Utan mjölk, ägg, gluten, soja och nötter bl.a. Veganskt!

Ett snabbt, friterat alternativ som ersätter både äppelpaj och munk i ett. Serveras med glass, vaniljsås eller bara som det är. Perfekt efterrätt att ta till när man vill vara matsmart och ta tillvara lite skrumpna och lätt gamla äpplen ?

Du behöver:

  • 2 äpplen, grovt rivna (färg, sort, med eller utan skal är valfritt) -ska bli ca. 2 dl grovrivet äpple
  • 2 msk valfritt glutenfritt mjöl (ex majsmjöl)
  • 2 tsk mald kanel
  • frityrsmet gjort av 1,5 dl glutenfri mjölblandning (ex 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse), 1/2 tsk bakpulver, 1/2 tsk xanthangummi, 1 tsk vaniljsocker och 1-1,5 dl vatten beroende på val av mjöl, gärna kolsyrat vatten men absolut inget måste)
  • olja att fritera i, ex rapsolja
  • socker och kanel att vända i

Gör så här:

  1. Riv äpplet grovt, krama ur vätska
  2. Blanda äpplet med mjöl + kanel för smaksättning och för att dom ska bli mjölbeklädda på ett vis så att frityrsmeten fäster bättre
  3. Vispa ihop frityrsmeten och rör ner bland äpplet tills allt är en kladdig massa
  4. Hetta upp oljan till ca 170-180 grader
  5. Klicka ut lite av smeten i taget i oljan och fritera tills krispig och gyllene (vänd runt så att dom blir friterade runtom)
  6. Ta ur ock låt rinna av på hushållspapper
  7. Vänd eventuellt i socker eller i kanel/socker
  8. Servera