\"Namnlös3\"

Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.

Ingredienser:

  • 7-8dl mjölblandning (ex. 2dl rismjöl, 1dl klibbrismjöl, 3dl majsmjöl och 2dl majsstärkelse)
  • 50g jäst (jag har gjort med både färsk jäst och nu med motsvarande mängd (12g) torrjäst)
  • 7dl fingervarmt vatten (lite varmare för torrjäst)
  • 1msk rapsolja
  • 1/2 dl sötning (sirap, honung,agave)
  • 2tsk salt
  • Valfri kryddning (ex. 1 rågad tsk mald ingefära, hackad basilika, någon matsked nyponskalmjöl, några nypor svartpeppar, hackade soltorkade tomater eller oliver)
  • 3msk fibrex
  • 2tsk xanthangummi
  • 2msk fiberhusk

Blanda alla torra ingredienser förutom jäst (om du använde torrjäst) i en bunke. Blanda jäst i annan bunke med vattnet, tillsätt oljan och sötning. Blanda samman torra och våta ingredienser, låt gå i degblandare eller vispa med degkrokar i några minuter. Degen SKA vara superkladdig! Låt jäsa 30-40min. Baka ut ganska fort på mjölat bakbord, bara vänd runt degen i mjöl. Degen ska förbli kladdig, men ändå gå att hantera med välmjölade händer.  Går att göra både baguetter och limpor av olika storlekar och former, alternativt frallor, om smala baguetter blir det 2st. ugnsplåtslånga. Pudra med mjöl. Sätt ugnen på 225grader. Låt jäsa 30min på bakplåtspapper under bakduk. Skåra med vass kniv. För över bakplåtspapperet med bröden på en redan het ugnsplåt som stått i värmen i ugnen. Grädda mitt i ugnen r i 20-30minuter. För hårdare skorpa låt svalna på galler, för mjukare låt svalna under bakduk.