ananaspaj2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Blev bjuden på en banankolapaj (bananoffepaj) på jobbet för 1 vecka sedan. Kände genast att mina smaklökar gillade det. Däremot behövdes en rejäl modifiering för att kunna baka detta i vårat hem. Inte heller banan funkar här varpå det blev en variant med ananas och jordgubbar istället (ta banan om du vill)

Du behöver:

Pajdeg

  • 125g mjölkfritt margarin
  • 0,5dl sötning (gärna en lite smakrikare sådan som ex. farinsocker eller muscovadosocker men även kokossocker eller strösocker ex. funkar)
  • 1dl valfria gryn (ex. bovetegryn eller hirsgryn)
  • 1dl kokosflingor (eller ännu mer gryn enligt ovan)
  • 2dl mjölblandning (1dl majsmjöl och 1 dl klibbrismjöl)

Kolakräm (finns även alternativa recept kolakräm på bloggen)

  • 75g margarin
  • 1dl socker
  • 1dl ljus sirap
  • 1dl kokosmjölk
  • 1-2 nypor salt

Topping

  • 1/2hel färsk ananas (eller motsvarande mängd burkananas men jag lovar att en färsk är ett bättre alternativ)
  • jordgubbar
  • 2msk margarin
  • 1 vaniljstång (eller vaniljsocker/vaniljpulver)
  • kokosgrädde: 2,5dl kokosmjölk (använd utan tillsatser för bästa smak och för mest allergivänlig variant) + 2tsk vaniljsocker (eller vaniljpulver) + skal från 1 citron (neutraliserar bort kokossmaken) ELLER valfri veganglass (ex. R-ice från GB)
  • kakaopulver (valfritt)

ananaspaj

Gör så här:

OM du använder kokosgrädde istället för glass (som jag gjorde), se till att ha kylt ner kokosmjölken i förväg antingen i kylen över natten eller någon timme i frysen.

Börja sen med pajdegen:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser.
  2. Värm upp margarinet i kastrull, ta av från plattan och vänd ner det torra innehållet.
  3. När du fått till en homogen smet täcker du botten och kanter på en pajform (gärna springform)
  4. Grädda mitt i ugnen i 200grader i 10-15minuter

Nu dags för kolakrämen:

  1. Blanda samman alla ingredienser i en kastrull och koka upp
  2. Sänk till medelvarm temperatur och låt småputtra kanske 20-30minuter (eller tills 120grader varmt, alternativt när ”kultestet” ger den fasthet i kolan som du önskar). Rör om då och då men framförallt, ha koll så att det inte bränns vid eller kokar över.
  3. Ta av från plattan och låt svalna en aning innan du fyller pajdegen

Dags för topping:

  1. Vispa samman kokosmjölken MEN använd bara den vita ”stelnade” delen ur kokosmjölken med citronskal och vanilj tills grädde. Förvara kyld.
  2. Finhacka ananasen. Stek upp nästan allt i margarin och med delad vaniljstång för smaksättning. Stek tills den mjuknat och tills det mesta av vätskan i pannan ångat bort (lir lite sirapsaktigt kvar). Ta av för att svalna.
  3. Toppa sen kolakrämen med den stekta ananasen.
  4. När pajen kallnat åtminstone nästan helt (annars smälter kokosgrädden till vätska) eller kylts ner, toppa med kokosgrädden, kakaopulver och jordgubbar + det sista av den färska ananasen.