\"\"

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Det finns även recept på veganska maränger gjorda av kikärts- eller annat bönspad, sök recept på Google, men dom är då INTE baljväxtfria då, och personligen föredrar jag den här smeten både när det gäller att arbeta med och sen även smaken på det färdiga resultatet.

Ingredienser:

  • 3,5dl socker
  • 1dl vatten
  • 4gelatinblad
  • 1-2msk majsstärkelse (kan helt uteslutas men ger lite ”segare” maräng)

Gör så här:
Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten i 5minuter.

Koka upp 3,5dl socker med 1dl vatten, tills allt socker lösts upp -du kan låta sjuda några minuter tills den får en aningens sirapslik konsistens

Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i vatten/socker-uppkoket.

Vispa sen den varma vätskan med elvisp eller gärna i matberedare med ballongvisp på snabb effekt tills det bildar ett vitt skum (och svalnar under uppvispningen). VAR FÖRSIKTIG DÅ UPPKOKET ÄR OERHÖRT HETT TILL EN BÖRJAN (jag brukar ha kökshandduk över skålen). Brukar ta kanske 5min, lite varierande beroende på visp.

Rör ev. ner 1-2msk majsstärkelse (eller potatismjöl för er som kan) och fortsätt vispa tills det blir stabila toppar i smeten. Om topparna rinner ut är smeten inte riktigt klar, blir förstås maränger men för finare form ska topparna stanna kvar.

Klicka sen ut maränger på bakplåtspapper, eller spritsa (vilket jag helt klart föredrar). Går att göra minimaränger, vanliga eller även botten. Bara varierande tid i ugnen.

\"\"

 

OM det önskas färg på marängerna blandas detta i efter att smeten är klar, använd livsmedelsfärgspulver eller karamellfärg, kakao eller naturliga färger ur ex. rödbeta eller spenat. Har även gjort med saffran och lakritspulver.

Grädda mitt i ugnen i ca 50-max 100 grader (lite beroende av marängstorleken). OM marängerna spricker kan man öppna luckan lite (då är det för varmt), jag håller mig oftast kring 85 grader. Grädda i 20-50minuter beroende av storleken (om du puttar på dom släpper dom lätt från bakplåtspapperet när dom är klara), stäng av  och låt marängerna svalna där inne (eller om det blir flera plåtar så låt åtminstone svalna på plåten)