Orange-chicken

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En av mina asiatiska favoriträtter i allergitappning. Kyckling med lätt frityrkrisp i en karamelliserad apelsinsås. Man kan även göra rätten bara med kycklingbitar, utan att fritera dom först, men den här varianten blir verkligen godare enligt min mening.

4 portioner

Du behöver:

  • 500g Kycklingbröst- eller lårfilé
  • Majsstärkelse att doppa kycklingen i
  • Frityrsmet enl. recept som du finner HÄR (valfritt fint mjöl, ex. klibbrismjöl och/eller majsstärkelse, bakpulver, salt, vatten)
  • 3 dl apelsinjuice (antingen saft från färska apelsiner eller en köpt färdig juice, här verkar smaken vara som baken -om man föredrar gillar juice från koncentrat eller inte, ett förslag är 2 dl koncentratjuice+1dl vatten)
  • 1 msk ketchup eller tomatpuré
  • 2 tsk vinäger (äppelcidervinäger duger bra)
  • 1tsk salt
  • 3 msk sötning, ex. muscovadosocker, rårörsocker, honung, agave eller farin (mängden beror lite på vilken syrlighet du har i juicen och val av sötning påverkar smaken i det färdiga resultatet, muscovadosocker är min favorit)
  • ev. 1tsk sesamolja (går att skippa men jag gillar smaken)
  • 1 tsk finhackad eller riven färsk ingefära
  • 1 liten pressad vitlöksklyfta
  • 2msk majsstärkelse eller annat fint mjöl för redning (ex. klibbrismjöl)
  • salladslök och ev. sesamfrön till servering + även apelsinskal om du använder färska apelsiner
  • olja för fritering (ex. raps)

Gör så här:

  1. Skär upp kycklingen i grytbitsstorlekar
  2. Förbered frityrsmet
  3. Blanda ner majsstärkelse bland kycklingen bara så att den precis blir täckt
  4. Hetta upp oljan för fritering i gryta
  5. Doppa varje kycklingbit i frityrsmeten och lägg i oljan för att fritera till gyllenbrun krispig yta
  6. Lägg upp på hushållspapper för att rinna av
  7. När du friterat alla kycklingbitar förbereder du såsen
  8. Blanda samman apelsinjuice, sötning, vinäger, ketchup, salt, sesamolja, ingefära, vitlök och majsstärkelse för redning och vispa samman. Häll i en panna och hetta upp denna på hög temperatur
  9. Sötningen kommer att karamelliseras och mjölet kommer att reda såsen
  10. Smaka av om mer syra, sötning, sälta eller juice behövs.
  11. När såsen blivit tjock, len och härligt glansig vänder du ner den friterade kycklingen i såsen
  12. Rör runt bara några minuter tills såsen klätt varje kycklingbit i den karamelliserade såsen och dessutom hunnit sätta sig lite i frityren
  13. Servera med hackad salladslök, sesamfrön och ev. rivet apelsinskal

TIPS! Vill du göra rätten utan att fritera kycklingen steker du först upp kycklingen och tar av. Hoppa sedan rakt på steg 8 och fortsätt därifrån.

2 kommentarer

  1. ebz

    väldigt god mat rekommenderar absolut

    • Sara

      Oh vad roligt. Tack för respons. En av mina favoriter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑