Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En härlig och enkelt apelsinsmakande kaka, god som den är men extra god med glasyren till. Du kan även välja annan glasyr men den här är perfekt för kakan. DU kan även smaksätta med lime eller citron istället. Krävs dock mycket mindre saft och skal i sådana fall.
Du behöver:
Kakan
- 1 dl neutral olja (ex. raps) alternativt 100g smält mjölkfritt margarin
- 1 dl nypressad saft från apelsin (ca. 1-1,5 apelsin)
- skal från 2 apelsiner
- 1,5 dl vatten
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 tsk bakpulver
- 4 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl och 1 dl majsstärkelse)
- 1 tsk xanthangummi
- Något att smöra och bröa en form med, ex. olja och polenta alternativt bara bakplåtspapper att klä formen med
Glasyren
- 200 g Violifes falska ”Philadephia”-spread
- 1 msk nypressad saft från apelsin
- Skal från 1/2 -1 apelsin
- 3 dl florsocker (jag som använder speciellt stärkelsefritt florsocker tillsätter också 1 msk majsstärkelse)
- 1/2 tsk xanthangummi
apelsinbitar att dekorera med
Gör så här:
- Hetta upp ugnen till 200 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser till kakan
- Rör i apelsinskalet som du rivit fint
- Blanda samman alla våta ingredienser och vispa ner bland dom torra, rör bara lagom länge tills du får till en homogen smet
- Häll o smörad o bröad form alternativt bakplåtspappersklädd form (springform eller form om ca 20x30cm i storlek)
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
- Ta ut och låt svalna
- För att göra glasyren vispar du bara samman ingredienserna och ställer i kylen för att kylas
- När kakan är helt avsvalnad kan du bre ut glasyr och tomma med apelsinbitar