Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
6-8 personer
Du behöver:
kycklingspetten
- 1 kg kycklingfärs
- 1/2 dl apelsinjuicekoncentrat
- 1 msk mjöl (ex. bovete, klibbris, majs etc)
- 2 tsk örtsalt
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1-2 tsk hackad färsk chili
- 1 tsk hackad färsk koriander men går för dig som inte gillar koriander att byta ut mot basilika, thaibasilika, timjan eller bara skippa
- 1 tsk färsk riven ingefära
- 1 tsk vinäger
- spett
apelsinsirap
- 2 dl apelsinjuice
- 2-3 kvistar färsk koriander (eller byt ut/skippa som ovan)
- 1 tsk vinäger
- 2 msk sötning (jag föredrar honung men socker, rörsocker etc funkar också)
- 1 msk tomatpuré
Gör så här:
- Om du använder träspett, lägg dessa i blöt 30 minuter innan tillagning
- Blanda samman ingredienserna till spetten och klicka med sked eller slickepott (gärna oljad) ut på bakplåtspapper och forma till ett spett, stick in pinnen i efterhand (det är helt enkelt enklare såhär än att forma kladdig kycklingfärs på en pinne)
- Kör in kycklingspetten i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter (tiden lite beroende av storlek på spetten)
- Koka upp sirapen, bara lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra tills det reducerats till ca 1/3 av mängden -det har då blivit sirapslikt i konsistens
- När några minuter återstår av kycklingens tillagningstid kan man pensla dom med sirapen och köra på grilleffekt på ugnen
- När klart servera spetten med ris/potatis/hirs exempelvis, apelsinsirapen och gärna en vitlökssås (ex DENNA)