Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt!

Här kommer ett recept på en klassiker som jag helt missat. Anisbröd. Lite som en munk men med ljuvligt mild smak av anis och en krispig yta i form av en kam (ger mer krispighet pga fritering från fler håll).

Du behöver:

  • 2,5 dl vätska (ex 1 dl asiatisk och tillsatsfri kokosmjölk + 1,5 dl vatten -alternativt enbart vatten eller annan växtdryck, fettet i kokosmjölken ger dock li5e fylligare smak)
  • 25 g jäst
  • 50g mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl sirap
  • 0,75 socker
  • 1-1,5 msk anis
  • 1 msk fiberhusk
  • 5 dl mjöl (1,5 vardera av majs och ris/hirs + 1 majsstärkelse)
  • 2 krm xanthangummi
  • 2 krm bakpulver
  • olja att fritera i (ex raps)
  • socker att vända i, eventuellt lite mer anis också

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Smält margarinet
  3. Tillsätt vätskan och se till så att hela vätskan blir ca 37 grader varm
  4. Häll vätskan över jästen och blanda ut
  5. Mortla anisen med lite av sockret
  6. Tillsätt anisen, resten av sockret, sirap och fiberhusk till jästvätskan och rör ut, låt sen svälla i 5-10 minuter
  7. Arbeta nu degen helst med degkrokar/hushållsassitent eller arbeta rejält med slev
  8. Tillsätt mjölet, xanthan och bakpulver och få till en jämn men kladdig deg
  9. Låt jäsa i 45 minuter
  10. Häll ut på välmjölat bakbord eller bakplåtspapper, strö över lite mjöl men arbeta INTE degen
  11. Bara forma och platta ut degen till en rektangel som är ca 20 cm bred på ena ledden och 1/2-1cm tjock
  12. Låt jäsa på nytt medan du hettar upp oljan till 180 grader
  13. Skåra nu degen så att du först delar längden i 2 längder om ca 10 cm i bredd vardera. Skär sedan ut mindre rektanglar av längderna, ca 3 cm breda. Klipp med sax små skåror så att varje rektangel liknar en kam (se bild)
  14. Med hjälp av stekspade kan du enklas ta upp och glida ner varje kam en åt gången ner i oljan, fritera några åt gången beroende av storlek på fritös eller kastrull.
  15. Fritera tills gyllenbruna på bägge sidor (vänd)
  16. Ta av och låt rinna av på bakplåtspapper eller galler
  17. Vänd i socker, eventuellt mer mald anis blandad i sockret
  18. Klart!