arepas1

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Vissa recept behöver inte ens anpassas. Arepas är i vanlig ordning fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.  MEN var observant (har sett lite andra varianter också med bl.a. ägg). Egentligen tillagas det av bara majs, vatten och salt. Det är en ojäst brödbit som kan stekas eller grillas, delas och fyllas. Lite som pitabröd. Här har vi gjort arepas fyllt med pulled port, blandade grönsaker, salsa och vitlökssås (även allt detta allergianpassat)

6st Arepas (3-4portioner)

Du behöver:

  • 4dl majsmjöl (P.A.N.) SE BILD! (eller annat förkokt majsmjöl)
  • 1msk neutral olja (ex raps eller oliv)
  • 1tsk salt
  • ca. 4 varmt vatten (50gradigt)
  • Olja för stekning

PAN

Gör så här:

  1. Måtta upp mjölet
  2. Blanda salt, olja och vattnet för sig först och häll sen ner mjölet
  3. Arbeta in vattnet ordentligt tills degen blir smidig (jag använder händerna)
  4. Degen blir mjuk och smidig (påminner lite om leklera)
  5. Täck bunken med plastfolie och låt vila 5-10minuter
  6. Ta en näve deg i taget och forma till en cirkel med ca 8cm i diameter (storleken går att variera) och 2cm i tjocklek
  7. Hetta upp en panna på medelvarm temperatur och pensla den lätt med olja
  8. Stek varje cirkel i pannan under ca 5-8min på varje sida (ska bli krispig på yta)
  9. Dela brödet bara nästan helt igenom och fyll med valfritt innehåll (ät som pita eller använd som hamburgarebröd)

arepas2