Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Blev bjuden på en banankolapaj (bananoffepaj) på jobbet för 1 vecka sedan. Kände genast att mina smaklökar gillade det. Däremot behövdes en rejäl modifiering för att kunna baka detta i vårat hem. Inte heller banan funkar här varpå det blev en variant med ananas och jordgubbar istället (ta banan om du vill)
Du behöver:
Pajdeg
- 125g mjölkfritt margarin
- 0,5dl sötning (gärna en lite smakrikare sådan som ex. farinsocker eller muscovadosocker men även kokossocker eller strösocker ex. funkar)
- 1dl valfria gryn (ex. bovetegryn eller hirsgryn)
- 1dl kokosflingor (eller ännu mer gryn enligt ovan)
- 2dl mjölblandning (1dl majsmjöl och 1 dl klibbrismjöl)
Kolakräm (finns även alternativa recept kolakräm på bloggen)
- 75g margarin
- 1dl socker
- 1dl ljus sirap
- 1dl kokosmjölk
- 1-2 nypor salt
Topping
- 1/2hel färsk ananas (eller motsvarande mängd burkananas men jag lovar att en färsk är ett bättre alternativ)
- jordgubbar
- 2msk margarin
- 1 vaniljstång (eller vaniljsocker/vaniljpulver)
- kokosgrädde: 2,5dl kokosmjölk (använd utan tillsatser för bästa smak och för mest allergivänlig variant) + 2tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver) + skal från 1 citron (neutraliserar bort kokossmaken) ELLER valfri veganglass (ex. R-ice från GB)
- kakaopulver (valfritt)
Gör så här:
OM du använder kokosgrädde istället för glass (som jag gjorde), se till att ha kylt ner kokosmjölken i förväg antingen i kylen över natten eller någon timme i frysen.
Börja sen med pajdegen:
- Blanda samman alla torra ingredienser.
- Värm upp margarinet i kastrull, ta av från plattan och vänd ner det torra innehållet.
- När du fått till en homogen smet täcker du botten och kanter på en pajform (gärna springform)
- Grädda mitt i ugnen i 200grader i 10-15minuter
Nu dags för kolakrämen:
- Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka upp
- Sänk till medelvarm temperatur och låt småputtra kanske 20-30minuter (eller tills 120grader varmt, alternativt när ”kultestet” ger den fasthet i kolan som du önskar). Rör om då och då men framförallt, ha koll så att det inte bränns vid eller kokar över.
- Ta av från plattan och låt svalna en aning innan du fyller pajdegen
Dags för topping:
- Vispa samman kokosmjölken MEN använd bara den vita ”stelnade” delen ur kokosmjölken med citronskal och vanilj tills grädde. Förvara kyld.
- Finhacka ananasen. Stek upp nästan allt i margarin och med delad vaniljstång för smaksättning. Stek tills den mjuknat och tills det mesta av vätskan i pannan ångat bort (lir lite sirapsaktigt kvar). Ta av för att svalna.
- Toppa sen kolakrämen med den stekta ananasen.
- När pajen kallnat åtminstone nästan helt (annars smälter kokosgrädden till vätska) eller kylts ner, toppa med kokosgrädden, kakaopulver och jordgubbar + det sista av den färska ananasen.