Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Utan ris och majs dessutom

Det här är en otroligt enkel och väldigt god asiatiskt inspirerad rätt fri från väldigt många allergener. En rätt som både är barnvänlig OCH som enkelt bara kan toppas med hetta och ytterligare krydda för mer “vuxen” smak. Man kan också variera grönsaker OCH proteinet väldigt mycket.

Nudlarna från Taste from Asia har en underbar konsistens, mina barn gillar inte utseendet när dom är alldeles genomskinliga men med den här rätten dränkta i en lätt färgad sås är alla förtjusta i dom.

4-6 personer

Du behöver:

  • 200 g okokta sötpotatisnudlar (Med Taste from Asia är det 1 paket) -ingredienserna till just det här märket är SÅ bra, bara sötpotatis och salt
  • valfritt protein, exempelvis 2 kycklingbröstfiléer (man kan även ta ex entrecote, lövbiff eller räkor)
  • olja för stekning

Valfria grönsaker men jag föreslår

  • 1 stor gul lök
  • 2 dl hackad pak choi eller annan valfri kålsort
  • 1-2 dl bambuskott (konserverade men obs på innehållet)
  • 2 dl skivade champinjoner eller annan valfri svamp

Kryddningen går att variera men jag tycker bäst om

  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • örtsalt
  • svartpeppar

Såsen består av

  • 2 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsatsfri variant
  • 1 dl buljong, gärna en smakrik sort (går att använda sig både av köpt fond/vatten eller en hemmagjord buljong)
  • 2 tsk vinäger (gärna balsamvinäger om du har)
  • 2 msk sojafri variant på sojasås (ex. från Rene voltaire, coconut aminos)
  • valfritt med 1-2 tsk sambal oelek

Toppa eventuellt med

  • chili
  • sesamfrön
  • sesamolja
  • tabasco
  • salladslök

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda alla grönsaker, skala och skär löken i skivor, dela kålen, skiva svampen o.s.v. Lägg alla grönsakerna för sig.
  2. Skala och riv vitlök + ingefära och lägg för sig
  3. Koka pasta enligt anvisning
  4. Medan pastan kokar kan du krydda det valfria proteinet med salt och peppar, stek i panna på hög värme på bägge sidor i panna tills genomstekt (kycklingbröst kan man ex välja att banka ut innan för att det snabbare ska tillagas)
  5. Ta av köttet och låt vila
  6. Stek alla grönsaker i olja, krydda med örtsalt och peppar. Vissa grönsaker ska förstås tillagas längre tid och börja då med dessa. Med alternativet ovan börjar jag med svampen, när den är klar egentligen tillsätter jag lök och pak choi, bambuskotten behöver senare egentligen bara bli varma. Sist tillsätter jag ingefära och vitlök och låter det ge smak.
  7. När pastan kokat, sila av.
  8. Medan pastan ligger i durkslaget kan man göra såsen i kastrullen.
  9. Blanda kokosmjölk, falsk soja, vinäger och buljong (eventuell sambal oelek) och koka upp -smaka av
  10. Vänd tillbaka pastan i såsen
  11. Skär upp proteinet i lagom stora bitar och vänd ner med pastan
  12. Servera toppad med grönsaksblandningen
  13. Toppa sist med eventuell topping