går också bra)
  • 1/2msk fiberhusk
  • 1/2dl vit sirap
  • ca. 6-7dl mjölblandning (ex. 1dl kokosmjöl, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, knappt 2dl majsstärkelse)
  • 1/2 tsk xanthangummi
  • 1 tsk salt
  • 2tsk bakpulver
  • olja som hjälpmedel vid utbak

ljuslimpa

Gör så här:

  1. Smält margarin och rör ut med vattnet, se till att vätskan når fingervarm temperatur (ca 37grader) -om du använder olja, värm vattnet först och tillsätt oljan i det
  2. Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig
  3. Tillsätt salt och fiberhusk och låt svälla i 5-10minuter
  4. Blanda mjölet med xanthangummi och bakpulver
  5. När degvätskan svällt en stund, tillsätt under omrörning sirap och juicen, rör runt
  6. Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig helst med hjälp av degkrokar på hushållsassistent eller elvisp (degen kommer att förbli något kladdig men ändå smidig)
  7. Olja in händerna väl och använd detta som hjälpmedel för att slippa kladd med degen
  8. Ta upp degen med väloljade händer (inte mer mjöl) och forma till limpa
  9. Lägg limpan på bakplåtspapper eller i brödform
  10. Låt jäsa under bakduk i ca 1h
  11. Sätt ugnen på 200grader
  12. Pensla ev. med olja ovanpå innan gräddning
  13. Grädda mitt i ugnen i ca 10minuter
  14. Sänk temperaturen till 175grader
  15. Grädda ytterligare 20-25minuter
  16. Låt svalna helt innan du skär upp
  17. KLART!

ljuslimpa3

2 kommentarer

  1. Jag undrar om kokosmjölet är utbytbart utan att påverka konsistensen något nämnvärt. I så fall till vilket mjöl? Har inte kokosmjöl hemma och har inte använt sånt än så jag vet inte vilket märke som skulle tänkas vara kontaminationsfritt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑