Utan mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt!
Ett snabbt, friterat alternativ som ersätter både äppelpaj och munk i ett. Serveras med glass, vaniljsås eller bara som det är. Perfekt efterrätt att ta till när man vill vara matsmart och ta tillvara lite skrumpna och lätt gamla äpplen ?
Du behöver:
- 2 äpplen, grovt rivna (färg, sort, med eller utan skal är valfritt) -ska bli ca. 2 dl grovrivet äpple
- 2 msk valfritt glutenfritt mjöl (ex majsmjöl)
- 2 tsk mald kanel
- frityrsmet gjort av 1,5 dl glutenfri mjölblandning (ex 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse), 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk xanthangummi, 1 tsk vaniljsocker och 1-1,5 dl vatten beroende på val av mjöl, gärna kolsyrat vatten men absolut inget måste)
- olja att fritera i, ex rapsolja
- socker och kanel att vända i
Gör så här:
- Riv äpplet grovt, krama ur vätska
- Blanda äpplet med mjöl + kanel för smaksättning och för att dom ska bli mjölbeklädda på ett vis så att frityrsmeten fäster bättre
- Vispa ihop frityrsmeten och rör ner bland äpplet tills allt är en kladdig massa
- Hetta upp oljan till ca 170-180 grader
- Klicka ut lite av smeten i taget i oljan och fritera tills krispig och gyllene (vänd runt så att dom blir friterade runtom)
- Ta ur ock låt rinna av på hushållspapper
- Vänd eventuellt i socker eller i kanel/socker
- Servera