Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Som hjälp till en trogen följare, och för att jag gillar att utveckla nya recept, har jag gjort i ordning ett recept på ljus limpa med ett lätt och sprött inre, ett bröd som påminner om ljust rostbröd. Söt och lättsam i smaken. Ljus och mjuk i konsistensen. Gick alldeles utmärkt att rosta. Hoppas att det ska smaka. Här hemma fick den tummen upp
1liten limpa
Du behöver:
- 100g mjölkfritt margarin (olja går också bra)
- 25g jäst
- 2,5dl vatten
- 1/2dl juice (apelsin exempelvis men mera vatten går också bra)
- 1/2msk fiberhusk
- 1/2dl vit sirap
- ca. 6-7dl mjölblandning (ex. 1dl kokosmjöl, 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, knappt 2dl majsstärkelse)
- 1/2 tsk xanthangummi
- 1 tsk salt
- 2tsk bakpulver
- olja som hjälpmedel vid utbak
Gör så här:
- Smält margarin och rör ut med vattnet, se till att vätskan når fingervarm temperatur (ca 37grader) -om du använder olja, värm vattnet först och tillsätt oljan i det
- Smula ner jästen i vätskan och rör om tills den löst upp sig
- Tillsätt salt och fiberhusk och låt svälla i 5-10minuter
- Blanda mjölet med xanthangummi och bakpulver
- När degvätskan svällt en stund, tillsätt under omrörning sirap och juicen, rör runt
- Tillsätt mjölblandningen och arbeta degen smidig helst med hjälp av degkrokar på hushållsassistent eller elvisp (degen kommer att förbli något kladdig men ändå smidig)
- Olja in händerna väl och använd detta som hjälpmedel för att slippa kladd med degen
- Ta upp degen med väloljade händer (inte mer mjöl) och forma till limpa
- Lägg limpan på bakplåtspapper eller i brödform
- Låt jäsa under bakduk i ca 1h
- Sätt ugnen på 200grader
- Pensla ev. med olja ovanpå innan gräddning
- Grädda mitt i ugnen i ca 10minuter
- Sänk temperaturen till 175grader
- Grädda ytterligare 20-25minuter
- Låt svalna helt innan du skär upp
- KLART!
Jag undrar om kokosmjölet är utbytbart utan att påverka konsistensen något nämnvärt. I så fall till vilket mjöl? Har inte kokosmjöl hemma och har inte använt sånt än så jag vet inte vilket märke som skulle tänkas vara kontaminationsfritt.
Tål ni mandelmjöl?
Har du något recept på mjukt, vitt, bröd liknande denna som man kan rosta men utan psylliömfrö? Allergier är Ägg, nötter, frön och baljväxter, men jag är ute efter glutenfritt också. Tack!
För klart enklaste skulle jag rekommendera att göra kavring men på enbart ljusa mjöler istället för mörka grova, dvs på majsmjöl, rismjöl och majsstärkelse. Och byta lingon mot äppelmos . Annars brukar man ofta byta fiberhusk mot halverad mängd xanthangummi, funkar olika bra i olika bakverk men ändå en grundregel 👌