alternativt

Nr 1. (vänster) och Nr 2. (höger)

Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja m.m.

Mitt favoritrecept på pannkakor är fortfarande DETTA recept som jag utvecklat och som både min allergiska son och hans icke-allergiska kusiner och vänner äter med god aptit (och vi vuxna)

Men, det visar sig att några har haft svårt att lyckas med receptet. Visserligen gör jag alltid mina pannkakor på en höft men har ändå måttat receptet upprepat. Då vi inte har kunnat utröna varför det ändå inte lyckats och egentligen för att det ändå är bra med alternativa recept har jag nu måttat upp 2 st. alternativa recept

Så här kommer dom.

Nr 1. MED FIBERHUSK (8st stora tunna pannkakor)

Du behöver:

  • 4dl mjölblandning (ex. 1dl majsstärkelse, 2dl majsmjöl, 1dl bovetemjöl) -inte så petigt med innehållet förutom utifrån smak då fiberhusken står för bindemedlet
  • 2tsk fiberhusk
  • 1tsk salt
  • 1-2tsk vaniljsocker
  • 2tsk bakpulver
  • 3msk mjölkfritt margarin
  • 6-7dl vatten (alternativt valfri växtdryck) -mindre vatten gör smeten mer lätthanterlig, mer gör pannkakorna tunnare och enligt mig iaf godare
  • Olja eller mjölkfritt margarin för stekning

Gör så här:

  1. Smält margarinet
  2. Rör ihop alla torra ingredienser
  3. Tillsätt vattnet under omrörning (mindre mängd vatten gör pannkakorna lite lättare att hantera vid stekning mer vatten ger tunnare och enligt mig godare pannkakor)
  4. Tillsätt sist margarinet
  5. Vispa slät
  6. Låt vila 5-10minuter
  7. Stek i olja/margarin i medelvarm (ej het) panna
  8. Se till att rotera pannan för att fördela smeten för stora riktigt tunna pannkakor!
  9. Vänd inte förrän du ser att ovansidan håller på att ”stabiliseras”
  10. Lägg upp på tallrik och låt gärna svalna en aning under lock (2 tallrikar på varandra, som ett tefat) -dom blir mjukare och mer böjliga då, går förstås att servera omedelbums också!

Nr 2. MED BOVETEMJÖL SOM BINDEMEDEL (utan fiberhusk) (10st stora tunna pannkakor)

Du behöver:

  • 2,5dl bovetemjöl
  • 2dl majsmjöl
  • 7-8dl vatten (alternativt valfri växtdryck) -mindre vatten gör smeten mer lätthanterlig, mer gör pannkakorna tunnare och enligt mig iaf godare
  • 1msk neutral olja (ex. rapsolja alternativt kokosolja)
  • 2nypor salt
  • 2tsk bakpulver
  • 1-2tsk vaniljsocker
  • olja/mjölfritt margarin för stekning

Gör så här:

  1. Blanda alla torra ingredienser
  2. Tillsätt vattnet under omrörning
  3. Tillsätt sist oljan
  4. Vispa slät och låt vila 5-10minuter
  5. Stek på medelvarm (ej het) panna
  6. Se till att rotera pannan för att fördela smeten för stora tunna pannkakor!
  7. Vänd inte förrän du ser att ovansidan håller på att ”stabiliseras”
  8. Lägg upp på tallrik och låt gärna svalna en aning under lock (2 tallrikar på varandra, som ett tefat) -dom blir mjukare och mer böjliga då