Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.
Nu kommer ett till sånt där recept som jag är oerhört nöjd med. Har under många år gjort lite varianter på omelett enligt alla möjliga modifierade recept men det har alltid varit mer av än pannkaka än en omelett. Men både smaken och framförallt konsistensen på denna slår alla mina tidigare. Ett frasigt yttre och ett saftigt och framförallt luftig och ett lätt mjukt inre. Underbar! Gör med valfri fyllning, vegansk eller med skinka osv. Flera ingredienser går att justera, byta och skippa men här kommer min favorit.
2 portioner
Du behöver:
- stavmixer eller blender
- 2 dl solrosfrön eller likvärdigt substitut, exempelvis melonkärnor (det finns ett alternativ för att skippa denna, om du inte tål så kan jag hjälp dig med det)
- 1 dl kokosmjölk, ren asiatisk tillsatsfri
- 1 dl vatten
- 2 tsk äppelcidervinäger
- 2 msk majsmjöl
- 2 msk majsstärkelse
- 1 tsk fiberhusk
- 1/2 tsk xanthangummi
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk kala namak /svavelsalt -ger äggsmak
- 1 msk b-jäst (ger ostig smak)
- 2 krm gurkmeja (går att minska eller öka, ger enbart färg)
- 1 msk ljus sirap (ägg är ju faktiskt lite söta, du kan förstås skippa)
- 2 msk olja
- salt
- peppar
- olja för stekning
- valfri fyllning
- olja för stekning
Gör så här:
- Blötlägg frön, ett par timmar åtminstone för bästa resultat. Jag blötlägger mina kvällen innan dock men jag kan berätta att det faktiskt går att göra på fuskvis och bara blötlägga nån halvtimme.
- Sila av fröna men det är ok om lite vatten finns kvar bland fröna, du behöver alltså inte torka dom
- Mixa samman frön, vatten och kokosmjölk till en slät/smågrynig massa
- Sila igenom småmaskig sil, inte durkslag (för stora hål) och inte kaffefilter (ger för lite utbyte)
- Rör runt i silen med en sked eller slev så du verkligen arbetar ut maximalt av vätska
- Den vita lätt krämiga vätskan du får ut vispar du samman med samtliga övriga ingredienser, salt och peppar efter tycke. Frömassan du silat bort ska du dock INTE kasta. Du kan både återanvända den för fler omeletter, bara fyll på vätska och mixa igen, du kan förvara den i kyl eller frys. Du kan också använda frömassan för att baka några av mina recept där frömassa är basen eller bara röra ner i ex brödbak.
- Hetta upp en oljad panna till max
- Bred ut smeten försiktigt, sänk temperaturen till låg -på det här viset får du en frasig yta men en långsam tillagning av omelettens inre
- Toppa smeten med fyllning
- När du kan vänd ena halvan över den andra så att du får en halvcirkelformad omelett med fyllningen inuti
- Platta till lite
- Stek några minuter på vardera sida på låg värme
- Ta av, låt vila nån minut
- Njut