Matsara

Allergivänlig Mat

Naan-bröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Ett lättbakat mjukt naan-bröd med mycket smak. Jag väljer att både smaksätta själva degen och sen bre brödet med smaksatt ”smör” i samband med gräddning.

Du behöver:

  • 50 g jäst (färsk helst)
  • 4 dl vatten, 37 gradigt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1,5 msk fiberhusk
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl majsmjöl (eller ris eller durra)
  • 2 dl hirsmjöl (eller ris)
  • 1,5 dl majsstärkelse (eller potatismjöl)
  • mjöl för utbak
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • 75 g mjölkfritt margarin
  • 2 msk hackad persilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • flingsalt

Gör så här:

  1. Smula ut jästen i den varma vätskan och rör ut så jästen smälter ut
  2. Tillsätt olja, salt och Fiberhusk -vispa samman
  3. Tillsätt bakpulver, mjöl och xanthangummi och alla torra kryddor och arbeta till en homogen och ännu kladdig deg
  4. Ställ för att jäsa, 30 minuter
  5. Dela degen in 12 delar och med välmjölade händer kan du platta ut dom på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt
  6. Sätt ugnen på 200 grader och stoppa in en plåt högt upp (men inte allra högst upp)
  7. Smält margarinet och blanda med alla färska kryddor
  8. När ugnen är het, nagga bröden och dra över bakplåtspapperet med bröden på till den redan heta plåten i ugnen och grädda i ugnen i 5 minuter
  9. Dra ut plåten lite och pensla bröden +
    strö på flingsalt och grädda ytterligare 5 minuter
  10. Lägg under bakduk för att svalna fast är tveklöst godast fortfarande nygräddade.

2 kommentarer

  1. Ska jag använda plåten som står i ugnen redan? Till naanbröden

    • Ja. förlåt, ska förtydliga. Dra över bakplåtspapperet med bröden på till den heta plåten, du behöver inte ta ut och handskas med den heta plåten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑