Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.
Ursprunget är receptet på grönsaksfrallor som min son bara ÄLSKAR. Så idag blev det lite fruktbröd istället 😉
Du behöver:
- 50g jäst
- 6dl vätska (allt vatten eller som jag gjorde 4 dl vatten och 2 dl äppelmust)
- 2tsk salt
- 2msk honung eller sirap
- 2msk olja
- 2 gröna äpplen (eller annan valfri frukt/grönsak)
- 1dl solrosfrön (går att utesluta)
- 1dl boveteflingor
- 8dl mjölblandning (ex. 4dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 2dl bovetemjöl)
- 3msk fiberhusk
- 2tsk xanthangummi
- ev. kryddning (jag tog 2tsk mald ingefära)
- 3msk mjölkfritt margarin
- ev. vallmofrön att strö ovanpå (funkar även utan, med bara mjöl, rivet äpple, boveteflingor eller solrosfrön exempelvis)
- något för pensling (kan uteslutas) -jag valde att pensla med äppelmust
Gör så här:
- Lös upp jästen i vätskan
- Tillsätt salt, honung och olja.
- Riv äpplena och krama ur lite lätt men inte helt.
- Tillsätt äpplena till vätskan
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke
- Mixa ev. solrosfröna lite lätt (det gjorde jag för att inte få för mycket bitar), eller hacka lätt alternativt krossa eller ha som dom är. Tillsätt dom sedan till dom torra ingredienserna
- Rör ner dom torra ingredienserna i dom våta
- Rör samman degen med hjälp av degkrokar på visp eller hushållsassistent tills degen blir helt jämnt utblandad (tar några minuter)
- Tillsätt sist margarinet och arbeta in
- Degen är nu mycket kladdig men ska så också vara
- Ställ degen att jäsa 1h
- Häll ut den färdigjästa degen på välmjölat bakbord (ex. majsmjöl) och arbeta till en limpa eller frallor (jag valde att dela degen i 3 delar, forma jämnstora korvar och fläta brödet)
- Lägg över brödet på bakplåtsklädd ugnsplåt
- Låt jäsa på nytt, nu ca 30minuter
- Sätt ugnen på 200grader
- Innan gräddning, pensla lätt med smält mjölkfritt margarin/vatten/juice/växtdryck och strö ev. på vallmofrön eller annat alternativ
- Grädda mitt i ugnen i ca. 35-40min för limpa, ca. 10-15 för frallor