Matsara

Allergivänlig Mat

Pajdeg -grundrecept (till mat- och efterrättspaj)

pajbottenpajbotten

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns väldigt mycket olika pajdegar och det går att variera massor i smak och konsistens. Ibland passar ex. en kakdeg utmärkt som pajbotten. Här följer dock 2st. snabba och framförallt enkla grundrecept för pajdeg, ett för matpaj och ett för efterrättspaj. Snabbt och enkelt vinner ofta här hemma, skönt när små händer kan hjälpa till =)

Jag gillar min pajbotten mör och lätt men ändå hållfast på den nivån att den kan stå stabilt för sig själv utan form när gräddad. Gillar att förgrädda för att slippa en ”degig” botten.

DEG TILL MATPAJ

Du behöver:

  • 125g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse/klibbrismjöl eller bovetemjöl) -du kan förstås variera denna mjölblandning utifrån era behov och krav -tänk bara på mjölens olika egenskaper
  • 1/2 tsk salt
  • 1tsk xanthangummi (fiberhusk går också bra men jag föredrar xanthan)
  • kallt vatten (upp till 2-3msk beroende på val av mjölsorter)

TIPS! Matpaj är gott att krydda, ex. med svartpeppar, paprika, spiskummin, chili (ja, det beror på vad som tillagas)

TIPS 2! Man kan också tillsätta lite flingor eller gryn i mjölblandningen (ex. boveteflingor eller hirsflingor) om man vill ha lite fullkornsvariant

Gör så här:

  1. Rör ihop mjölblandning med xanthan och salt (och ev. kryddning)
  2. Hacka i margarinet och nyp fort ihop till en grynig massa (går även att göra med matberedare eller visp)
  3. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg (kom ihåg här att mängden vatten verkligen varierar beroende på mjölsorter så ta bara någon msk i taget
  4. Fyll pajform
  5. Kyl degen i formen 30min innan gräddning (helst)
  6. Förgrädda i 200grader i ca 10-12min innan du tillsätter fyllningen (helst)

DEG TILL EFTERRÄTTSPAJ (botten)

  • 125g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl och 1dl majsstärkelse/klibbrismjöl) -du kan förstås variera denna mjölblandning utifrån era behov och krav -tänk bara på mjölsorternas olika egenskaper
  • 1krm salt
  • 2msk florsocker (vanligt socker går också bra men florsocker ger mindre ”grynighet” eller annan sötning -helst i ströform, annars minska bara ner vattenmängden)
  • 1tsk xanthangummi (fiberhusk går också bra men jag föredrar xanthan)
  • kallt vatten (upp till 2-3msk beroende på val av mjölsorter)

Gör så här:

  1. Rör ihop mjölblandning med xanthan och salt (och ev. smaksättning)
  2. Hacka i margarinet och nyp fort ihop till en grynig massa (går även att göra med matberedare eller visp)
  3. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg (kom ihåg här att mängden vatten verkligen varierar beroende på mjölsorter så ta bara någon msk i taget
  4. Fyll pajform
  5. Kyl degen i formen 30min innan gräddning (helst)
  6. Förgrädda i 200grader i ca 10-12min innan du tillsätter fyllningen (helst)

TIPS! Du kan även smaksätta en efterrättspajdeg med ex. kanel, kardemumma, vanilj (eller aromer)

TIPS 2! Även här kan man tillsätta flingor eller gryn för lite variation i konsistens (ex. kokosflingor eller hackade frön)

Smuldegsrecept hittar du HÄR

smulpaj

TIPS VID KAVLING!

Använd bakplåtspapper eller plastfolie som hjälpmedel

deg2

4 kommentarer

  1. Min paj stelnar aldrig, tog ingen vätska alls. Ska det verkligen bara vara 3 dl mjöl?
    Mvh Karin

    • Vad menar du med stelnar aldrig? Och har du bytt några ingredienser?

    • Hej, den är fortfarande som en deg efter gräddning,. Använde 1dl potatismjöl, 1 dl bovetemjöl, 1 dl rismjöl. Vad tror du är felet? Potatismjölet?
      Mvh Karin

      • Oj. Aldrig varit med om det. Eftersom att potatis är det enda jag inte bakar med skulle jag gissa på att det ställer till det 🤔🤷‍♀️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑