Örtsalt

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a

Som ni säkert märkt så älskar jag örtsalt. Örtsalt ger så oerhört mycket smak i en endaste krydda, den i sig kan ersätta så himla många kryddor. Örtsalt och peppar (gärna 5-pepparmix), det och möjligen lökpulver -det är mina 3 viktigaste kryddor. Örtsalt fungerar också utmärkt tillsammans med hett vatten som ersättning för buljong. Vi här hemma tål just Herbamare idag. Får dock då o då höra av folk som inte tål just selleri, som undrar vad dom kan byta ut mot. Då vill jag säga att dels finns det örtsalt att köp utan selleri MEN jag kan också mycket varmt rekommendera att göra ditt eget örtsalt. Det är oerhört enkelt och billigt att göra storskaligt. Du väljer då också smidigt din egen smaksättning. Det gör jag iaf.

Många gör örtsalt genom att blanda salt med torkade örter. Så gör INTE jag. Jag mixar salt med färska örter och grönsaker ock torkar allt tillsammans, det ger helt klart mer smak tycker jag.

nymixat salt, fortfarande blött

Gör så här:

  1. Ta salt, helst grovsalt.
  2. Välj din smaksättning. Exempelvis selleri (om ni tål), lök, vitlök, purjo, morot, palsternacka, libbsticka, färska örter (ex persilja, basilika, mejram mm). För MIN del är selleri, lök och vitlök det viktigaste. Som ört föredrar jag basilika.
  3. Till 1 del salt tar du ca. 2-3 delar finhackad/finriven smaksättning. Så har du Exempelvis 1 dl salt så tar du 2-3 dl finhackad smaksättning. Jag gör dock alltid en större sats, minst 3 dl salt och således 6-9 dl smaksättning. Mängden smaksättning kan variera lite, beror lite på vilken smaksättning man använder sig av.
  4. Blanda salt och smaksättningen (riv eller hacka den förs) i en blender och kör till en grov och väl blandad massa. Har du inte blender så funkar stavmixer alldeles utmärkt, jag använder det nuförtiden.
  5. Häll sedan ut blandningen på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt och torka i ugnen på ca 40-50 grader till torrt, man kan öppna luckan för att släppa ut fukt lite då och då och även röra om. Tiden det tar beror till stor del på vad du har använt för smaksättning. Man kan även låta bara torka utan ugn, tar bara längre tid då.
  6. Se till att saltet torkat fullständigt. HELT!
  7. Nu kan du antingen mortla/mixa saltet fint eller hålla upp i kvarn (föredrar jag).
bild på torkat salt gjort av kär vän enligt konceptet

2 kommentarer

  1. Rosa Hedkvist

    Täck för tipsen Sara. Dags att börja göra min egen salt med.
    Till att grilla kyckling använder jag en mix att riven skål av en citron eller apelsin plus lite senapsfrön. Ska prova med den blandningen bl.a och hoppas inte blir det läsk när jag använder citrus skal.
    Ha en fin vecka

    • Sara

      Det kommer att bli utsökt tror jag 👌

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑