Matsara

Allergivänlig Mat

Pepparkakor

pepparkakor

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Pepparkakor. Underbar doft och underbart pyssel. Pepparkakor är något som jag bakar med barnen. DÄRFÖR ska det vara lätthanterligt och självklart smaka ljuvligt.

Jag föredrar just till kakorna lite sprödare kakor, som dessa. Degen funkar visserligen utmärkt till hus också, men för dom som känner oss vet ni att våra pepparkakshus brukar få lite stora proportioner och fantasin har inga begränsningar, varpå jag faktiskt gör en aningens hårdare kaka till huset (lite mer socker och sirap och därför även andra ändringar i receptet men det återkommer jag med).

Här är iaf ett lätt recept på pepparkaksdeg, lätt att göra, lätt att hantera och ett toppenresultat!

  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten eller valfri växtdryck
  • 7 dl mjölblandning (ex. 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 2dl majsstärkelse, 1dl klibbrismjöl eller bovetemjöl)
  • 1tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bikarbonat
  • 2-3msk pepparkakskryddor (alternativt 1 tsk malen kryddnejlika, 1msk malen kanel, 1msk malen ingefära och 1/2 tsk malen kardemumma -gillar jag) JAG GILLAR NÄR PEPPARKAKOR VERKLIGEN SMAKAR PEPPARKAKOR så snålar INTE på kryddningen =)
  • Upp till 3dl mjöl till utbakning, ex. klibbrismjöl eller blandning av ovannämnda  mjölsorter
  1. Blanda socker, vätska och sirap i en kastrull  och koka upp.
  2. Tillsätt margarinet och låt det smälta
  3. Tillsätt kryddningen
  4. Låt den varma massan svalna
  5. Under tiden blandar man samman mjölblandningen
  6. Tillsätt nu resten av dom torra ingredienserna till mjölblandningen
  7. Rör ner den avsvalnade sockerblandningen i dom blandade torra ingredienserna
  8. Rör till en smet, bara vänd runt med träslev eller slickepott. Den ska vara mjuk och kladdig, den stelnar sen i kylen
  9. Täck bunken med plastfolie och förvara i kylen
  10. Behöver åtminstone 1natt (alternativt 8-10h) i kylen för att sätta sig -varför jag alltid förbereder den på kvällen så vi kan baka nästa dag
  11. När degen används är det bara att arbeta den på mjölat bakbord tills degen är smidig, använd lite mjöl vid kavlande under degen och på kaveln
  12. Du kan om du vill ta hjälp av bakplåtspapper att kavla ut på för ännu mindre risk att degen fastnar
  13. Kavla ut (jag kavlar tunt tunt, kanske bara 2 mm tjock för vi gillar tunna pepparkakor), stansa ut pepparkakor.
  14. Grädda på bakplåtsklädd plåt i 175 grader i ca. 7-9min
  15. Låt kallna  plåten

pepparkakor2

KRISTYR:

  • 2dl florsocker
  • 1msk vit sirap
  • ca 1msk vatten (jag rör ut lite i taget eftersom att det beror på vilket florsocker som används)
  1. Mät upp florsocker
  2. Tillsätt sirapen och sen vattnet lite i taget under omrörning tills du får en smidig men inte alltför lättrinnande massa
  3. Jag spritsar sen min med hjälp av fryspåsar

kristyr1

OM du ska färga kristyren tillsätter du färgen INNAN vattnet (karamellfärg eller livsmedelsfärg eller naturliga färger så som kakao, havtornspulver, blåbärspulver, lingonpulver etc)

7 kommentarer

  1. Leenu Hernejärvi

    25 november, 2015 at 02:09

    Tack! Då vi tål potatis bytte jag 1 dl av mjölet mot PO-fiber, margarin mot laktosfritt smör och sirapen mot mörk sirap – tog litet mer sirap och mindre socker. De blev kanonbra! Ja just det, jag smälte smöret i kastrullen med som jag är van att göra

  2. Pernilla Ottosson

    6 december, 2016 at 09:04

    Magiskt goda pepparkakor, tusen tack för alla goda recept du delar med dig av! 💕

    Vi använde även degen till pepparkakshus men när det var lite större delar blev det stora luftbubblor i degen så att säga när de gräddades i ugnen, vet du hur det kommer sig? Blev fina hus ändå men tänkte om vi gjorde något handhavande fel vi kan undvika nästa år? 😊

    • Sara

      6 december, 2016 at 19:52

      Vad roligt att ni tyckte om pepparkakorna =) Tyvärr är jag nog inte så pass bakexpert att jag vet på rak arm varför ni fickluftbubblor i kakorna. Kan det ha varit ojämnt blandad smet (blandade du ex. alla dom torra ingredienserna noga för sig?)?

  3. Hej, gmförsta gången någonsin jag gör pepparkaksdeg 🙈 och med en massa allergener att hålla reda på så vill gärna kunna förbereda ngn dag innan. Kan degen vila mer än den tid du rekommenderar? Går den kanske tom att frysa? 🙏

  4. Hej, första gången någonsin jag gör pepparkaksdeg 🙈 och med en massa allergener att hålla reda på så vill gärna kunna förbereda ngn dag innan. Kan degen vila mer än den tid du rekommenderar? Går den kanske tom att frysa? 🙏

    • Ja den kan absolut vila längre 👍 och den går dessutom att förvara i kylen i veckor (om man inte varit o kladdat på den med smutsiga händer) och går även att frysa 👍 Stort lycka till 🙌🙌

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2018 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑