Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det här är ett lite annorlunda recept på mördeg än mitt vanliga. Ger ett lite annorlunda slutresultat. Perfekt för stansade mördegskakor. Väldigt lätthanterad deg. Degen går även att färga med karamellfärg men just här föredrar vi att dekorera kakorna med färgad kristyr

Du behöver:

  • 250 g mjölkfritt margarin
  • 1 d socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 6 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl, 1 dl klibbrismjöl och 2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1/2 tsk bakpulver
  • kristyr enligt recept HÄR

Gör så här:

  1. Rör samman margarin, socker och vaniljsocker poröst
  2. Blanda samman mjölblandningen med xanthan och bakpulver och rör i margarinblandningen
  3. Knåda ihop till en smidig deg
  4. Dela degen i 2 delar, plasta in och kyl i kylskåp ca. 1-2h (eller längre)
  5. Sätt på ugnen på 175 grader
  6. Ta ut degen, kavla ut på mjölat bakbord. Kavla till ca. 3-5mm i tjocklek
  7. Stansa kakor och förflytta dessa till bakplåtsklädd plåt
  8. Fortsätt knåda ihop degrester och stansa nya kakor tills degen är slut
  9. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10 minuter (ska helst inte ta särskilt färg alls)
  10. Ta ut och låt svalna
  11. Gör kristyr enligt recept. Färga eventuellt. Dekorera på valfritt vis.