Matsara

Allergivänlig Mat

Pizza

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns flera olika sorters veganostar på marknaden men även utan dom kan man tillaga pizza. Det finns ostar på sojabas, havrebas och kokosbas, dock finns det ingen utan innehåll av potatis eller tapioka vad jag vet (för dom som inte klarar det). Men man kan faktiskt göra underbart god pizza helt utan ”fusk”ost t.o.m. Vi börjar med degen.

Pizzadeg/Botten:

Ursprung i foccacia-recept men med minimala ändringar

Du behöver:

  • 6dl mjöl (exempelvis 1dl rismjöl, 2dl majsmjöl, 2dl bovetemjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1,5msk fiberhusk
  • 1tsk xanthangummi (om det redan inte fanns i mjölblandningen)
  • 1tsk salt
  • 50g jäst
  • 4dl vatten
  • 2-3msk mjölkfritt margarin
  • 1tsk bakpulver
  • Mjöl till utbak (ex. klibbrismjöl)

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i ljummet vatten
  2. Tillsätt salt
  3. Blanda resterande torra ingredienser i en bunke och tillsätt till vätskan
  4. Rör samman till deg (gärna med hjälp av degkrokar på elvisp eller i hushållsassistent)
  5. Tillsätt margarinet och arbeta in
  6. Degen ska vara kladdig
  7. Låt jäsa i 30minuter
  8. Sätt ugnen på 225-250grader och ställ in en plåt eller pizzasten (så att den blir het)
  9. Kavla ut degen direkt på bakplåtspapper (med hjälp av mjöl vid utbakning)
  10. För övre bakplåtspapperet till den redan heta plåten i ugnen
  11. Toppa och grädda tills gyllenbrun (ca 8-12minuter men beror på tjocklek) -varmluftsugn är inte heller helt fel här

Förslag på topping:

1. Italienska smaker. Toppa med tomatsås och pressad vitlök när pizzan går in i ugnen. När den kommer ut ännu mer tomatsås och därpå ruccola, parma (obs! för innehållet), honung, olivolja, rödlök, ”fusk”-pesto (recept finns HÄR) och krämig vinäger (går att göra egen om man inte hittar någon som tåls). Ibland använder jag pesto eller tapenad (recept HÄR) istället för tomatsås men med förfarande enligt ovan

3. Zucchiniost. Bred på tomatsås eller ajvar relish, riven urkramad zucchini (blir både lite seg och krispig i ugnen) och annan valfri topping sås om ex. skinka, svamp etc.

4. Sås i överflöd. Bred på tomatsås/ketchup/chilisås och därpå valfri kall sås så som bearnaise, vitlökssås, mangoraja etc (recept finns på bloggen) och topping så som skinka, kyckling, färs och ev. grönsaker så som lök, paprika eller svamp när pizzan går in i ugnen.

5. Bolognese. Bred på valfri kall sås så som bearnaise, vitlökssås, mangoraja etc och klicka på köttfärssås eller åtminstone kryddade köttfärsklumpar, toppa med skivad lök och grädda

6. Kebab. Toppa enbart med tomatsås och ex. lök och svamp innan gräddning, när pizzan kommer ut, lägg på sallad, tomat, gurka och stekt kebabkött (recept finns på bloggen) och toppa med salsa/chilisås och vitlökssås för en kebabpizza

7. Hawaii eller tropisk. Min favorit är ändå toppad med chilisås/tomatsås och bearnaise på väg in i ugnen (bred ut ovanpå degen), därpå skinka (gärna några olika), ananasbitar, banan, curry. Bara måste serveras med pizzasallad till.

Jag toppar dessutom nästan alltid min pizza med oregano

pizza

 

 

5 kommentarer

  1. Hej, går degen att förbereda dagen innan och sedan baka ut och grädda dagen efte?

    • Har aldrig tidigare stött på en deg som inte går att kalljäsa så det borde gå. Men förvara i kyl då alltså. Berätta hur det gick

  2. Hej Sara och tack för alla recept!
    Tänkte göra pizza till helgen, men vi kan bla inte äta majs, potatis, mp, soja, vete, råg, havre.. vad kan jag byta ut majsmjölet mot?

    • Du kan ta mer rismjöl eller bovetemjöl eller durra om ni använder det. Inte så petigt. Majsstärkelsen kan du byta mot ex tapioka. Oavsett är det inte så petigt. Vi gör nu på bara bovete när varken majs, ris, potatis eller tapioka funkar för minsting

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Matsara

Tema av Anders NorenUpp ↑