Mums mums

Fritt den mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Vad kallar ni dessa för? Mums mums heter dom för mig. Har hört att man kallar dom för skumbollar, gräddbullar, kokosmums mm. Den görs i regel iaf av ägg men mina är förstås utan. Ett fluffigt skum på en botten av rån, doppad i choklad. Valfritt om toppad med kokos, strössel eller om bara helt utan.

ca 12-15 st

Du behöver:

  • Rån, antingen om du tål några köpevarianter eller om du gör egna enligt recept HÄR. Stansade som rundlar med ca 5 cm diameter. Du kan även byta ut rånen mot valfria kakor/kex.
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl valfri vätska, jag föredrar här en saft (ex jordgubb men valfri smak), det kommer inte direkt ge mycket smak till slutresultatet men lite av en fräschör som annars går miste -går dock även med bara vatten också
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljessens
  • 2 tsk majsstärkelse eller annat valfritt fint mjöl
  • 1 tsk agar agar pulver för vegansk men går även att ta 1 påse Veggel (innehåller dock baljväxt) eller 3-4 blad gelatin om man inte önskar veganskt
  • 1 förpackning schlagfix grädde på tetra eller annan vegansk grädde som tåls
  • Ca 150/200 g mjölkfri choklad
  • valfritt med kokosflingor eller strössel att strö på

Gör så här:

  1. Börja med rånen, det är nästan det som är det ”tyngsta jobbet”. Förbered dessa. Grädda och stansa ut bottnarna.
  2. Sen gör man fluffet. Vispa samman saft, agar, majsstärkelse och socker. Om du väljer gelatin så tar du inte denna ännu utan lägger i blöt.
  3. Koka upp vätskan tills den tjocknar och ta av. Om du använder gelatin rör du i det nu (krama först ur överflödet av vatten). Låt svalna.
  4. Vispa upp schlagfix hårt (kylskåpskall för bästa resultat)
  5. Klicka i lite av det avsvalnade ”kletet” i taget under fortsatt vispning
  6. Smaksätt med vaniljen
  7. Spritsa eller bred ut på kakorna, spelar ingen till om det görs snyggt eller slarvigt egentligen.
  8. Ställ i kylen för att stelna åtminstone någon timme, man kan faktiskt även frysa för snabbare resultat (jag föredrar detta)
  9. Smält chokladen över vattenbad (eller i mikro men rör om ofta och passa så att du inte bränner det), låt svalna
  10. Doppa toppen av mums-mumsen i choklad, täck hela fluffet. Ställ sen på bakplåtspapper, strö på strössel eller kokos och ställ in i kylen för att stelna
  11. Klart

6 kommentarer

  1. Susanne

    Hej Sara,
    Hur mycket ”grädde” ska vara i? 😃
    Och hur doppar du dem i chokladen på enklaste sätt?
    🤩 tack!
    /Susanne

    • Sara

      Menar du på varje kaka, dvs i varje mums-mums? Det avgör man själv hur stora man vill ha. Om du menar hur mycket grädde i själva receptet så är det ett paket schlagfix, dom är på 2 dl i ovispad form men blir nog iaf det dubbla om inte mer när vispad. Hur jag doppar? Ja, när fluffet stelnat hämtar jag bara i kakan, håller uppochner och doppar i en skål med smält avsvalnad choklad, kan filma bäst gång jag gör och lägga ut videoklipp

      • Susanne

        Tack 🤩 👍
        Ja precis hur mycket grädde som du har i själva smeten.
        Vore toppen med en film på hur du doppar dem!

        Första försöket blev tyvärr inte så bra men det berodde på chokladen. Hade choklad från lyckorus (de små kaffebönorna) och smälte i vattenbad. Men det blev bara som en röra.. vet inte vad som blev fel men smält blev den inte. 😅😂
        Vet du om all lyckorus choklad fungerar till att smälta? Kan kolla med dem annars.

        Och tack för alla tips på bakverk och mat 😍 så härligt att ha någon man kan gå in och titta på och få hjälp av!! Tusen tack!

        • Sara

          Ja lyckorus funkar alldeles utmärkt att smälta, det är just den jag använder. Det du beskriver låter som att sockret o chokladen bränts, då blir det så. Varför? Förmodligen har du haft vattnet i vattenbadet enda upp till skålen så att chokladen kokats istället för att ha smälta av bara ångorna? kanske ska filma det också?

          • Susanne

            Första försöket kom det vatten i men inte på andra.. hehe ja det vore ju fint om du ville filma nästa gång du gör det 🌟😂
            Trevlig helg!
            /Susanne

  2. Sara

    Jag menar inte att du fått vatten I skålen utan att vattenytan nått upp till skålens botten, då kokar man chokladen. Det är enbart ångorna som ska nå skålens botten, absolut inte vattenytan. Men doppet kan jag filma sen ja 🙌👌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑